Litt sunnere konfekt

You are here

Vi skriver januar, og mange har som mål å kutte ned på søtt og godt. Men det går an å lage deilig konfekt som er litt sunnere – og likevel supergodt. Bare prøv selv!

Hele huset lukter deilig av sjokolade. Ameli (5), Bo (7) og lille Edvin (2) smiler fornøyd. I dag skal de lage julegodter, og forventningene er skyhøye. Lea (12) og Cecilie (11) er hentet inn for å hjelpe til, og to pappaer gleder seg like mye som barna.

– Det er lov å smake, sier pappa Andreas.

På bordet står konfektmasse med ristede frø og tranebær. Ved siden av står små gullformer klare til å fylles. Ameli blir fort ekspert, og fyller et helt fat.

SUNNE INGREDIENSER: Vi brukte solsikkefrø, gresskarkjerner, sesamfrø, tranebær og rosiner. Man kan også bruke tørket blåbær, kirsebær, aprikos, mango eller plomme. 

Edvin tar pappa på ordet, og vil gjerne ha en bounty til.

– Mmmmm, smiler han, og viser lykkelig frem en liten hånd fylt med sjokolade og myk kokosmasse.

– Man skulle ikke tro at dette er sunt, sier selvutnevnt marsipanekspert Bo. Nok en sjokoladedyppet mandelkule er på god vei inn i munnen hans.

– Det smaker jo så godt!

– ALT ER BEST! sier Edvin (2). Men aller best var bountiene.

SJOKOLADE ER JO SUNT.  De hjemmelagde trøflene med «grand cru»-­økosjokolade gir trøtte pappaer ny energi. Ren sjokolade er erklært sunt, og spesielt når man bytter ut hvitt sukker med sunnere søtning, som for eksempel agavesirup og sukrinmelis. Trøflene smelter i munnen.

– Dette er faktisk enda bedre enn vanlig konfekt! sier Andreas.

Ferdig, hjemmelaget konfekt fylles i små gaveesker og fine poser. Ameli tar seg god tid, og velger ut bitene med omhu.

– De fineste skal mamma få.

Dette er herlige konfektvarianter som passer når som helst – i alle fall i helgene!

FRØKNASK

Dette trenger du:
  • 1 dl solsikkekjerner
  • 1 dl gresskarkjerner
  • 2 ss sesamfrø
  • 2 ss rosiner
  • 1–2 ss rå kakao eller 70 g sjokolade av god kvalitet
  • 1 ss sukrin
  • 1 spiseskje kokosolje
Slik gjør du:

Rist frøene forsiktig i en tørr panne. Smelt kokosolje i vannbad, tilsett kakao og sukrin, ha i frø og rosiner, bland godt. La blandingen avkjøle en liten stund før du fyller små konfektformer. Oppbevares kjølig.

TIPS!

Varier gjerne med nøtter og andre sorter tørket frukt eller bær.

BOUNTY-SJOKOLADE

Dette trenger du:

Kokosfyll:

  • 50 g kokosfett av god kvalitet
  • 1 dl rørsukker/sukrin
  • 1 dl kokosmelk
  • 1 dl fløte
  • 200 g kokosmasse

Topping:

  • 200 g sjokolade etter smak (mørk er sunnest)
Slik gjør du:

Smelt kokosfettet i en kjele på lav varme. Rør inn sukker, kokosmelk, fløte og kokosmasse. Bland godt og sett til avkjøling i kjøleskap til massen er avkjølt og lett formbar. Form små, avlange emner med hendene. Sett bitene i fryseren til de er frosne. Smelt 200 g sjokolade i vannbad. Dypp de frosne kokosbitene i sjokoladen. Oppbevares kjølig.

HVITE SJOKOLADEPLETTER MED GOJIBÆR

Dette trenger du:
  • 300 g hvit sjokolade av god kvalitet
  • 2 ss gojibær, grovhakket
Slik gjør du:

Smelt sjokoladen i vannbad. Sett pletter på bakepapir eller lag former ved å fylle bunnen av silikonformer med den varme sjokoladeblandingen. Dryss over hakkede gojibær.

TIPS!

Hvit sjokolade er ikke alltid like lett å smelte. Bruk en tynnbunnet kjele i vannbad, og la vannet rekke godt over sjokoladen.

SJOKOLADETRØFLER

Dette trenger du:
  • 400 g mørk sjokolade av god kvalitet, finhakket
  • 1,5 dl fløte
Slik gjør du:

Varm opp fløten i vannbad, ha i den hakkede sjokoladen og rør til blandingen er glatt. Kle en liten firkantet form med bakepapir. Fordel sjokoladeblandingen i formen og dunk den noen ganger mot et hardt underlag slik at overflaten blir jevn. Sett sjokoladen kjølig. Skjær sjokolademassen i biter med en skarp kniv. Oppbevares kjølig.

MARSIPAN

Dette trenger du:
  • 250 g mandler
  • 50 g sukrinmelis, eller 2 ss agavesirup eller fruktsirup
Slik gjør du:

Bløtlegg mandlene over natten, skåld dem og la tørke. Mal mandlene i mandelkvern eller i kjøkkenmaskin, elt inn sukrin. Marsipanen skal være seig, men fast, tilsett ev litt vann hvis marsipanmassen er for hard. Form og pynt marsipanen etter eget ønske.

TIPS!

Ønsker du en grovere marsipan, vasker og tørker du mandlene, men beholder skallet på. Lag deretter marsipan som beskrevet i oppskriften.

Stats read: 
897
Stats like: 
1
↓ Artikkelen fortsetter under
Instagram:
#mammamagasin
Instagram:
#mammamagasin