Løvepappa

You are here

Alenepappa Arve Juritzen om papparollen: – Jeg gikk fra å være administrerende direktør til servitør.

– Hva var den største endringen i livet ditt da Aida ble født?

– Jeg pleier å si at jeg gikk fra å være administrerende direktør til å bli servitør. Den aller største forskjellen er at jeg nå setter meg selv, med glede, som nummer to i livet. Jeg har levd et liv hvor det har vært mye meg, og ventet til jeg var klar for å sette det livet til siden før jeg fikk Aida.

– Jeg hadde opplevd mye, og var klar. Mange får barn midt i en karriere, og da kan det være vanskelig å sette barna først og seg selv etter. Tåler man ikke det som foreldre, kan det bli en vanskelig oppgave.

– Hvordan er pappalivet?

– Alt er så mye større og sterkere enn jeg trodde. Selv om jeg har vært mye rundt barn, jeg hadde planlagt mye, lest meg opp og bygget rede, er det annerledes enn man tror. Det er enda bedre, og en reise det er helt utrolig å få lov til å være med på.

– Nå er Aida åtte, har papparollen endret seg?

– Det er litt mer selvdrift nå enn tidligere, og det er til og med mulig å få servert frokost på sengen i blant. Samtidig er det en endring av rollen min som forelder, som går fra å kun være en serviceperson til å bli en mer likeverdig. Nå har vi samtaler, og jeg får ta del i hennes liv på en annen måte. Det er spennende. Men også skummelt. For det går jo så fort!

– Og hvordan blir det å få en tenåringsjente i hus etter hvert?

– Å, det gruer jeg meg til! Spesielt når hun skal begynne å gå ut på byen og sånn. Jeg har en del venner med tenåringsbarn, og jeg ser jo at det er ekstra spesielt med jenter i den alderen. Jeg er redd jeg blir en sånn pappa som følger etter, klatrer opp på gjerder og kikker inn vinduer hvis hun skal være med noen hjem. Og deretter detter ned i rosebuskene. Det blir grusomt. Jeg håper at det er kommet mobiler hvor du kan ha full oversikt med video og lyd innen den tid!

– Hva er dine beste sider som pappa?

– For meg er det viktig at vi har en samtale hver kveld, hvor vi går gjennom dagen sammen og eventuelt løser opp i knuter før vi legger oss. Det håper jeg at jeg er god på. Ellers er det utrolig enkelt å være en god forelder: Det dreier seg om tid og tilstedeværelse. Det å legge bort Ipaden, og faktisk være der når man er sammen med barna sine. Det er helt klart en utfordring, ikke minst dette med tiden.

– Hvordan vil Aida beskrive deg?

– Hehe, jeg tror hun pleier å si fine ting – det er det jeg hører, i alle fall. Og så synes hun nok at jeg er litt streng og litt masete. Nå er det også tilfeller hvor jeg begynner å bli litt teit, men det er ikke så ofte ennå, gudskjelov. Ellers tror jeg at de aller fleste foreldre er helter i barnas øyne, og det er helt klart en krevende rolle å leve opp til.

– Har du et stort pappahjerte?

– Å ja. Det er enormt sterke følelser, jeg er nok litt løvepappa. Allikevel er det viktig å holde igjen litt. Barna skal få lov til å prøve seg frem selv. Men er det noe barn aldri får nok av, er det tid og kjærlighet. Og pappahjertet mitt er mer enn stort nok!

Arve Juritzen (52) er forlagsredaktør i Juritzen Forlag, opprinnelig journalist og forfatter. Han har vært programleder og tv-produsent, en medieperson i rampelyset og åpent homofil fra 1990-tallet. Nå er han først og fremst pappa til Aida (8), og har selv satt seg på plass nummer to i sitt eget liv.

Stats read: 
709
Stats like: 
0
↓ Artikkelen fortsetter under