En uke i skapet til Martinus (9 mnd)

Han har kyser, bleiebukser, fine strømpebukser og bodyer med krage. Mamma Iselin er ikke redd for å pynte gutten sin. Bli med inn i skapet til Martinus (9 mnd):Bleiebukser: Lue med topp fra boka "Vintage knits for modern babies". Cardigan fra Fub, bleieshorts fra spanske Gocco. Knestrømper fra MP og sko fra Bisgaard.

Intervju med firebarnsmamma Iselin nederst i innlegget.Gammelt mønster: Lue etter gammelt mønster, body med krage fra Freoli, genser fra Fub, bukse fra Joun Ferrier, strømpebukse fra Cubus og sko fra Ponny.

Hjemmestrikket: Strikkejakke etter mønster fra Dale (i Lille lerke-garn, bomull og merino). Rutete sommerdrakt fra Christina Rohde, body fra Petit Bateau, strømpebukse fra Lindex og sko fra Easy Peasy.Endre litt: Lue etter gammelt mønster. Genser etter mønster fra Dale garn (dog strikket med litt egen fantasi). Shorts fra Lille lam, strømpebukse fra Cubus og sko fra BisgaardStrømpebukser under: Strikkejakke etter mønster fra Dale garn, babyshorts fra Poppy Rose, strømpebukse Cubus og sko Ponny.Fra ekte bestemødre på nett: Vest og shorts håndstrikket i bomull, fra Mormor.nu.

I skapet til Martinus finnes ingen superhelter, jeans eller blinkesko. Det hender at folk tror han er en jente, men det bare ler mamma Iselin Fundingsland (34) av. Firebarnsmammaen fra det vesle stedet Jørpeland i Rogaland er langt over gjennomsnittet opptatt av barnetøy. Da skulle man kanskje tro at minstemann har skapet stappfullt, men det er ikke tilfelle:

- Etter mange års trening vet jeg akkurat hva jeg vil ha og kjøper kun det. Jeg gjør få eller ingen bomkjøp lenger. Martinus har ikke mye klær. Fra han ble født til nå har jeg bare lagt vekk én bærepose med det som er for smått. Nesten alle plaggene hans kan settes sammen til forskjellige antrekk. På den måten oppleves det som "nytt" alt etter hvordan jeg gjør det. Jeg forstår egentlig ikke hvorfor noen kan tro at han er ei jente, men det må nok være fordi han har mye strikk og nøytrale plagg, sier mammen.

Iselin ble mamma for første gang som 23-åring. Da kom datteren Amalie (11). Siden kom sønnene Jakob (9), Edvard (5) og i fjor høst, Martinus minstemann.

- Det var jo med jenteklærne det begynte. Jeg har hatt helt dilla på kjoler og kåper til Amalie og hun hadde omtrent ikke bukser på seg fra hun var ett til hun var 9 år (men da var det til gjengjeld bom slutt).

Med gutteklærne ble det hele litt vanskeligere.

- Det krever mer leting å finne fine gutteklær, men jeg leter gjerne. Før bestilte jeg mye på nettet men det trenger jeg ikke lenger. Stavanger har et godt utvalg. Jeg liker å kjenne på stoffene og kvaliteten før jeg handler det. For gutta mine har knebukser og vest vært en favoritt i mange år, men stilen min skifter med at gutta vokser. Det er selvsagt grenser for hvor lenge det er søtt med kortbukser (Edvard (5) bruker fortsatt mye av dette!) Til babyene er romperser hett akkurat nå og disse er mye enklere å få tak i til Martinus i dag enn da de andre guttene mine var små.

Iselin synes det er vanskelig å få tak i fine gutteklær om man kun ser i kjedebutikkene. Hun tipser om å lete andre steder også.

- Med sine kolleksjoner og reklamebilder signaliserer kjedebutikkene at gutter ikke trenger å pynte seg. Her går det i jeans og overdeler med print. Gutter skal være tøffe/kule og ferdig med det. Jeg handler gjerne hos her, ingenting er kjekkere enn å fine fine klær som koster lite, men det er lenge mellom hver gang det dukker opp noe jeg vil ha. Det er kanskje på grunn av alt dette "kule" til gutt at man automatisk tror at gutten er ei jente om han har på strikk og fine luer. Det ler jeg bare av, sier hun.

Mamma Iselins beste tips til guttegarderoben:

  • Gå for mye hjemmestrikk i skapet. Strikker man ikke selv, finnes det etter hvert mange der ute som tar oppdrag.
  • Små luer og sko, gjerne med farge, gjør et babyantrekk i duse farger mer spennende. Min favoritt på babysko er Easy Peasy som føres av Minsommerfugl.no (de blå Martinus har er på supersalg her). Et annet tips er luene fra Clara Hagen som du finner på Instagram (den vi har er bestilt via mail).
  • Sjekk gjerne jenteavdelingene hos kjedene! Ofte finner man bodyer og strømpebukser der som er like fine til babygutt som til jente.
  • Favorittmerker hos oss er Christina Rohde (særlig shortsene), Fub og Poppy Rose. Ellers dukker de fineste saker opp på Etsy og via ulike strikkehefter. Min mor har handlet en del romperser til minsten på reise i Spania.
  • Leit etter inspirasjon som passer din stil på nettet. Jeg leter mye hos franskmennene, de lager nydelige gutteklær.
  • Ikke kle på hele sett fra ett merke fra topp til tå. Miks inn ulike merker i gutteantrekket.

Iselin er en av dem jeg har fulgt aller lengst på barneklær her hjemme. Hun drev tidligere bloggen Iselin-Petit og i dag finner man henne på Instagram her.

På bildet over har Martinus på lue fra boka " Vintage knits for modern babies" og strikkejakke fra "Babystrik på pinde 3" av Lene Samsøe.

// Norwegian mom of four, Iselin Fundingsland, is not afraid to dress up her little boy Martinus (aged nine months). I had a peak into Martinus' wardrobe during one week, and had a chat with her mom on fine boys wear.