Kreative bursdagskaker

You are here

Sjørøverkakene har herjet en stund, det samme har kaker med Hello Kitty og Biler. Kakene blir stadig mer oppfinnsomme og unike, her er to morsomme varianter.

Marihøne- og biekake

Disse kakene er søte og gjør seg bra som bursdagskaker for de minste barna, både gutter og jenter.

Du trenger:
  • en sportsballform
  • rød, svart og gul masse, samt litt hvitt og blått til øyne
  • modelleringspasta til å lage vinger på bien
  • runde utstikkere i forskjellige størrelser
  • modelleringsverktøy med en litt spiss kant eller eventuelt en strikkepinne
  • skjærehjul
  • skarp kniv
  • spiselig lim
  • pensel
  • bakepapir
  • spagettistrå til følehornene
Slik gjør du:
  • Bruk en sportsballform (kakeform du får kjøpt på Jernia eller dagligvare med godt utvalg) og fyll begge de to delene med kakedeig. Stek en kake i hver av de to formene.
  • Begynn med å lage vingene til bien i modelleringspasta. Kjevle ut deigen, og skjær ut to like vinger. Legg vingene til side, og la dem tørke. Det beste er å lage dem minst en dag i forveien.
  • Fyll kakene og dekk dem med et tynt lag krem. Ikke bruk for mye krem, da kan kaken miste den særegne formen.
  • Dekk den ene kaken med gult lokk. Kjevle ut svart masse, som du skjærer i to–tre like store remser. Legg dem over det gule lokket. Det skal være et ansikt foran på figuren, så legg den første remsen litt inn mot midten. Sett kaken i kjøleskapet mens du fortsetter med marihønekaken.
  • Kle kaken med rødt lokk. Marker forsiktig skillet på vingene med et kakeverktøy eller en strikkepinne på toppen av marihøna. Begynn bak der hodet skal sitte og fortsett videre helt ned.
  • Trykk ut svarte sirkler, tre store og tre litt mindre, som du limer fast på hver sin side av kroppen.
  • Begynn så med ansiktene. Lag to like ansikter, ett til bien og ett til marihøna. Rull to klumper med svart masse til svakt ovale kuler. Trykk dem litt flate. Lag øyne med hvit, blå og svart masse. Rull kuler i forskjellige størrelser, og trykk dem flate. Lim dem på ansiktene. Marker munn med et verktøy eller en strikkepinne. Lim deretter ansiktene på hver sin kake.
  • Rull fire pølser til følehorn. Stikk et spagettistrå/sugerør gjennom dem, slik at de blir stive. La det stikke litt spagetti ut på hver side av pølsene. Fest følehornene ved å stikke spagettistråene ned i hodet. Ha litt lim på festet. Rull deretter fire små kuler, som du limer på toppen av pølsene, der litt av spagettistrået stikker ut.
  • Skjær to snitt på hver side av biekaken der vingene skal sitte. Stikk vingene ned i kaken. Vær forsiktig, for de kan fort brekke.
  • Hvis du har masse til overs kan du lage noen blomster av dem – røde og hvite, blå og hvite eller gule og hvite, til å ha lys i. Rull ut noen kuler, og press dem litt flate, men de må være tykke ellers vil lyset ikke stå stødig. Plasser dem rundt bien og marihøna på kakefatet, og stikk et bursdagslys ned i midten på hver blomst.

Monsterkake

Monsterkake kan være morsomt å lage til en barnebursdag med litt skremmende effekter. Mange barn synes det er spennende med monstre, romvesener eller andre figurer, noe som gjenspeiler seg i mange av barnetegnefilmene som er laget. Dette monsteret er ganske snilt.

Du trenger:
  • to runde kakebunner med en diameter på 15 cm
  • en halv sportsballkake
  • grønn masse til å dekke kaken med
  • skjærehjul
  • litt hvit, blå og svart masse til øyet
  • runde utstikkere til øyet
  • spagettistrå til antennene
  • spiselig lim
  • pensel
Slik gjør du:
  • Begynn med å fylle de to kakebunnene med krem. Sett dem oppå hverandre. Ha krem på toppen av de to kakene som nå står oppå hverandre, og sett til slutt den halve runde kaken på toppen. Du får en halv rund kake ved å steke kaken i en halv sportsballform.
  • Dekk så hele kaken med et tynt lag krem.
  • Kjevle ut grønn masse til lokk og legg det over kaken. Glatt ut toppen og øverste del av kaken med en kakejevner (smoother), men la resten av lokket bare falle naturlig ned i fine bølger. Skjær rundt kanten nede med et skjærehjul.
  • Trykk ut en stor sirkel av hvit masse som skal være øyet. Lim det et godt stykke oppe på kaken. Lag en ny sirkel i blå masse som du limer på den hvite. Så lager du en mindre svart sirkel som du limer på den blå. Til slutt kan du lage en bitte liten hvit sirkel som du legger i overgangen mellom det svarte og blå i øyet. Da får øyet litt mer liv. Nå har du laget et stort øye som du limer på.
  • Kjevle ut litt svart masse, og skjær den ut til en månesigd som skal være munn. Skjær ut noen spisse trekanter i hvit masse som skal være tenner. Lim tennene på den svarte munnen. Lim på munnen under øyet.
  • Rull ut to pølser til antenner i samme farge som kroppen. Stikk et spagettistrå/sugerør gjennom antennene slik at de blir stive. La det stikke litt spagetti ut på hver side. Fest antennene ved å stikke spagettistråene ned i hodet. Bruk litt lim i festet. Rull ut to små kuler som du fester med lim på toppen av antennene der det stikker ut litt spagettistrå.

Sukkerpasta

Denne massen er fin å bruke til lokk på kakene hvis du ikke vil ha marsipanlokk. Du kan også lage sjokoladepasta, men her har vi kun oppskriften på vanlig sukkerpasta. Den kan tilsettes smaksaroma hvis du ønsker en annen smak. Hvis du bruker smaksaroma, bruker du 4 ss vann og sløyfer sitronsaften.

Du trenger:
  • 1 ss gelatinpulver
  • 1 ss vann
  • 3 ss presset sitron
  • 2 ts vaniljesukker
  • ca. 850 g melis
  • 1 ¼ dl lys sirup
  • 30 g delfiafett
Slik gjør du:
  • Dryss gelatinpulveret i en liten kjele (jeg bruker en smørkjele – den passer veldig bra), og dekk det med vann og presset sitron. La det stå i 5 minutter.
  • Ha vaniljesukker og melis i en kjøkkenmaskin med eltekrok.
  • Sett kjelen med gelatin på en plate, og varm opp. Rør rundt til gelatinen har løst seg opp. Tilsett sirup og delfiafett, og rør til fettet har smeltet.
  • Ha væsken i kjøkkenmaskinen, og la den stå og elte til alt er godt blandet.
  • Massen skal være klissete, for den trenger litt tid til å godgjøre seg.
  • Pakk massen godt inn i plastfolie, og legg den i kjøleskapet til dagen etter.
  • Nå er massen klar til å brukes. Ta den ut av kjøleskapet noen timer før du skal bruke den slik at den blir romtemperert. Elt godt før du kjevler den ut. Er den fremdeles litt klissete, elter du den i litt melis.
  • Farg sukkerpastaen med fargepasta.

Modelleringspasta

Denne massen er fin å bruke til å lage pynt som blomster, sløyfer og lignende siden den stivner.

Du trenger:
  • 2 ts gelatinpulver
  • 6 ts kaldt vann
  • 3 ts tragant eller CMC (gjør at marsipanen tørker fortere, gjør den mer smidig og holder formen bedre, fås bl.a. på apotek)
  • ca. 500 g melis
  • 2 ts lys sirup eller glukose
  • 10 g delfiafett
  • 1 eggehvite
Slik gjør du:
  • Dryss gelatinpulveret i en liten kjele, og dekk med vann. La det stå i 5 minutter.
  • Ha tragant eller CMC og melis i en kjøkkenmaskin med eltekrok. Spar litt melis som du justerer konsistensen på massen med.
  • Sett kjelen med gelatinen på en plate, og varm opp – det skal ikke koke. Rør rundt til gelatinen har løst seg opp. Tilsett sirup og delfiafett, og rør sammen til fettet har smeltet.
  • Ha væsken og eggehviten i kjøkkenmaskinen, og la den stå og elte til alt er godt blandet.
  • Pakk massen godt inn i plastfolie, og legg den i kjøleskapet til dagen etter.
  • Nå er massen klar til å brukes. Ta den ut av kjøleskapet noen timer før du skal bruke den slik at den blir romtemperert. Elt godt før du bruker den.
  • Farg sukkerpastaen med fargepasta.
Fyll med favoritter

Hva skal du fylle kakene med? Jo, det kan du velge helt selv! Bruk en kakeoppskrift du liker, enten det er vanlig sukkerbrød, sjokoladekake, banankake eller lignende og en krem du vet at faller i smak hos bursdagsbarnet – om det er vanlig krem, vaniljekrem, sjokoladekrem, bringebærkrem eller appelsinkrem. Nam!

Stats read: 
520
Stats like: 
0
↓ Artikkelen fortsetter under