Søsken – når passer det best?

You are here

Tina fikk tre barn på under tre år. Lotta brukte seks og et halvt år på å få to. Det finnes ingen fasit for hva som er ideell avstand mellom søsken, men medisinske eksperter mener to-tre år er det beste for mammakroppen.

– Vi har alltid hatt lyst på tre barn, og vi ville ha dem tett. Men jeg må innrømme at jeg sa litt «oj» da jeg så de to strekene på graviditetstesten tredje gang. Da hadde jeg en toåring og en baby på åtte måneder kravlende rundt her, ler Tina Sletbak-Akerø.

I gangen i rekkehuset på Kolbotn står tre par cherrox i nesten samme størrelse, og på gulvet leker tre gutter på tre og et halvt, fem og seks år med en bilbane. De liker å leke sammen. Men aller best liker de å løpe om kapp.

– Da vinner jeg nesten alltid, ser Neo, som er eldst.

– Og jeg kommer på andre plass, sier Pelle.

Og Isak, han er sist. De kjenner sin plass  i flokken, de tre brødrene. Og selv om det er mye konkurranse dem i mellom, er det lite sjalusi. Neo husker ikke hvordan det var å være enebarn. Han husker ikke engang at minstebroren ble født. Brødrene har alltid vært der. De er en flokk. Sånn er det bare.

TRE TETTE: – Skal du få barn veldig tett må du nok tåle litt bråk og leven, sier trebarnsmamma Tina Sletbak-Akerø (34) med sønnene Neo (6), Pelle (5) og Isak (3).

KREVER LITT PLANLEGGING.

– Det er klart det har vært kaotisk iblant, innrømmer Tina Sletbak-Akerø.

Hun må le litt når hun tenker på den perioden barna syntes var det så gøy å begynne å løpe i hver sin retning så snart en dør ble åpnet. Eller de gangene hun sto og svettet i garderoben når tre barn skulle hentes og kles på samtidig. Og hvor mye planlegging som måtte til hvis hun eller mannen skulle reise bort og overlate «alt» til den andre.

– Med tre små barn har det vært det viktig å finne praktiske løsninger i hverdagen, sier Tina.

– Sørge for at man slipper å ta med alle tre i matbutikken, for eksempel! Nå er det nesten bare fordeler igjen, mener trebarnsmoren.

– Guttene er gode venner og liker å være sammen. De har alltid noen å leke med når vi er på turer og ferier, og det er lett å finne aktiviteter som passer for alle. Vi voksne er også veldig glade for at vi kan nyte én og en fase i livet. Nå er vi ferdige med småbarnsfasen, nyter å ha store barnehage- og skolebarn og kan begynne å glede oss til å reise på storbyferier med tre tenåringer!

TRE BRØDRE: Det er bare ett og to år mellom Isak, Neo og Pelle. Nå nyter brødrene godt av å ha lekekamerater i hverandre.

KORT TID MELLOM SVANGERSKAPENE.

Slitsomt, men koselig er trebarnsmorens karakteristikk av de første årene. 

– Når jeg ser på bilder av meg selv fra rett etter at tredjemann ble født, ser jeg jo at var litt sliten. Mannen min hadde lungebetennelse da vi kom hjem fra sykehuset, så akkurat da kjente jeg at det var litt mye. Når du har to barn fra før som trenger hjelp til meste og kommer hjem med en baby i tillegg, blir det ikke så mye tid til å hvile ut.

Kroppen rakk akkurat å bli seg selv igjen mellom svangerskapene. Tina husker hun så vidt rakk å kjøpe inn nye klær i riktig størrelse før hun ble gravid igjen. Hun rakk innom jobben i NRK noen måneder også, og jobbet i alle svangerskapene.

– Når jeg ser tilbake var det nok litt som å være gravid sammenhengende i tre år.  Heldigvis var svangerskapene mine ganske greie. Likevel kjente jeg det på kroppen.

LITE FORSKNING PÅ TEMAET.

Før prevensjonens tid fikk de fleste kvinner barn med halvannet til to års intervaller. Jo eldre kvinnene var, jo lengre ble det mellom svangerskapene, opplyser jordmorforeningen. I vår tid, når kvinnene har anledning til å begrense avstanden selv, er det gjort lite forskning både på hva som er vanlig intervall og hva som er det beste, rent helsemessig.

I 2007 publiserte et amerikansk medisinsk tidsskrift en artikkel som konkluderte med at den ideelle avstanden fra en fødsel til en ny unnfangelse var mellom 18 og 36 måneder. Går det under halvannet år før man blir gravid igjen, har man litt høyere risiko for å føde for tidlig.

– Det er forsket veldig lite på avstand mellom svangerskap, sier Rolv Skjærven, professor i samfunnsmedisin ved Universitetet i Bergen.

– Men det vi vet, er at det ideelle vinduet for en ny graviditet er to til tre år etter fødsel. Dette er også den mest vanlige avstanden for de fleste kvinner, sier Skjærven.

Han mener lang avstand mellom svangerskapene er et vel så stort problem som kort.

– Vi har sett at det har blitt mer og mer vanlig blant norske kvinner å få et barn til sent i livet, enten på grunn av partnerbytte eller fordi de ønsker en «attpåklatt». Det er ikke så farlig å få barn når du nærmer deg 40 hvis du fikk ditt forrige da du var 36, men hvis det går ti år eller mer mellom fødslene har kroppen din «glemt» hvordan det var å være gravid og føde barn, sier Skjærven.

Risikoen for komplikasjoner som tidlig fødsel og svangerskapsforgiftning er alltid større ved første fødsel enn ved senere fødsler. Når avstanden til neste fødsel øker, vil risikoen langsomt krype tilbake til samme nivå som for førstegangsfødende.

STOR ALDERSFORSKJELL: «Nå er jeg ikke enebarn lenger» husker Nicholas (11) at han tenkte da lillebror Noah ble født. Det er seks og et halvt år mellom sønnene til Lotta Danielsen (31). 

SEKS ÅR I MELLOM.

– Da Noah kom, var det som å få barn for første gang, sier Lotta Danielsen (31).

Hun fikk Nicholas da hun var 19 år og konditorlærling. Hun og samboeren var enige om at de gjerne ville ha flere barn, men at det måtte vente til Lotta hadde blitt ferdig med utdanningen og hadde jobbet noen år. Da storebror var seks år, meldte lillebror sin ankomst.

– Noah var veldig ønsket og Nicholas var ivrig og behjelpelig i starten. Den lange avstanden mellom dem gjør nok at jeg aldri har vært en veldig sliten småbarnsmamma. Når jeg ser på andre mødre synes jeg det kan virke litt stressende å ha to tette, sier Lotta.

– Ulempen er nok at det er vanskelig å finne på aktiviteter som passer for begge. Badeland og akebakken fungerer for alle, men skal vi på kino må vi kanskje dele oss – pappa og storebror ser én film, jeg og lillebror en annen.

– I år har vi også reist på ferieturer hver for oss. Noah og jeg var i Disneyland i Paris i sommer, og i høst var de to «store gutta» i Venezia. Jeg tror det er verdifullt for barna å få litt egentid med foreldrene på den måten.

Egentlig har Lotta alltid forestilt seg tre barn i flokken, hun ser ikke bort fra at det kan bli slik, men hun tror kanskje aldersforskjellen ville blitt vel stor hvis det kom en til.

– Mine søsken er åtte og 11 år yngre enn meg, og jeg har hatt og har utrolig stor glede av dem. Men for søsteren min, som er yngst, var jeg nok mer en omsorgsperson enn en lekekamerat da hun var liten. Jeg flyttet hjemmefra før hun var blitt sju år. Så det er først som voksne at vi har fått et nært forhold.

Sjalusi trodde Lotta hun skulle slippe helt unna når aldersforskjellen mellom guttene hennes ble såpass stor. Men den gang ei.

– Selv om de er veldig glade i hverandre, og Nicholas viser masse omsorg for lillebroren sin, krangler de mer enn jeg trodde de skulle. Når man har vært enebarn i over seks år er det nok ikke bare-bare å skulle dele oppmerksomheten med en lillebror.

STOR OG LITEN: Storebror Nicholas kom da mamma var 19. Første seks år senere var de klare for å få en lillebror.

SØSKENSJALUSI ER VANLIG UANSETT.

– Sjalusi og krangling kan oppstå mellom søsken uansett aldersforskjell. Men når den eldste er fem-seks år, kan det være lettere å forebygge sjalusi ved å involvere storebror eller -søster i omsorgen for den nye babyen, sier pedagogikkprofessor Stein Erik Ulvund ved Universitetet i Oslo.

Han har skrevet bøker om oppdragelse av barn i alle aldre, men vil ikke gi noen fasit for hvilken avstand mellom søsken som skaper minst konflikter og mest glede i familien. Personlighet har mer å si enn aldersforskjell for hva slags forhold søsken utvikler, mener han.

– Det kan jo være en gave for et lite barn å ha en mange år eldre bror eller søster å se opp til, samtidig som søsken med liten aldersforskjell har mye mer glede av hverandre som lekekamerater. 

Han ser mange fordeler ved den gjennomsnittlige aldersforskjellen på to-tre år. Da er den eldste ferdig med å være baby når det kommer en som skal konkurrere om mors og fars oppmerksomhet, samtidig som avstanden ikke blir større enn at barna kan leke sammen. 

FØLGER NORMEN: Mamma Janine Strand (40) fikk barn med to og et halvt  års mellomrom. Hun setter pris på at Sienna og Leon har så stor glede av hverandre.

STERKT KNYTTET TIL HVERANDRE.

Mellom Leon og storesøster Sienna er det akkurat to og et halvt år. De er veldig gode venner, leker sammen hver dag og sover ofte i samme seng om natten. 

– Men de kan være sjalu også, forteller mamma Janine Strand (40).

– Hvis Leon sitter inntil mamma eller pappa i sofaen, kommer gjerne Sienna og vil sette seg i mellom. En stund opplevde vi at Leon kom ut fra soverommet etter at de hadde lagt seg om kvelden og klagde over vondt i magen. Vi skjønte at han egentlig bare trengte litt tid alene med oss voksne. Når de er såpass tette i alder, kan det være en utfordring å la eldstemann få lov til å være stor. De legger seg samtidig og blir stort sett behandlet ganske likt. Selv om de er veldig knyttet til hverandre, bør vi nok begynne å gi dem litt mer tid hver for seg, tror Janine. Søsken er først og fremst en glede, mener tobarnsmoren.

– Takk og lov at vi fikk to! Det tenker vi når vi hører dem skravle seg i søvn om kvelden, eller når vi ser dem ligge og sove med armene rundt hverandre. De har utrolig mye glede av hverandre!

SOVER SAMMEN: Sienna (4) og Leon (6) har et nært søskenforhold, og det hender til og med at de sover i samme seng.

Når passer det best å få søsken?

✫ Kroppens naturlige intervall mellom fødslene er et og et halvt til to år.

✫ Amerikanske forskere mener det beste intervallet for en ny unnfangelse er 18-36 måneder etter forrige fødsel. Blir man gravid før det har gått 18 måneder, øker risikoen for for tidlig fødsel litt, men ikke veldig mye.

✫ Hvis det går ti år mellom svangerskapene, «glemmer» kroppen hvordan det var å være gravid og risikoen for komplikasjoner øker.

Stats read: 
5 162
Stats like: 
2
↓ Artikkelen fortsetter under