Enda viktigere med folsyre for gravide

You are here

Kvinner som tok folsyretilskudd ved begynnelsen av svangerskapet reduserte risikoen med 40 prosent for å få et barn med autisme. Å starte med folsyretilskudd senere i graviditeten reduserte ikke risikoen, viser en ny norsk studie.

Kvinner som tar folsyretilskudd før og tidlig i svangerskapet, får sjeldnere barn med autisme, viser en ny norsk studie. Det er avgjørende at kvinnen tar folsyre tidlig i svangerskapet.

Å starte med folsyretilskudd senere enn åtte uker inn i graviditeten reduserte derimot ikke risikoen for barneautisme, også kalt klassisk autisme. Dette er den mest alvorlige formen av autisme.

85.176 norske barn er del av studien, som bekrefter gevinsten av å ta folsyretilskudd før og under graviditet. Folsyre kalles folat når det forekommer naturlig i mat.

VIKTIGE BYGGEKLOSSER.

Kvinner som tok folsyretilskudd fra fire uker før og åtte uker ut i svangerskapet, hadde nesten halvert risiko for å få et barn med autisme, ifølge studien. Det viser resultater fra den norske mor og barn-undersøkelsen (MoBa) og autismestudien (ABC-studien) i regi av Folkehelseinstituttet. Studien blir onsdag publisert i The Journal of The American Medical Association (JAMA).

Forskerne vet hvilke biologiske mekanismer som ligger bak en eventuell beskyttende effekt av folsyre.

– Det som er kjent, er at folsyre er et B-vitamin som er nødvendig for oppbygging av gener, det vil si DNA-molekyler. Oppbygging og reparasjon av DNA kan ikke foregå normalt hvis man ikke har tilstrekkelige nivåer av folsyre i blodet. En mulig forklaring på den beskyttende effekten kan være at det oppstår feil i DNA-oppbyggingen når man har for lite folsyre, sier Pål Surén, lege og doktorgradsstipendiat på Folkehelseinstituttet til Aftenposten.

Funnene gjelder lavere risiko kun for barneautisme (klassisk autisme). Resultatene viser ingen redusert risiko for atypisk eller uspesifikk autisme. Studien undersøkte også forekomsten av Aspergers syndrom, som er en autismediagnose. Antall undersøkte barn var imidlertid for lavt til å gi et sikkert resultat.

FAKTA

  • Folsyre er et B-vitamin som er nødvendig for oppbygging og reparasjon av DNA-molekyler, det vil si genmaterialet som styrer alle kroppens celler.
  • Folat er den naturlig forekommende varianten av folsyre, og finnes i bladgrønnsaker, erter, linser, bønner, egg, gjær og lever.
  • For de fleste gravide er folsyretilskudd nødvendig for å komme opp på anbefalt nivå av folat i blodet.
  • I noen land tilsettes folsyre til mel, slik at hele befolkningen får ekstra tilskudd, men dette gjøres ikke i Norge.
  • Studier fra andre land viser at mange gravide får i seg mindre folat gjennom kosten enn det som er nødvendig for å forebygge nevralrørsdefekter.
Stats read: 
844
Stats like: 
0
↓ Artikkelen fortsetter under