Seier over bleiene

You are here

Skal dere sette i gang prosjekt Slutte med bleie? Én ting er sikkert: uhell vil skje. Men man kommer langt med tisselaken og superhelttruser.

ALLE FORELDRE som har en to-treåring, stiller seg de samme spørsmålene: Når skal vi slutte med bleie? Når skal vi begynne å øve? Hva innebærer det å øve? Skal vi vente til han selv vil? Lønner det seg å slutte på dag og natt samtidig? Hva hvis det er uhell hele tiden, skal vi da begynne med bleier igjen?

I MONTESSORIBARNEHAGEN på Jareteigen i Vestfold begynner dotreningen så fort barna selv viser interesse for å gå på toalettet. I mange tilfeller skjer det rundt ettårsalderen, når de har lært å gå.
– Vårt mål er at barna skal være mest mulig selvhjulpne, men de skal oppmuntres, ikke styres, sier pedagogisk leder, Madlena Ulrich.
I småbarnsavdelingen er de derfor opptatt av å legge de fysiske omgivelsene til rette for småtassene, med små, lett tilgjengelige toaletter og bleieavvenningstruser.
– Vi bruker spesielle truser som er litt tykkere enn vanlig. Når barna kommer om morgenen, skifter vi fra bleie til truse på dem som skal slutte. Med trusen kjenner de at de har tisset, det gjør de ikke med vanlige bleier, forteller Ulrich.
I tillegg har de faste dotider etter måltider og soving, og barna følges jevnlig på do. I begynnelsen er det omtrent hver halvtime.

– VI SER AN HVERT ENKELT BARN. Hvis noen ikke vil prøve, eller er redde for do, lar vi det ligge. Men dersom de viser interesse ved å være nysgjerrige, følge med når andre er på do og så videre, er de klare for å begynne trening, sier Ulrich.
Erfaringen så langt viser at nesten 80 prosent av barna er tørre når de går videre til storbarnsavdelingen i treårsalderen. For noen barn tar det et par måneder å bli ferdig med bleiene, for andre seks måneder eller et år. 

– DET Å SLUTTE MED BLEIER, handler om fysisk og psykisk modning. Barnet må være klar, sier helsesøster Eirill Næs.
Hun mener at det ikke må være noe mål at barna skal slutte med bleie så tidlig som mulig. Det viktigste er at barna selv må være klare for det.
– Hvis vi begynner for tidlig, kan vi risikere å låse noen modningsprosesser som kanskje allerede var i gang. Det kan være greit å prøve å sette barnet på potte eller på do når de er klare for det, kanskje når de er 2–2 ½ år, men det skal ikke være noe opptreningsprogram, sier Næs.
Helsesøsteren mener at det er viktig at barna tar initiativet ved å gi uttrykk for at de vil selv, og at vi legger til rette for barnas dobesøk. Hvis poden ikke vil sitte på potte, kanskje man skal gå til innkjøp av en doring til å feste på toalettsetet? Noen synes det er greit å tisse på do, men ikke bæsje, da må det også være greit. Et godt tips er å prøve å slutte om sommeren.
– Om sommeren har barna mindre klær på seg, og de kan få tisse i hagen. Det går for eksempel an å prøve den sommeren de er fylt to år. Hvis de fyller to først utpå høsten, ville jeg nok ventet til neste sommer. Jo mindre de er, jo flere uhell blir det. 

SKAL MAN SLUTTE OM NATTEN samtidig som man slutter på dagen?
– Det er lettest å slutte om dagen. Noen klarer dag og natt samtidig, men inntrykket er at de fleste trenger mer tid før de kan droppe bleien om natten – noen måneder eller kanskje et halvt år. Man må uansett forvente uhell når man først slutter, sier Næs.
Når uhellet er ute, bør man skifte uten å gjøre noe nummer ut av det. Det skal ikke fokuseres på det negative. Derimot skal det roses når barna mestrer det, når de får til å bæsje på do, eller når de har klart en hel natt uten å tisse. Ros er bra. Belønning i form av gaver er Eirill Næs mer skeptisk til.
– Å kontrollere det å måtte tisse og bæsje er en helt naturlig ting. Det blir feil å skulle få premie for det.


SELV OM DE FLESTE BARN BLIR TØRRE når de er et sted mellom to og fire år, sliter mange om natten. Å tisse i sengen er ikke uvanlig, også etter at man er begynt på skolen.
– Det er lurt å finne ut hvordan man var selv. Ofte er modningen forsinket, og da er det stor sannsynlighet for at en av foreldrene hadde det samme problemet, sier Næs. 
Mange av disse barna sliter også med uhell om dagen. Oftest er problemet overaktiv blære – de vil gjerne gå på do, men kjenner ikke signalene så godt, og så kommer det før de rekker fram til do.
Ifølge Eirill Næs betyr dette at modningen ikke er ferdig ennå.
–Man må bare vente til kroppen er klar. Det har med arv å gjøre. Man kan trene opp blæren ved å gå på do regelmessig, og man kan eventuelt prøve et medikament som bremser urinproduksjonen om natten. Ellers må man bare ta tiden til hjelp, sier helsesøster Eirill Næs. 

Råd for pottetrening
UTSTYR: Enten du går til anskaffelse av en potte eller en doring til å feste på dosetet, så introduser dette ved ca. 1,5 års alder. Snakk om hva det skal brukes til.

BRUK FERIEN: Start prosjekt bleieslutt i en rolig, avslappet periode for familien, gjerne i sommerferien. 

START HJEMME: La barnet i perioder gå uten bleie hjemme. 

FASTE DOTIDER: Den beste sjansen for at barnet får til noe når de sitter på potte eller på do, er like etter måltid eller søvn. Gjør dotur etter hvert måltid til en vane. Ta gjerne med en bok og gjør det til en hyggelig stund.

AV MED NATTBLEIEN: Ta av bleien med en gang barnet har våknet for å unngå at barnet tisser alt det ”oppsparte” i bleien. 

SITT NED: Det er trolig lettest å sitte ved tissing, også for gutter.

FORBILDER: Foreldre og eldre søsken er forbilder. Utnytt barnets lyst til å herme og leke.

TØFFE TRUSER: Når barna begynner å bli fysisk og psykisk modne for å slutte med bleie, så ta dem med til butikken og la dem få velge truser selv. Da blir det straks mer stas å gå med truser i stedet for bleier.

TISSELAKEN: Når tiden er inne for å slutte om natten, bør du investere i et par tisselaken. Det gjør det hele mye enklere når du skal opp om natten og skifte. For det skal du.
Kilder: barnetmitt.com, uroterapeut Aud Hofsli, aftenposten.no

Barn uten bleier
I Afrika, Asia og Sør-Amerika er det ikke uvanlig at spedbarn klarer seg uten bleier. Det viser seg at selv spedbarn kan kontrollere tissing og bæsjing, og vi kan trene oss til å oppfatte signalene de gir oss. Les mer på Diaperfreebaby eller Ecsweden.  
Kilde: Grønn Hverdag

Når er det vanlig å være tørr om dagen?
38 % ved 2,5 års alder
55 % ved 3 års alder
93 % ved 4 års alder

Og om natten?
25 % ved 3 års alder
68 % ved 4 års alder
83 % ved 5 års alder

Kilde: Barnetmitt.com

 

 

Stats read: 
3 392
Stats like: 
1
↓ Artikkelen fortsetter under