You are here

Kule mammating å gjøre > Blogg

Vi spiser fra hagen (del 1)

Denne sommeren har gjort noe med trærne i hagen. Det er riktignok frukt og bær der hvert år, men denne gangen er det helt vilt. Så nå begynner prosjekt: Hva-i-all-verden-skal-alt-brukes-til. Vi planlegger en stor høstfest der alt som vokser her (og er spisanes) kokkeleres i ulike retter. Det får bli på sikt. Først ut er ripsa:
For å være helt ærlig er den ikke favorittbæra mi. Da vi var små pleide farmor å lage saft på dem og det falt ikke i spesielt god jord hos noen av oss, tror jeg. For første gang har jeg også oppdaget at vi har bøtter og spann av stikkelsbær der ute. Det hadde da vært kjekt å finne noe annet å bruke det til enn å søle med på asfalten? Et raskt googlesveip gjorde det klart at stikkelsbær "er fint til fisk, i salater og diverse". Men jeg har funnet en hel del å tilføye: Strålende snacks i matboksen (han spiser av hjertens lyst), som søtsyrlig element i grønn smoothie (full av A-vitamin og vitamin B) ... og i is! Så klart. Det hjelper ikke at det pøser ned der ute, der er nesten 30 grader og da kan man spise is.Sååå gøy å se hvem som plukker mest!

Bummer....Noen ganger er man konge, brannmann og bærplukker på en gang...

Isformene er stadig fra Rice, hos Rafens


Fant ut at dersom amerikanerene kan lage "cookie dough"-iskrem, ja da kan jeg ha kjeks i isen. Og så gjorde jeg det. Vi laget to utgaver, en med stikkelsbær og en med rips. Banan, kjeks og havremelk (eller vanlig melk) veier opp for det sure i ripsa. Denne er ikke like grønn som den vi laget i vår og sukkerfri kan man jo ikke helt kalle den, men likevel proppfull av ekte frukt. Minner mer om en kremis enn en saftis i konsistens.

Én oppskrift, to ulike is (se an mengdeforhold etter hvor mange isformer du har): Ha rips eller stikkelsbær som base og miks med banan, en Digestivekjeks, havremelk, litt kiwi og en halv teskje vaniljesukker. Kjør i stavmikser eller i blender til en jevn og flytende masse og hell i former. Ripsisen blir lyserosa og den med stikkelsbær blir gul.


Bærkongen over har forøvrig på brun og gul kardigan fra As We Grow. Hvit trøye med bambusknapper fra Optimist of Norway og mintfargede shorts fra Tizzas (kjøpt i Spania i fjor).

blog_tag: 

Sommerøya

Grønne strå, hvitmalte hus og krabber. Ikke så vanskelig å se hvor vi har vært de siste dagene?Vi tok en siste ferieinnspurt på impulsen. Snudde hjemme i døra etter Stockholm (bokstavelig talt) og vendte nesa mot Sørlandet, til hytta til min venn Marte utenfor Kragerø. Akkurat som Linda (min makker i EasyTran) og Therese (hvis mamma vi lånte hus av i Stockholm), møttes jeg og Marte på barselgruppa. Jeg hadde aldri trodd det den dagen jeg (skeptisk) gikk til mitt første mammagruppemøte, at man skulle skape seg venner for livet. Venner attpåtil med jevngamle unger. Her er Herman og Molly på sommerøya

.

Bak en pai. Tull den inn i et tørkehåndkle. Volia, perfekt strandmat til hele reisefølget. Martes fargerike plasttallerkener og bokser er fra Rice.
Liten lur i sola: Bomullsmatta er strengt tatt akkurat det (ei matte), men for meg ble det sommerens fineste strandteppe. Et kupp på Indiska.

Jag och du, sjøsjiraffen. Jag och du.

Bitteliten lærtaske til å feste på beltet, mammas vintagevarp fra Stockholms Stadsmission.
Ikke like vill som da du kom ut av garnet etter en tur i gryta, nei.Apropos strandtepper: Mollys mormor og mamma kjøpte en gang de fineste, vevde tepper i Afrika som siden er sydd på baksiden av store badehåndklær. Det har de gjort selv. Vips, vanlig håndkle blir til fineste strandtilbehøret. Liknende tepper kan man se etter på store markeder, på Scorpius eller på Etsy.

Bestemor har også sydd Mollys kjole. Den var en gang mormors skjørt, nå den fineste kjolen til treåringen. Snakk om "Sy om".

Herman har på gul t-skjorte fra Gro Company. Denimshorts fra Christina Rohde. Turkise, second hand tørkle. Mokkasiner fra Freshly Picked og hatt fra Rockefella. Blomstrete badeshorts fra Tizzas, på El Corte Ingles i Spania.

Jeg har sort bluse fra Zara. Shorts og brunt skinnbelte fra H&M. Second hand skinntaske og sort, second hand Cos-topp, begge fra Stockholms Stadsmission. Sort sommerhatt fra TGR, av alle steder.
Nå skal vi bare nyte sommerdagen(e) videre. Værmeldingen forteller meg at i morgen er siste dag med sol før uka begynner, så her skal det krampaktig ferieres videre. Så begynner jobbuka på mandag, akk. Men man er i hvert fall tint i kroppen.

//Spending some summer days at my friends cabin outside Kragerø, Norway. And the kids are having so much fun! Molly's grandmother made the dress from her old skirt. I adore that thought.

En svenskefrokost

Ikke annet å gjøre enn å helle innpå væske i denne varmen, hæ? Nå var det ikke så hett denne morgen under frokosten hos söta bror, ikke slik vær som det har vært i Oslo i dag. Men det kom seg jammen etter hvert.

Fika: Finnes ikke et bedre ord i verden for å spise enn nettopp det. Ostmacka til thaisuppa klokka 10 om morgenen passer meg ypperlig.

Noe av det jeg elsker aller mest med å reise er å gå ut og spise døgnets første måltid. Være skikkelig sulten og så sette seg ned og bare nyte, nyte. Tror det må være en av mine høyest rangerte sysler. En av dagene var vi så dumme å forville oss på et typisk kaffekjedested (Espresso House, en kjede som også er i ferd med å innta Norge. Ligger på Løkka og bør styres langt unna om man vil ha fersk mat med sjel i.) Ser dere dette stedet her? Det blå med lilla benker og blomstrede voksduker? Det er ikke som det nevnte i det hele tatt. Vesle Blue Lotus er proppfull av stemning og særegenhet og ligger på Stockholms svar på Grünerløkka. Her var vi mer enn én tur sist gang vi var i byen også. Vi stortrives i denne byen.

Jeg tar på meg Nike-skoene på bytur. Lengre vandringspotensiale skal man lete lenge etter, haha. Det sorte skjørtet fra Zara var med ut på dagtid og på kvelden, som i det forrige innlegget.

Herman har på seg Kids On the Moon-buksene fra dette innlegget.

Retro: Han har fått opptrekkbar UFO. Remake av en 60-tallsleke. "Jeg vil prøve den saken man kan trekke opp, mamma". Trekke opp? Hvor i all verden tar de det fra?// Eating out is my absolute favourite part about travelling. And nothing beats breakfast. The Sedish has the worlds best word for eating out: Fika. I love it. And I love this blue café called Blue Lotus, Sofo, Stockholm.

Pages