Engstelige barn spiser mye søtt

You are here

Det viser en norsk undersøkelse basert på svar fra 7000 mødre, utført av Folkehelseinstituttet.

Forskere har undersøkt om temperamentet til småbarn henger sammen med deres inntak av søte drikker, søte matvarer og frukt og grønnsaker - matvarer som er viktig når det gjelder å spise sunt og holde en normal vekt.

Og konklusjonen i den studien er at temperamentstrekk hos småbarn har sammenheng med spisevaner, opplyser Folkehelseinstituttet, som har ledet studien.

Nesten 7000 mødre i «Den norske mor og barn-undersøkelsen» svarte på spørsmål om barnas spisevaner og temperament da barna var henholdsvis 18 måneder, tre år og syv år gamle.

Barna ble vurdert ut fra tre temperamentstrekk:
  • Engstelige barn er sjenerte og redde og klenger til de voksne.
  • Impulsive barn er irritable, har raserianfall og er vanskelige å roe.
  • Utadvendte barn er ofte i godt humør, aktive og svært interessert i andre barn eller voksne.
MATVANER ETABLERER SEG TIDLIG.

Forskerne fant at barnas temperamentstrekk når de var 18 måneder gamle hang sammen med deres inntak av søte drikker, søte matvarer og frukt og grønnsaker, både når de var tre og syv år gamle. Både engstelige og impulsive barn inntok mer søt mat og drikke.

– Vi hadde forventet at impulsive barn som får raserianfall også får mer og konsumerer mer søtsaker. Det som var overraskende var at også de engstelige, tilbaketrukne barna fikk mye søtt, forteller Professor Margarete Vollrath, seniorforsker ved Divisjon for psykisk helse og hovedforfatteren bak studien i en pressemelding.

UTADVENTE SPISER MER GRØNT.

Forskerne ble også overrasket over å finne at de utadvendte barna spiste mer frukt og grønnsaker.

Vollrath forteller at inntak av søt mat og drikke virker stemningsregulerende både hos barn og voksne – man føler seg mer tilfreds og avslappet når man har spist noe søtt. Dessverre er søt mat og drikke også en risikofaktor for overvekt.

– For stressede foreldre er det av og til lettere å gi etter for barnas lyst på godsaker, enten for å roe masete barn i stressende situasjoner eller for å trøste engstelige og ulykkelig barn. Dette kan være med på å skape eller forsterke en preferanse for søt mat hos disse barna.

LØRDAGSGODT ER LOV.

Vollrath mener foreldre ikke skal venne barnet til søt smak i drikke, og ikke tilby godterier for å trøste eller roe barnet. Søt mat og drikke skal ikke brukes til å regulere barnets stemning, uansett om foreldre synes synd på barnet eller om barnet får raserianfall.

– Det betyr ikke at lørdagsgodt må avskaffes, men det skal ikke etableres en kopling mellom dårlig humør og inntak av søtt. Foreldre kan isteden bruke fersk frukt og grønt i slike situasjoner, råder Vollrath.

Studien var et samarbeid mellom Folkehelseinstituttet, Universitetet i Oslo, Oslo Universitets Sykehus, Loma Lina University California, University of Oregon og Oregon Research Institute, Eugene USA.

Saken er hentet fra Aftenposten.

Stats read: 
280
Stats like: 
0
↓ Artikkelen fortsetter under