You are here

Blog

En sjette baby

Oh la la! Jeg kan ikke hjelpe for at jeg kjenner jula rykke et hakk nærmere med disse bildene fra La Coqueta:Jeg kom over det forelden via Instagram. En mamma hadde lagt et jente- og et gutteantrekk, i matchende brugundertoner, utover gulvet. Jeg stoppet umiddelbart opp. Måtte selvsagt begynne å grave litt. Det viste seg at klærne var fra merket La Coqueta og at det var mye, myyyye mer der det kom fra. Bak La Coqueta Kids står altså Celia Muñoz. Oppvokst i Spania, med fransk mamma og tilflyttet til London som 22 åring. Det beste innen sydeurpeisk barneklærkultur mikses altså med britisk stil, og resultatet er til å ta av seg hatten for.

Olivengrønt og grått..Elsker. Alt i gode kvaliteter til en ok penge. Strikken er i ren ull eller ullblanding og ligger på 360 kroner. (Men så har barneklær momsfritak i England i motsetning til her hjemme).
Aaah, se de sennepsfargede ribbestrømpebuksene til de gule skoene og armene på kjolen...
Flaskegrønt og juleruter <3

I tillegg til å starte opp sitt eget merke, butikk og nettbutikk har mammaen bak, Celia Muñoz, fått FEM unger på fem år.

Jeg måtte selvsagt ta en prat med supermammaen bak.- Jeg har Flavia på fem, Lucas (4), Siena (3), Bosco (2) og Hugo på ett år. Det er 13 måneder mellom alle og jeg skal ikke stikke under en stol at dagene er travle, men jeg lover at ikke er så ille som det høres ut til!, erklærer Celia.

Etter at La Coqueta så dagens lys har Celia på mange måter fått sin sjette baby. En som holder henne oppe til veldig seint, sier hun.

- Av og til lurer jeg på hvordan jeg får det til, men jeg tror også det er lettere med mange barn enn med ett. Jeg er veldig organisert, ekstremt effektiv i arbeidstiden og jobber med gode folk. Vi har hjelp hjemme, men jeg står selv opp med ungene, får dem på skolen og leker Lego før jeg legger dem om kvelden. Jeg forsøker å få gjort så mye som mulig mens de er på skolen og i barnehagen.

Romperdrakt: Celia forteller at hun alt har sendt flere av sine nostalgiske kjoler, kortbukser til gutter og (bombe) svært mange knestrømper til Skandinavia: "They indeed love our socks!". Jeg må si jeg INDEED elsker at hun har et superutvalg av danskesko i ulike farger til jenter, som heller ikke er avskrekkende i pris! Som de røde på bildet over, sukk. Måtte jeg ha ei lita jente til jul en gang:) Babymammaer: SE alle romperene hennes her.

La Coqueta sender gjerne hitover til Norge og tar en fastpris på omlag 100 kroner for frakt, uansett størrelse. Og skal du på førjulshandel til London, eller kjenner noen som skal, ja så har de en egen butikk i Heath Street, London NW3 6TP.

 

// London-based La Coqueta. I'm in love.

blog_tag: 

Theo og bestefar: Strikk 70 år etter

I boka mi finnes en genser som heter Theogenseren, oppkalt etter han sjarmøren her. Den er superkul, i alpakka og enkel, enkel å strikke (til og med jeg har strikket den med ok tidsmargin). Da Theo på åtte år kom for å ta bilder til boka fortalte mammaen hans en historie. Theo er nemlig ikke i den første i familien som står strikkemodell!På midten av 1940-tallet var det hans farfar Egil som figurerte i kortbukser, rompere og alskens andre godbiter til gutter i ulike hefter. Bestefars mamma, Siggen (døpt Sigrid, men ingen kalte henne det) designet nemlig og skrev ned oppskrifter til tre hefter som ble svært populære over hele landet etter krigen. Som den nostalgikeren jeg er kunne jeg (selvsagt) ikke dy meg fra å ta en prat med gutten i de skjønne draktene - som nå har blitt 69 år. Her forteller han om mammaens norske strikkeeventyr:

- Jeg husker at min mor strikket hele tiden og satt og dikterte oppskriftene for min far "en rett, en vrang", mens han skrev dem på skrivemaskin. Dette gjorde de på kveldstid mens vi tre ungene sov. Ja, jeg vil tippe at de brukte nettene også, forteller Egil Helgø som er født, oppvokst og fortsatt bor i Stavanger.

Siggens strikkehefter ble distribuert over hele landet og blant den eldre garde er det fortsatt mange som husker henne. Heftene gjorde henne til en liten lokalkjendis på sin tid. På et av Egils hefter som Egil fortsatt har liggende hjemme står det "2 kroner og 83 øre", skrevet for hånd. Ingen pris, tenker man kanskje, men det var det så sannelig den gang. Egil kan fortelle at de heftene langt på vei la det økonomiske grunnlaget for et godt liv og gjorde det mulig å finansiere foreldrenes hus i Stavangers beste strøk, Eigarenes, etter krigen.

I hefte nummer én er det barneklær fra 0 - 5 år. Her er både Egil og den fire år eldre søsteren (bildet) med. I den neste er det klær fra 14 år og i det siste var det strikketøy til mann og kvinne, da med familiens hushjelp som modell på førstesiden.

Håp for alle:

- I utgangspunktet var ikke min mor spesielt flink i håndarbeid. Hun fortalte meg at hun faktisk var så dårlig til å strikke at hun måtte sitte igjen i håndarbeidstimene på skolen, forteller Egil.

Men øvelse gjør opplagt mester og Siggen endte opp som strikkedesigner i en tid hvor kvinner flest ikke jobbet med ting som strakk seg utenfor hjemmet.

- Hva synes du om at barnebarnet figurerer i strikkebok en mannsalder senere?

- Jo, det setter jeg veldig pris på. Det er spennende med slekters gang og det var da en morsom tilfeldighet at det skulle bli slik.

- Vet du at strikkeboka som Theo er med i inneholder mange av de samme typene klær som du hadde på i 1945? Kortbukser, knestrømper og like strikkejakker med krager til gutter.

- Er det sant? Er alt dette tilbake igjen? Kanskje vi må vurdere å børste støvet av mors hefter da, sier Egil og ler.

Personlig synes jeg det er ufattelig gøy å suge til meg alle detaljene i disse gamle bildene. Skoene til ungene, flettesandalene, blusekragen og pantentstikken. Og så er det interessant å observere at rompere/kortbuksedrakter var et helt vanlig liten-gutt-plagg i 1945 (så vel som på 1960 og 70-tallet). Kragen og strikken i drakten til venstre over er nesten identisk med den todelte drakten fra Guttestrikkeboka, et mønster fra nesten 30 år senere. Gjennom flere tiår var barneklærsnittene så og si uendret. Så kom kjedene og overtok.

Jenta på heftecoveret, i skjørtet med H-seler, rutete knestrømper og røde Mary Janes-sko var Egils storesøster.2013: Theo og Emilio i guttestrikk. Theo i brun genser fra boka og med chinos fra H&M, Emilio i kongeblå variant og kanelfargede bukser fra Gro Company. Foto: Helena Krekling

PS: For dem som vil stikke innom så er forresten jeg og flere forfattere på Ark på Majorstua førstkommende torsdag fra klokken 19.00. Jeg har med alle guttestrikkeklærne fra boka, så dropp gjerne innom og titt på garderoben! Har du alt en bok er du hjertelig velkommen til å ta den med for signering, om du har noen du vil gi en liten hilsen til :)

// Theo, from my book, had a grandfather that did just like him almost 70 years ago: Modeling for kids knit, back in 1945. All patterns made by Theos great grandmom.

Strikk: Ut på eventyr

Tre, små sukkertøy. I guttestrikk og annen strikk fra topp til tå. Ut på oppdagelsesferd. Litt som Hans & Grethe. Bare med lillesøster på slep.Hva finnes der inne i det huset, mon tro?


Alle tre i den fargekombien jeg alledeles ikke blir trøtt på akkurat nå: Gult og mint. Alt i samme fargaskala, men ingen med identiske klær eller eksakt samme fargetonen. Jeg liker det best slik. Når det matcher uten å matche.

Alle som har lest bloggen en stund har møtt Hermans to, små venninner her før. For nye lesere så er det jentene til EasyTran-kollega Linda. Pernille på tre og Petra på 16 måneder. Helttilåspiseopp.

Her har Pernille (3) strikkejakke i alpakka fra Guttestrikkeboka (samme som Herman har her). og mokkasiner fra Lindex. Det brune strikkebeltet har jeg laget.

Herman har gul cardigan i ull/bomull fra Marmar Copenhagen her. Hvit trøye som jeg har satt treknapper i, fra Lindex. Isblå bukser fra Gro Company (Finner kun én norsk butikk som har den superfine fargen inne, her). Mokkasiner fra Freshly Picked og kanelfarget heklehals i ull/silke laget på bestilling via bloggen Au coeur d'artycho.

Baby Petra har mintfargede, second hand bleieshorts som jeg kjøpte på bruktbutikken Emmaus i Stockholm. Det er de samme som tre måneder gamle Elisabeth hadde på her, og det viser hvor lenge de gamle snittene var laget for å vare for hvert barn. Bleiebuksene fra s. 92 i boka, strikket i mintfarge, vil gi samme effekt.) Bluse med krage fra da jeg var liten. Knestrømper i ull fra Nøstebarn og sko fra H&M. Den gule strikkejakka er fra Guttestrikkeboka, etter et gammelt mønster. Herman hadde lik da han var baby. Dette antrekket hadde jeg kledd på en liten gutt like lett som ei lita jente :)// Three, little friends out exploring. Dressed in mint'n yellow colours. Patterns from my book, vintage, Marmar Copenhagen, Fub, Freshly picked.

Pages