Bleier og børse

You are here

Da Ann Kristin Flatland tok første joggetur to uker etter fødselen, forsto hun at hun kanskje burde vente litt. Åtte måneder senere var hun tilbake i verdenscupen i skiskyting. Etter ti tok hun VM-gull.

– Jeg regnet ikke med å kunne fortsette etter at jeg hadde fått barn. Jeg måtte se hvordan alt ble først, hvordan babyen var, hvordan jeg følte meg. Anne (11 mnd.) har vært utrolig grei å ha med å gjøre helt fra hun ble født. Hun spiser og sover, er blid og fornøyd. Det har aldri vært noen spesielle utfordringer. Det har selvsagt vært amming på natten og sånt, men vi har aldri hatt en natt hvor vi har måttet gå rundt med henne for eksempel. Det tok ikke så lang tid før jeg fikk lyst til å begynne å trene igjen, forteller skiskytter Ann Kristin Flatland (30).

For kort tid siden småbarnsmoren tok VM-gull i skiskytterstafetten I Nove Mesto sammen med sine kolleger Tora Berger, Hilde Fenne og Synnøve Solemdal. Noen uker før tok hun en sjetteplass i verdenscupen i Italia. Alt sammen før den normale permisjonstiden til en nybakt mamma er over.

– Jeg har lest i et intervju at du begynte å ta situps på fødestua?

– Ha ha, nei! Det var bare tull! Er du gal?! Nei, det tenkte jeg virkelig ikke på der og da. Nei, Anne ble født 23. april og det tok litt tid før jeg kom såpass til hektene igjen at jeg kunne begynne å trene igjen. Etter et par uker begynte jeg så smått å jogge litt med barnevogna.

– Etter et par uker?

– Ja. Jeg skjønte imidlertid at den seksukers barseltidregelen hadde noe for seg. Jeg var vel ikke helt klar for noe store greier etter to uker, nei.

FLEKSIBEL FAMILIE: – Jeg føler meg veldig heldig siden vi er så fleksible at Kristian har muligheten til å være mye hjemme. Det gjør det lettere for meg å satse også.

SYNES DET ER SLITSOMT Å TRENE.

Det tok ikke lang tid før unge Flatland og joggeskoene ble faste partnere igjen. Gjennom sommeren trente hun seg rolig opp, og da Anne var fire måneder, bestemte Ann Kristin seg for å sette inn støtet og begynne å trene «normalt» igjen.

– Hva innebærer det, å trene «normalt»?

– Tja, det er ikke så ille. Jeg har jo selvsagt trent litt mindre enn vanlig fordi man får hvilt seg mindre enn normalt med en baby. Men to treningsøkter om dagen, en om morgenen og en om ettermiddagen, det er fint. 

– Ja, ok, men jeg regner ikke med at det er en halvtimes joggetur vi snakker om?

– Nei, det kan være alt fra sykkel, ski, rulleski, løping eller styrketrening. Som oftest blir det en langtur på 2-2,5 time, eller en hardøkt i motbakke eller i rulleskibane med skyting. Da går jeg for eksempel 5 x 8 minutter med høy intensitet, og skyter mellom hvert drag. Som regel blir det to økter om dagen fra mai til november, om vinteren blir det mer konkurranse og mindre trening.

Som alle andre synes selv profesjonelle idrettsutøvere det kan være tungt å komme seg i treningstightsen. Ann Kristin synes ofte det er slitsomt å trene. Spesielt de dagene hun er trøtt og sliten etter lite søvn, kan være tunge.

– Da Anne var omtrent to måneder hadde jeg en økt hvor jeg slet meg oppover en motbakke på rulleskøyter. Da tenkte jeg bare «dette her gidder jeg ikke». Men så kommer jo motivasjonen tilbake, heldigvis. Og det hjelper mye å ha avtaler med andre. Jeg har trent mye sammen med en venninne som fødte seks uker før meg.

– Har du fått noen negative reaksjoner på at du valgte å satse videre etter at du ble mamma?

– Nei, det vil jeg ikke si. Ikke direkte negative. Det er nok en del som ikke helt har hatt trua på at det skulle gå, og det kjenner jeg at er deilig å motbevise. Og det er klart at det blir en del mer organisering og logistikk når man plutselig er tre personer som skal reise i stedet for én, men jeg har hatt god dialog med skiskytterforbundet hele tiden, og de har vært positive.

SKISKYTTERBARN: Anne har allerede egen Flatland-børse. Da Anne var fire måneder gammel, bestemte Ann Kristin seg for å fortsette å satse på skiskytingen.

BLITT EN BEDRE IDRETTSUTØVER.
– Har du blitt mer effektiv etter at du ble mamma?

– Ja, spesielt i starten og mens jeg ammet var jeg mer effektiv, fordi jeg måtte komme meg tilbake for å gi mat. Nå har jeg sluttet å amme fordi jeg ikke hadde mer melk, men jeg er nok likevel mer effektiv i treningen. Det er bedre kvalitet på treningen nå og jeg setter mer pris på å gå ut og være på jobb nå enn jeg gjorde tidligere.

– Pleier du å si det, at du skal ut på jobb når du skal trene?

– He he, nei, jeg har aldri gjort det før, men det føles mer som en jobb nå enn tidligere. Man må jo ha en jobb, og dette er det jeg driver med.

– Har du blitt en bedre idrettsutøver etter at du ble mamma?

– Ja, det har jeg. Jeg slapper mer av med å være skiskytter nå enn før, både fordi jeg har andre ting å tenke på enn meg selv, og fordi jeg har andre å ta meg av. Jeg har også blitt bedre fordi jeg for eksempel ser hvor lite søvn jeg kan klare meg med. Nå ser jeg at med bare fire-fem timers søvn må man kanskje sette lista litt lavere dagen etter, men det er ikke helt krise. Det kunne det nok være tidligere.

– Men du har ikke blitt mindre ambisiøs?

– Nei. Jeg ønsker fortsatt å nå de målene jeg setter meg. Jeg liker å ha noe å strekke meg mot. Men jeg kunne nok kanskje vært flinkere til å være fornøyd med det jeg har gjort. Jeg finner alltid et eller annet å pirke på og har store forventninger til meg selv. Jeg vil oppnå det jeg har bestemt meg for.

GULLBLIKKET: For kun kort tid siden gikk denne småbarnsmoren inn til gull i skiskytterstafett i VM.

SKISKYTTEREKTEMANN.
Det store målet er OL i 2014. Etter det har hun bestemt seg for å legge opp.

– Da har Anne blitt større og jeg ønsker å ha tid til å følge opp. Jeg har også lyst til å gjøre andre ting senere.

Planen er å fullføre lærerstudiene hun allerede har begynt på.

– Men jeg vil gjerne ha en jobb der jeg definerer hverdagen min selv. Det kan jeg nå og det setter jeg enormt stor pris på.

Annes pappa, Kristian Brekken, er selv gammel skiskytter (ja, det var kjærlighet ved første standplass under en norgescup) og jobber nå som trener. Det innebærer at han er fleksibel og kan bli med Ann Kristin og Anne på reiser, og det betyr at han kan være mye hjemme så Ann Kristin får sine nødvendige treningsøkter.

– Jeg hadde ikke kunnet satse igjen nå hvis situasjonen vår hadde vært annerledes og han hadde jobbet mye borte for eksempel.

– Det er også veldig greit at han har den bakgrunnen han har. Han forstår hva som kreves. Men alt avhenger selvfølgelig også av at vi har et rolig barn som det ikke er noen ekstra utfordringer med. Hvis det hadde vært det, hadde jeg jo ikke orket. Da hadde jeg ikke hatt den energien som trengs, sier Ann Kristin.

ANN KRISTIN AAFEDT FLATLAND (30)
  • AKTUELL SOM: Tilbake som aktiv skiskytter etter  å ha blitt mamma
  • GIFT MED: Kristian Brekken
  • MAMMA TIL: Anne (10 mnd)
  • BOR: I restaurert 50-tallshus på Ålgård utenfor Stavanger
Stats read: 
5 707
Stats like: 
2
↓ Artikkelen fortsetter under