You are here

Hjemme hos oss > Blogg

Smells like Christmas

Appelsiner:Tradisjonen tro kommer ikke juletreet inn og opp før i kveld, kvelden før kvelden, hjemme hos oss. Men det skal da ikke skorte på pynt av den grunn. Lite sier jul mer enn lukten av appelsiner. Eller en varm duskelue i mykeste alpakka, for den saks skyld. Appelsiner, grape fruit, lime. Naturen utgjør den fineste girlander. Kutt opp. Tørk litt på bakepair over natta. Før de er helt tørre: Stikk forsiktig hull med en tykk strikkepinne e.l. Tre en snor gjennom, knytt en knute på baksiden av hver skive. Heng opp og tørk helt!Og tradisjonen de siste årene tro, feirer vi dagen i morgen hjemme i eget hus. Vi tar den turen i kirka (som nesten tar knekken på et barn i gavemodus), men som mamma'n og pappa'n synes er sååå koselig. Siden setter vi oss i bilen og reiser på fjellet, på hytta til faren til Lars. Flate, det skal bli deilig med desemberluft en romjul på Hardangervidda.Jeg må forøvrig også si to ord om Hermans overall i brun cordfløyel. Så glad for at jeg gikk for den. (Eller, jeg visste da egentlig straks jeg så heldrakten at den var det ene plagget fra H&Ms All for Children-kolleksjon vi virkelig ville ha i høst). Så vanvittig kul til gutt. Kan hende henger den igjen i enkelte butikker fortsatt.

Brune boots i skinn: Bisgaard. Håndstrikket lue i alpakka: Pierrot La Lune.

God jul, kjære dere!// An orange garland. It smells like Christmas now. Brands: H&M All for Children (one piece), Bisgaard (Boots) and Pierrot la Lune (alpaca hat).

Boks med sukkersøt kjærlighet

Min venn Jeanette stod for en av de søteste julegavene under treet hjemme hos oss i fjor. En liten eske som var fylt med hjemmelaget konfekt, signert henne og datteren Ameli. I år har jeg absolutt kuppet gaveideen! Selv om mye annet har måttet seile akterut denne førjulstiden hos oss, så kommer vi jo i mål med baksten. Å bake er en av de tradisjonene jeg setter aller høyest, ingenting får komme i veien for det.En eske med hjemmelagde julegaver og konfekt blir en personlig gave til venner, naboer, besteforeldre, tanter og onkler. Moro å lage sammen med ungene. Bruk en liten, tom pappeske som bekles med små rom i bølgepapp (fås i hobbyforretning), eller kjøp ferdige, dekorative gaveesker med lokk (finnes hos Søstrene Grene, TGR, i bokhandlere etc).

Her er noen tips til hva man kan putte i: (Vi har litt ulike saker i de ulike eskene. Det er lov å spe på rommene med kjøpt Twist og karameller).

 • Brente mandler. Oppskrift her.
 • Kolakakor. De svenske karamellkakene er noen av de kjappeste (og de beste!) julekakene man kan bake. Skjær dem i tynnere pinner til kakeeska. De smaker som Daim. Oppskrifter her.
 • Kransekakepinner. Kjøp ferdig kransekakemasse (kommer i pølser a la marsipan) som rulles til bittesmå pinner og stekes i ovnen i 10 minutter. Dekorer med tynne stråler melisglasur. Så fine, så gode, og så enkle.
 • Konfektkuler. Av marsipan og nougat. 500 g marispan og 200 g nougat (skjæres i mindre biter og blandes godt sammen. Sett kjølig i 30. min. Lag kuler). Del i tre og rull for ulike farger i 1 dl kakaopulver eller 1 dl melis eller 1 dl kokosmasse. Dypp i litt vann for å få kokosmassen til å sitte bedre.
 • Riskaker. Alle vi som hadde barnebursdag på 80-tallet vil kaste oss over disse. Aaah, barndomsminner! Lag i miniatyrformat i bittesmå former (finnes f.eks hos Søstrene grene eller Panduro). Oppskrifter her.
 • Sjokoladeboller. Enkle, fine og deilige. Oppskrift her.
 • Fløtekarameller. Det har jeg ikke laget siden jeg var liten! Kanskje er det denne oppskriften som må til pers.
 • Hjemmelagde seigmenn. Et nydelig og grisete prosjekt som vi satte i gang i fjor, men droppet i år. Dog verdt om man orker begynne på. Så gode. Oppskrift her.
 • Hvite kakemenn med hjortesalt. Min barndoms favoritt. Det blir ikke jul uten. De siste årene har vi laget stjernerekke til å henge til pynt i vinduet. Putt en dekorativ stjernerekke av kakedeig i konfekteska. Oppskrift på supergod, hvit kakedeig her.

En bøtte med kakemenn. Hvite kakemenn (eller spekulasi som var navnet jeg vokste opp med) kan dekoreres i det uendelige. Med den tradisjonelle røde/grønne konditorfargen, eller med sort farge som vi testet i år (finnes på små glass hos Panduro). Mal på med pensel.

//Some sweet Christmas baking going on. Personal gift boxes filled with sweet treats in the making

 

blog_tag: 

Juletreet: Opp med rota

2014's store hit på den botaniske dekorfronten har definitivt vært røtter. Blomster og gress, trukket opp med rota, og satt i gjennomsiktige beholdere. Hvorfor være noe dårligere på juletreet?

Nå skal det sikkert litt til å dra med seg selve gavetreet med røttene (for ikke å snakke om hvordan i all verden det skulle plasseres), så det får vi hugge på vanlig vis. Men de små juletrærne! De blir tidenes dekorasjonbordet, på rad og rekke på en rustikk benk i stua, eller til og med på barnerommet. Supert om du er en av dem som reiser bort i jula og dropper tre, men likevel vil ha litt granbar i hus.Er det en ting Norge bugner over av i grøfter og veikanter, så er det grantrær. Kanskje har du begynnende spirer på dem overalt rundt husdøra, eller kjenner noen som eier skog? Om ikke telen har fått satt seg skikkelig i jorda hos dere enda er den førstkommende helga et strålende tidspunkt til å komme seg ut og plukke minijuletrær.

 • Leit etter de som er noenlunde symmetriske og har begynt å få formen til et tre (noen ser mest ut som en grankvist). Røttene sitter ikke langt under mosen og er enkle å trekke opp.
 • Skyll godt av når du kommer hjem til all jord er borte og sett i vann i store glassvaser, i ei potte, eller i små glass på julebordet.
 • Med røtter holder minitrærne i mange uker før de begynner å ry.

Tre på treet. Jeg elsker tanken på det. Juletrepynten her er fra kunstner Ann Kristin Einarsen. Den skal opp på det skikkelige treet. Krakken er vintage fra Fransk Bazar.

Vintage servise og glass fra bryllupet blir med på grøtfestene fremover. Sammen med små glass med miniatyrjuletrær.På Hermans rom. Han får et minitre i potte.

// Roots. Time to pick mini Christimas trees.

blog_tag: 

Pages