En smak av Thailand

You are here

Chili, kokosmelk, sitrongress og karriblandinger er deilige smaker av Thailand. Men du kan også ta med deg de gode smakene hjem. Vi tok med oss barna på kokkekurs.

– Se, masse chili! Det er sterkt, sier Jakob (8).

– Skal vi smake, spør Siena (7).

Og det skal de. Barna er nemlig på kokkekurs i Thailand, og det starter på et matmarked der det bugner av friske råvarer, farger, smaker og lukter. Kursleder Kwan samler barna rundt store sekker med ris, og forklarer at ris er alvorlige saker for thailandske familier.

PÅ MARKED: Jakob og Siena vil gjerne teste ut hvor sterk chilien virkelig er. Matkursleder Kwan forteller barna hvor viktig risen er i det thailandske kjøkkenet.

– Vi spiser ris til alle måltider; frokost, lunsj og middag. Og når jeg blir sulten tar jeg gjerne litt «sticky rice» som mellommåltid, forklarer Kwan.

Risen er så sentral i det thailandske kjøkkenet at hver familie har sin favoritt. Mange velger til og med å ta med seg maten hjem fra restauranter for å spise den med «mammas ris».

– Man kan ikke plutselig kjøpe en annen type ris uten at hele familien er enig. Da blir det bråk, forklarer hun til storøyde barn før hun legger til:

– Og her i Thailand skal du alltid spise opp risen din. Folk blir veldig fornærmet hvis det ligger ris igjen på tallerkenen, for det tar lang tid og hardt arbeid å dyrke den.

MESTERKOKKER: På noen formiddagstimer lærte Siena (7), Jakob (8) og Mattis (10) å kutte grønnsaker i kunstferdige former og å lage friterte reker med nudler og andre godsaker.

TOMATROSER OG AGURKBLOMST.

Det er ikke bare ris som preger thaimaten. Koriander, søt basilikum og karriblandinger er faste følgesvenner ved siden av lys og mørk soyasaus og fiskesaus.

– Å, dette lukter godt, sier Jakob.

– Mmm, sitrongress. Jeg vil samle på lukter jeg – og på Angry Birds-ting, skynder åtteåringen seg å legge til.

Så er det tid for barna å prøve seg selv. Men først må de lære frukt- og grønnsakskulpturering. Det visuelle er viktig i asiatisk mat, og det å skjære frukt og grønnsaker til vakre blomster og andre kunstverk er noe alle thailandske barn må lære på skolen.

Alle får utdelt en tomat hver og beskjed om at vi skal skjære skallet av tynt i en sammenhengende strimmel, for så å rulle det sammen til en rose. Akkurat da er det ikke bare barna som ser litt bekymret ut. Også vi voksne føler at fingrene kommer litt i veien for elegansen. Men med litt plunder ligger faktisk noe som ligner på en rose på tallerkenen ved siden av en litt for tykk agurkblomst, og vi er klare til å begynne å koke.

GODT I GANG: Siena anretter maten pent på en tallerken før servering.

GODT MED EGENLAGET MAT.

Store, ferske reker blir iherdig rullet i ferske nudler av små barnehender, før det hele skal friteres. Med litt hjelp av foreldrene klarer barna å fritere de små herlighetene.

– Se, nudlene blir stive. Mmm, det blir kjempegodt, sier Jakob.

Når forretten er fortært, står to retter til på menyen. Barna kutter ivrig i vei på grønnsaker, og i et ubetenksomt øyeblikk klør Jakob seg i øyet.

– Au, chili i øyet. Det svir!

Men Kwan har råd, etter intens blunking i et vannglass, går svien over. Det er et av husmortriksene man må kunne når man lager så sterk mat.

– Spiser barna her den sterke maten?

– Nei, thailandske barn begynner først å spise den sterke curryen når de er seks, sju år gamle. Før det spiser de ris, grønnsaker og suppe. Og etter hvert et par dråper av curryen på risen, forteller Kwan.

Så skjer et lite under. For selv de mest kresne barna som til nå i ferien kun har spist ris, kylling og agurk, vil plutselig smake. Og det er kanskje ikke så rart – de har jo tross alt laget den selv!

Kung Sarong (reker i sarong)

Ingredienser
  • 200 g store reker/scampi
  • 2 nøster ferske eggnudler
  • 1/4 ts salt
  • 1/2 flaske olje til fritering
  • svart pepper
  • salt
Slik gjør du

Tre en stor reke på et grillspyd, salte og pepre dem og surr noen tråder av de ferske nudlene rundt rekene. Varm oljen og sjekk om den er klar til fritering ved å stikke en trepinne ned. Når det bobler rundt pinnen, er oljen passe varm. Så friterer du et og et rekespyd. Pass på at alt er dekket av oljen og surr det rundt til rekene blir røde og nudlene sprø (ca. 2-3 minutter). La dem renne av seg på et papir. Resten av nudlene friteres alene og legges som et nøste under rekespydene. Server med salat, agurk og en dipsaus du har lyst på.

 

Kylling Panaeng Curry

Ingredienser
  • 150 g kyllingbryst uten skinn skåret i biter
  • 1 dl kokosmelk
  • 2 ts Panaeng karriblanding (gul karri)
  • 2 ts fiskesaus
  • 2 ts sukker
  • 1 ts nøytral olje
  • 3 kaffir limeblader
  • 1 rød chili
Slik gjør du

Varm oljen i pannen og fres karriblandingen raskt i den. Hell over kokosmelken (pass på å riste boksen først). Varm den opp og la det småkoke under omrøring i 2-3 minutter. Legg i kyllingbitene og la det småkoke i ytterligere 2-3 minutter. Ha i fiskesausen og sukkeret, bland godt og gi det et raskt oppkok. Skru ned varmen og la retten koke inn til kyllingen er mør. Smak til underveis og tilsett mer sukker og fiskesaus hvis retten ble for sterk. Finsnitt chili (ta ut frøene) og friske limeblader og dryss over til slutt. Serveres med ris.

SPENNENDE SMAKER: I Thailand bruker de mange forskjellige krydder, som vi kanskje ikke er så vant til her i Norge.

Kylling med cashewnøtter

Ingredienser
  • 150 g kyllingbryst uten skinn skåret i biter
  • 50 g mel
  • 50 g sopp
  • 100 ml klar kyllingbuljong
  • 1/4 løk skåret i store biter
  • 1/2 gulrot
  • 1 liten chili skåret tynt
  • 1 vårløk, skåret i biter
  • 1 ss østerssaus
  • 1/2 ss lys soyasaus
  • 2 ts sukker
  • 3 dråper svart, søt soyasaus
  • 1/2 flaske olje (til steking av de panerte kyllingbitene)
  • cashewnøtter
Slik gjør du

Rull kyllingbitene i mel og friter dem i olje. La dem renne av på et papir og legg dem til side. Stek så løk, sopp, gulrøtter og chili i 3-5 minutter til grønnsakene er møre. Tilsett kyllingbuljongen. Krydre med østerssaus, soyasaus, den tykke soyasausen og sukker. Stek i 2-3 minutter til og ta retten bort fra varmen. Ha over den sprøsekte kyllingen og cashewnøttene. Serveres med ris.

Stats read: 
352
Stats like: 
0
↓ Artikkelen fortsetter under