You are here

Blog

Tips før helga: Gutteshortsen

En gang droppet jeg nedom markedet på Blå i Oslo på en søndag og forelsket meg helt i noen kortbukser som en av damene der laget. Det er et par år siden nå. Nylig gikk det opp for meg at hun som sydde tøyet er en av mammaen i den nye barnehagen vår. Verden er så herlig liten.

Nå er jeg på nytt litt frelst i de shortsene. Ønsker meg en slik i Hermans størrelse, og i mellomtiden har jeg en 2.5 år gammel bestekompis (Alexander) vegg i vegg som kunne ha dem på. Jeg fikk style det slik jeg ville. Og ta bilder. Lykke.Tok med min fotomakker Helena og hilste på dama som lager dem nede på markedet forleden. Helena ble så glad i den prikkete forklekjolen at hun måtte kjøpe med til sin vesle kusine Sara. Heldigvis lages det flere i akkurat samme. Jeg (dere kjenner jo meg) er selvsagt svak for blått til jente og at de shortsene er like fin til begge kjønn. Et kjøp som kan arves mellom alle. Lette å gjøre jentete med kjole til, eller gutt med cardigan og t-skjorte (fra henholdsvis Fub og Gro Company på bildet under).

Jeg vet mange av dere synes det er vanskelig å finne slike kortbukser/babyshorts til gutt. Vel, her har du. Man finner Bente Elise og klærne hennes på Blå på søndager, om du legger turen til de traktene i Oslo. Og ellers sender hun gjerne på bestilling (mail: ditt_behow@yahoo.no). Shortsene ligger på 150 kroner (..!), kjoler 250 kroner og det finnes også skjørt og baggy bukser. Shortsene går fra ca-størrelse 8 mnd til 4 år (hver størrelse er nokså romslig og skal kunne vokse litt med barnet). Kjolene går fra 8 mnd til 3 år.


Historien til trebarnsmamma Bente som lager klærne er en fin og litt annerledes en. Den ligger klar til å deles med dere om litt. Jeg har blitt så glad i fortellingene til dem som har latt små, private ideer til eget barnetøy bli til en aldri så liten bedrift fra kjøkkenbenken. Det er ikke alltid slik at man trenger ha bøttevis med kapital, en fabrikk og slutte jobben sin for å kunne leve ut litt av en drøm. Kommer straks!

Høst-titt på en sommerdag

(og andre bilder fra her hjemme de siste dagene). Det fine med å skulle reise på ferie er at man endelig får gjort noe. Søren, hadde jeg bare alltid vært så effektiv som jeg har vært denne uken. Da hadde jeg kommet i mål, jo. Når man vet man skal reise, dveler man ikke ved hver minste lille ting. Jeg slutter å utsette (jajaja, i morgen. I morgen skal jeg gjøre det). Når man vet man skal bort man bare få unna sakene på lista og utføre to ukers arbeid på ei. Skal jammen reise bort oftere, jeg. I dag har jeg hatt den hyggelige formen for jobb. Jeg tok med min venn Siv og reiste ut på pressevisningen til Trude som er agent for kjente barnemerker som Mini Rodini, Fub, Gro Company og Fub.

Siv venter enda ei lite jente til høsten. O glede! Da har man en ekstra grunn til å investere i et plagg - først for å ha til den store, siden i arv til lillesøster. Prikkene skal til pers for Josefine allerede i det vi drar sammen avgårde til varme(re) strøk til helgen. (Fortsatt kaldere på Mallorca enn i Oslo... Min flaks. Krysse fingrene).Bakgårdens største attraksjon denne uken. Apropos lillesøster. Vesle naboprinsessa kom endelig hjem fra sykehuset og hele nabolaget flokket seg for å beundre den lille, kledd i bambus fra Lilleba. Tenk å være bare to dager gammel. Trude! At man er agent for et merke betyr at man representerer dem i Norge. Man har ansvar for å markedsføre disse og sørge for at presse og alle andre får sett kolleksjonene. Slik når man ut til alle oss som kanskje ikke kommer på at det finnes andre barneklær enn hos kjedene. Akkurat det er Trude helt unik på. Hun har tre små barn og jeg vet at hverdagen hennes går i ett fra morgen til kveld ("Det er ikke akkurat noen idyll", for å sitere henne selv ;) Å jobbe med barneklær på denne måten er det ikke så mange her hjemme som gjør. Tar av meg hatten for det.
Kollega Linda tok som nevnt med urter til en hel liten hage her forleden. Og en pose med smågodt. Ingenting smaker som de cherrytomatene som er plukket rett fra planten. I dag har jeg lett halve Oslo rundt etter mozarella til å ha sammen med dem. Forgjeves...

Sommer møter høst: Kunne ikke dy meg fra å sette sammen prikkeshorts fra Marmar (finnes her) med høstens turkise jakke fra Fub (kommer i august). Med strømpebukser under varer bleieshortsen til vesla langt utover de kaldere månedene også.Min egen lille prins har funnet ut at det kommer ekte vann ut av hageslangen, og at han nå er en brannmann på ordentlig. Han gjør innsjøen i bakhagen stadig større... Her i knebukser fra Rose Lille. De er helt perfekte.

Nå må jeg begynne å mote meg opp til pakking her. Jeg HATER å pakke. Jeg vil ha med meg alt (for å være på den sikre siden), men får ikke lov. Vi skal være borte i to uker. Så lenge har jeg ikke reist i strekk siden før vi fikk barn. Så her må det planlegges nøye, nøye. Alle de klærne som kan brukes til mange anledninger må finnes frem først. I fjor utarbeidet vi en pakkeliste for småbarnsforeldre på EasyTrans sider. Helsesøstre og ernæringsfysiologer fortalte hva som var lurt å tenke på. Den har jeg herved skrevet ut. Klar til å begynne å krysse av etterhvert som alt er i boks. Puh.

10 ting jeg satser på til barna i sommer

Den kom kanskje seint, men nå har vi tro på at sommeren kommer for fullt, ikke sant? Lange, late dager med sol og sjø og deilige ettermiddager for barbeinte små føtter på gresset i hagen. Her er 10 varige saker jeg vil gå for til barn denne sommeren:

1. SandalerIngenting er vel deiligere enn å lufte de små tærne når man endelig kan. Jeg har hatt en kjærlighet for flettesandalene i skinn fra danske Angulus helt siden sønnen min var liten. Husker jeg så dem på et bilde (en brun versjon på en litjen pjokk i knebukser) og den gangen syntes jeg det var noe av det fineste jeg hadde sett (bildet her). Jeg fant dem på salg i København og senere har vi også gått for en blå versjon som vi har denne sommeren. Også de kjøpt på salg på sensommeren i fjor. Et hett tips til alle dem som skal legge turen til Danmark, eller surfer nettet: Sommersalget er her om ilkke altfor lenge. Da kan man altså finne det som koster 700 nytt til halve prisen. En sesong kuppet vi også et par (lite) brukte via dba.dk (danske Finn.no). Disse sandalene kom også godt ut (best av alle skoene våre, faktisk) da såleekspert Håvard Høydahl testet våre barnesko i vår. Her hjemme finner man også en del fra Angulus hos Smartkids.no. Gule og blå på bildet over er fra Angulus. Med dyreprint, hvite babysandaler i skinn og brune i lær er fra Zara (online).

2. StrikkestriperJeg er 100 prosent frelst i strikk, året rundt. Vi vet jo at ulla regulerer kroppstemeratur og dermed også gjør det motsatte av å holde kroppen varm når det er kaldt ute. Det finnes mye og fine ull/bomullsblandinger nå. Mange av de internasjonale barnemerkene satser på alpakkaull sommer som vinter (bildet over fra nettbutikken Estella, se flere strikkeklær med striper her). Danske Mormor.nu er også litt av noen kløppere på barneklær. Om sommeren bytter de ut ullstrikk med bomullsstrikk. Da er man i hvert fall på trygg sommergrunn. Mange av oss her hjemme strikker jo selv, kanskje man orker trylle frem noen sommerplagg med pinnene? Hos oss er vi svært glade i for eksempel guttens strikkede t-skjorte. Materialet gir et litt mer eksklusiv preg til et ellers så hverdagslig plagg. Striper i strikken er uten tvil i ferd med å bli det neste store på barneklærfronten om man titter på de utenlandske produsentene. Og ellers kan man også titte på denne kortbuksedrakten på Zara. Et kupp.

3. BleieshortsJeg har jo ingen liten bebis i huset nå, men kan love at det vanker rompere og kortbukser og små babyshorts i gave til alle dem jeg kjenner (en etter en blir tobarnsmamma rundt meg nå). Disse finnes i fantastiske utgaver hos alt fra franske Bonton (slike som vesle Harper Beckham har i gult) til en grei penge som disse hos kjeder som H&M eller Zara. Jeg kan knapt komme på noe skjønnere enn en nyfødt som ligger i vogna og spreller fritt i en slik med body under eller retro kjolebluse til.

4. GummistøvlerSå deilig med de små i shorts eller kjole, som smetter på seg støvlene som står i gangen på hytta, og løper ut i gresset. Selv om det absolutt ikke regner ute. Sommer er følelse av frihet for både store og små. Den tiden der man bare kan gå rett inn, og rett ut, og ikke trenger pakke seg inn i tre lag. Gummistøvler representerer forlengselsen av den friheten. Helt på klare-selv-nivå og gjerne på feil fot. Det må være derfor jeg er så svak for dem. Jeg har en forkjærlighet for gule utgaver, som disse fra Bisgaard som min sønn har på bildet. Er også svak for dem fra franske Aigle som jeg synes likner så på dem vi løp rundt med da vi var små. I Norge føres de blant annet av butikken Erta Berta.

5. Overrask!

Prikken over i'en. Her er en stil som som jeg går med ønske om å kopiere. Elementer av neonfarger i ferd med å innta voksenmoteverdenen og man kan skimte det så vidt også hos de ledende, internasjonale merkene for barneklær. Som her hos franske Bonton. Dette bildet hadde jeg for litt siden på instagram-profilen min og jen synes fortsatt antrekket er like feiende flott. Duse, rolige fargetoner sprites opp med en neongul farge som kræsjer litt og likevel hører fullstendig hjemme. Det er inspirerende.

6. UV-draktDet plagget som finnes å få tak i hos alt fra Lindex til apotekene og de frittstående barnemerkene. UV-drakter ligger gjerne på opp mot 300 kroner + uansett hvor man kjøper dem. I år har jeg leita etter en nøytral variant uten masse trykk og figurer på. Vi har hatt denne fra Polarn O. Pyret i et par sesonger nå (kjøpte den i str 98/104 da han var halvannet. Anbefaler virkelig å gå litt opp i størrelse, så varer de lenge. De er gjerne tighte likevel og ender med å nesten vokse med barnet. Greit til den prisen. I år ville vi ha en ny og har gått for en marineblå fra Mini Rodini. Liker godt fargen mot den hvite glidelåsen og ankeret på de små lommene. Minner om en liten, retro onepiece som man tilfeldigvis kan bade i. Vi fant vår her.

7. MokkasinerAv og til tenker jeg at det er sko som er mitt absolutt svakeste punkt på barneklærfronten. Svakt i den forstand at jeg faller for både det ene og det andre. Mokkasintrenden inntok verden med full kraft i fjor og den gang var vi akkurat innafor størrelsen til å kunne kuppe et par på Zara til en grei penge. Den kjeden lager nemlig en og annen ok skomodell i ekte materialer, som skinn og med rågummisåler. Men dessverre synes jeg ofte de fineste tilhører babyseksjonen (som denne). I år har vi bestilt et par skikkelige indianermodeller helt fra USA til gutten. Jeg ble visst startstrucked av at alle Hollywoodbarna løper rundt i Freshly Picked og tenkte det ville være gøy å teste ut. I ettertid har jeg også oppdaget dem fra Save-the-Manimals. Også disse sender til Norge, om man orker vente den tiden det tar over Atlanteren. Andre alternativer er å sjekke ut håndlagde varianter på Etsy.com (her kan man virkelig gjøre unike kupp) eller rett og slett bestille fra verdens største mokkasinmerke, Minnetonka, hos Nelly.com her hjemme.

8. Solhatt/HodeplaggHvert år leter jeg etter disse. Dels fordi jeg som guttemamma synes fine hodeplagg er den ypperste hverdagspynten man kan ha, mye fordi de har en høyere funksjon: Å beskytte de små hodene fra solstrålene. De som har lest bloggen lenge vet at vi har en hel del hatter, stråhatter og nostalgiske capser som jeg har samlet fra ulike steder gjennom årene (deriblant fra svenske CTH mini). En fin strikkelue i bomull kan også funke. Men den perfekte solhatten, den synes jeg alltid er litt vanskelig å finne. I dag har jge tittet litt hos kjedebutikkene og synes utvalget er bedrøvelig. Mange av dem har altfor knapp brem rundt, sitter dårlig på og er slapp i stoffet. Akkurat nå titter jeg og vurderer veldig å gå for en av disse fra Cottonchild.no (liker godt at de kan vrenges, så har man 2 i 1). Og ellers kom en av leserne mine med link til disse fra Urban baby bonnets, om man liker et hodeplagg som virkelig er en statement (bildet over).

9. Gult og mintDet er ingen tvil om at gult er den store fargen på barneklær denne sommeren. Alle variasjoner av den, knall, pastell, sennepsgult og det som nærmer seg oransje og oker. Jeg lette høyt og lavt da Herman var liten, og i dag er de endelig å finne i hver en butikk. Mer sommer blir det ikke. Og til sommerlig mintgrønt eller blått er den ekstra fin. Jeg stoppet umiddelbart ved bildet av t-skjorten fra Un oise au sur un fil, det er for langt å bestille fra Frankrike, men jammen kan man stjele stilen ved å titte etter liknende farger her hjemme. Alt ligger i detaljene, ikke sant? Gule sko er fra Bisgaard, gul sommeroverall til baby fra Mini Rodini, gul kjole fra Rose Lille og mintgrønn kjole fra Lindex.

10. KnestrømperBlir litt mo i knærne av små jenter og gutter med slike i sandalene. For de aller minste funker faktisk 3-packsokkene på H&M (ensfargede hvite eller brune) som knestrømper. De er nokså lange og kan dras godt oppover leggen, vi gjorde det helt til han var over to år (som på disse bildene fra i fjor sommer). Ellers har det vist seg å være en overraskende vanskelig sak å få tak i her hjemme. Tipsene fra leserne har strømmet inn og kan fortelle om at ulike varianter er å finne til jente hos Noa Noa, Fru Lyng og Name it. Ellers har jeg plukket opp at butikken Barna i gata i Sandnes har fått inn en del i duse pasteller fra merket Limonade. Bildet over fra spanske Neck & Neck. Kjenner du noen som skal til Spania eller Frankrike i sommer, be dem ta med hjem! Her selges knestrømpene som nevnt tidligere til og med på hypermarkedene.

Og en siste:

Solkrem

Går på et vis under kategorien mote. Det er kult å beskytte huden! For de aller minste er det selvsagt. Jeg liker godt kampanjene apotekene har kjørt de siste sesongene. Den der man får rabatt tilsvarende faktoren på solkremen. Solfaktor 50 betyr halv pris på kremen. Håper vi får se den i år også. Da gutten min var liten gikk det en sak i mediene om solkremer til barn som ikke holder mål. I samme test husker jeg at merket Eucerin var blant dem som kom best ut. Det har festet seg til hjernebarken og siden er det den vi har gått for.

Pages