Hollywood og matpakker

You are here

En ulykke gjorde henne til klesdesigner. Unike kjoler har ført henne til Hollywood. Men Hollywood har ikke gjort Nina Skarra til en annerledes mamma.

– HVORFOR SKAL VI gå inn i et prosjekt på sju millioner kroner? spør investorene. De synes det er for smått. Det er lettere med en større satsing som gir høyere avkastning.
– Mamma, kan jeg få en is til? spør Ella (6).
Hun er ikke helt sikker på at en er nok.
– Og jeg? legger Sara (8) til.
Sånn kan livet også være. Her hjemme er Nina Skarra kanskje ikke så kjent, selv om hun har designet kjoler til kronprinsesse Mette-Marit. Men ute i den store verden er hun i ferd med å bli et kjent navn. Hun designer kjoler som kjendiser som Penélope Cruz og Livia Firth (kona til Colin) gjerne bærer når det gjelder. Det er Cannes og røde løpere og fest hos Colin og kona den ene dagen, høytlesning og tur i svømmehallen med ungene den andre. Det er møter med investorene i London eller med en prosjektleder i FN om ”sustainable fashion” – eller bærekraftig mote – som Nina er valgt til å fronte. Det er matpakker og leksehjelp og ”mamma, hvor er plaster, for Gråmann har klort meg.” Og midt oppi alt dette står Nina, barbeint, usminket i olabukser og håndterer både millioner og plasterlapper.

HITTIL HAR NINA først og fremst designet selskapskjoler, og det er her glamouren kommer inn. For selv om Penélope Cruz til slutt endte med Donna Karan, så tok hun med seg en av Ninas røde kjoler også. Det er Cannes, Oscar og Bafta-awards, og tv-serier som ”Gossip girl” og ”The mentalist”. Det med tv-seriene er det filmselskapet Warnes Bros. som har bestemt. Det med de røde løperne skyldes tett kontakt med stylister i Paris og Hollywood, mens Livia Firth er en Nina har fått et nært samarbeid med.
”Som dere som følger meg fast vet, så har jeg virkelig fått øynene opp for designeren Nina Skarra,” skriver Livia Firth på bloggen sin.
Jeg var faktisk hjemme hos dem da Colin Firth fikk vite at han var Oscar-nominert for ”Kongens tale”. Paparazziene flokket seg rundt utenfor huset deres, og Colin fleipet med at de kom til å påstå at jeg var elskerinnen hans som var på besøk. Vi diskuterte om han skulle gå ut hoveddøren eller gjennom hagen for å møte pressen, ler Nina.

– DU HAR NESTEN LIKE MYE sminkesaker som Hannah Montana du, sier Ella storøyd og bringer litt Hollywood til Oslo. Hun ser ut over bordet hvor stylist Birgitte har bredt alle skrinene med pudder og øyenskygger og rouge utover.
– Du blir helt nydelig mamma, sier Sara.
Og bortsett fra det er de lite opptatt av at mamma og kjolene hennes dukker opp på tv og i magasiner.
– Hvor får du selvtilliten fra?
– ”Du er gal, du er gal, du er gal,” sier søsteren min og legger til at det er godt jeg kan bruke galskapen til noe positivt. Hadde det ikke vært for at jeg får så mye positiv respons fra moteverdenen i Paris og fra investorene, ville jeg nok ikke ha våget å satse så stort som jeg gjør nå. Men hva er det verste som kan skje? At det ikke går? Vel, så har jeg i alle fall prøvd og satset.

– Men du gikk konkurs i forrige runde?

– Og det er noe av det verste jeg har vært med på. Jeg startet opp med egen butikk på det eksklusive kjøpesenteret Eger i Oslo tre måneder før finanskrisen slo inn. Fabrikken som sydde for meg gikk konkurs, og investorene trakk seg fordi de tapte store summer på andre prosjekter. Til slutt var det ingen annen utvei enn konkurs for meg heller. Du blir veldig preget av sånt. Det sies at det er nesten like stressende som et dødsfall i nær familie. Jeg tapte masser penger på det, og jeg har bestemt meg, dette skal aldri skje meg igjen. Men når jeg nå er over det, så har jeg lært mye og blitt utrolig mye sterkere. – Det må ha påvirket dere som familie?Vi kan ikke reise på dyre ferier, men bortsett fra det føler jeg at det kom mye positivt ut av det. Mannen min, Torstein, og jeg er flinke til å snakke med jentene. Det var utrolig mye stress forbundet med konkursen, men etter et halvt år var det over. Da reiste Torstein og jeg på en kjærestetur, så bestemte vi oss for å slå en strek over det og komme oss videre. Men det er klart, jeg tenker på det. Konkurs og flytting; det er noe av det mest stressende man kan utsette barna sine for. Og nå er vi nettopp flyttet … 

DET VAR EN ALVORLIG TRAFIKKULYKKE som fikk Nina til å satse på mote. Kanskje er det den som har gjort henne så god til å se hva som er viktig i livet også.
Bilen ble totalvrak, og den første tanken var at jeg var heldig som i det hele tatt overlevde. Og takk og lov for at jeg hadde levert Sara i barnehagen før det skjedde. Ellers ville hun ha dødd.
Det var tre biler involvert i ulykken. Ingen av dem var kjørbare etterpå. Nina fikk en alvorlig nakkeslengskade og har fortsatt mye smerter på grunn av det. Seks år etter kan hun fortsatt ikke sitte og jobbe ved en datamaskin over lengre tid. Derfor kunne hun heller ikke fortsette som grafisk designer.
– Egentlig hadde jeg alltid hatt lyst til å jobbe med klesdesign, men jeg kunne ikke leve av fashion i Norge den gangen jeg utdannet meg, og jeg hadde ikke lyst til å bli boende i London der jeg gikk på skole. Derfor fant jeg ut at jeg ville ha klær som en hobby og å jobbe med grafisk design i stedet. Etter ulykken ble det helt annerledes.
Nina gnir seg over armen. Fortsatt har hun arr på kroppen etter ulykken, men det viktigste var den bestemmelsen hun tok etterpå.
– Jeg ville ikke ha klesdesign bare som en hobby lenger, jeg ville satse. Og jeg tror at hvis du jobber med noe som gjør deg lykkelig, så kommer suksessen. Det er ikke sånn at du kan satse på suksessen først for så å bli lykkelig.

Du kan lese hele intervjuet med Nina Skarra i Mamma nummer 6/2011

NINA SKARRA (40)
Mamma til: Sara (8) og Ella (6)
Gift med: Torstein Skarra
Bor: På Uranienborg i Oslo
Aktuell med: Suksessfull designer som er i ferd med å åpne eget motehus.

 

Stats read: 
629
Stats like: 
0
↓ Artikkelen fortsetter under