Løft fredagstacoen til nye høyder

You are here

Hjemmelaget tacokrydder? Guacamole? Tacoskjell i krumkakejernet? Ja takk!

Fredag er tacokveld, og de fleste av oss finner frem tacokit og kyllingkjøttdeig og setter i gang. Men ifølge gjengen bak kokeboken Pappamat, kan den mexicanske retten lett løftes mange hakk.

De mexicanske sølvgruvearbeidere som oppfant tacoen en gang på 1700-tallet kalte opp retten etter de avlange papirrullene med sprengstoff som de stakk inn i fjellet.

Ifølge Pappamatkokk Per Asbjørn Risnes, trenger den norske tacoen lidenskap og kjærlighet.

– Krydderposen er hovedproblemet. Den må kastes. Du lager veldig raskt en krydderblanding som smaker bedre, men fortsatt har den samme tacosmaken, sier Per Asbjørn.

RÅVAREN ER VIKTIG.

Forsøk også med hjemmelaget guacamole med nesten bare avocado. Eller lag din egen ferske tomatsalsa. Det er dessuten morsommere og lettere enn du tror å lage dine egne tacoskjell eller hvetetortillas. Da vet du hvordan de smaker på gaten i Mexico.

Eventuelt kan du jukse med å bruke myke maistortillas som du steker i pannen og bøyer rundt en dorullkjerne og lar dem stivne slik.

Og sist, men ikke minst: Tacoen blir ikke bedre enn det kjøttet du putter i den.

Pappas beste taco

  • 8–12 tacoskjell
  • 200 g cheddar, revet
  • guacamole (se oppskrift)
  • salsa (se oppskrift)
  • 500 g entrecôte eller annet oksekjøtt,
  • skåret i terninger på 1 cm
  • (evt karbonadedeig)
  • 2 ss tacokrydder
  • 2 ss tomatpuré
  • salat
  • tomat i skiver
  • fersk koriander

Tacokrydder:

  • 2 ss paprika
  • 2 ss korianderfrø
  • 2 ss spisskummen
  • 1 ss oregano
  • 1 ss salt
  • 2 ss fennikelfrø

Slik gjør du:

  • Varm krydderet først på en varm panne. Deretter morter du det så finmalt som du orker.
  • Skjær kjøttet i strimler, deretter i terninger på 
  • 1 cm. Salte og pepre kjøttet.
  • Varm opp olje i en steke­panne og brun kjøttet i flere omganger. Ha i tacokrydder og la det blande seg godt med kjøttet. Ha i tomatpuré og la det frese inn. Ha i 1/2 dl vann og skru ned varmen. La blandingen syde i ti minutter, juster med vann for å få konsistensen du vil ha.

Fersk salsa

  • 4 plommetomater, hakket i
  • små terninger
  • 1 liten rødløk, finhakket
  • 1 håndfull korianderblader, hakket
  • 4 fedd hvitløk, finhakket
  • 4 vårløk, finhakket
  • 1/2 lime, presset
  • 1 ss spisskummen, mortet

Slik gjør du:

  • Finhakk alle ingrediensene.
  • Bland alt sammen, hell over limejuicen, smak til med salt og pepper.

Guacamole

  • 4 avocado
  • 1 liten rødløk, skrelt og finhakket
  • 1/2 rød chili
  • 1 fedd hvitløk, finhakket
  • 2 ss rømme
  • 1 ss korianderfrø, mortet
  • 1/2 potte korianderblader
  • 1/2 lime
  • salt og pepper

Slik gjør du:

  • Del avocadoene i to og bruk en skje til å få ut all ­innmaten. Bryt det opp med en gaffel. Ha i løk, chili, limejuice og koriander. Rør inn rømmen.
  • Smak til med salt og pepper.
  • Hvis du vil ha en enda mer chunky konsistens, kan du blande inn en halv avocado i terninger.
  • La avocadosteinen ligge i guacamolen helt til du skal servere, da holder den bedre på fargen.

Dine egne tacoskjell

  • 300 g maismel (ikke maisenna eller polentagryn)
  • 2–3 dl vann, kokende

Slik gjør du:

  • Ha maismelet i en bolle og rør inn det kokende vannet litt og litt. Tilsett mer vann hvis deigen blir for tørr. Den skal ha myk og seig konsistens, ikke kornete som paideig. Dekk med et håndkle og sett til side i 15–20 minutter.
  • Mexicanere bruker en egen tortillapresse for å lage lefsene. Du kan også kjevle med plastfilm på begge sider av tortilladeigen og steke dem på en varm stekepanne. Men jeg bruker min tantes gamle krumkakejern. Da kan jeg presse og steke med samme verktøy!
  • Varm opp krumkakejernet. Pensle begge sider.
  • Legg en deigklump på størrelse med en pingpongball i jernet og legg hele vekten på en grillvott og press helt flatt. Husk å gjøre dette på et underlag som tåler varme. Stek omtrent et minutt på hver side. Ta ut tortillaen med grillvotten og press ned rundt en kjevle. Bøy forsiktig til skjellform.
  • La tortillaen tørke stukket ned i et glass eller rundt en dorullkjerne.

Stats read: 
16 484
Stats like: 
151
↓ Artikkelen fortsetter under