Når barnet ikke vil ta flaske

You are here

Å drikke fra flaske krever en annen sugeteknikk enn når barnet dier. Noen sammenligner det med forskjellen mellom å drikke av et sugerør og å spise en hamburger. Det er derfor mange barn som sliter med å ta flaske.

Barn som har tatt flaske før vil også kunne «glemme» hvordan man gjør det dersom ikke man vedlikeholder ferdigheten. Har du sjelden behov for å gi morsmelkerstatning (MME) eller morsmelk på flaske, men ønsker å ha dette som alternativ, er det lurt å opprettholde ferdigheten ved å gi flaske et par ganger i uken. Tipsene under kan brukes både av dem som gir MME og de som gir morsmelk på flaske.

 • Prøv ulike flasker, smokker og merker av morsmelkerstatning. Det finnes mye forskjellig på markedet og det er lurt å prøve seg frem for å se om det er spesielle varianter ditt barn foretrekker.
 • Noen barn foretrekker melken kaldere enn romtemperatur. Hos andre barn hjelper det å varme flasketuten slik at den kjennes mer ut som hud.
 • Ikke vent til barnet skriker av sult dersom det er uvant med å drikke av flaske. Akkurat passe sulten er stikkordet.
 • Mange barn har lært å drikke av flasken i søvne eller når de så vidt er våkne.
 • Du kan også forsøke å gjøre melken søtere. Morsmelken er søtere enn pulvermelk, og dersom barnet er vant til å få morsmelk, vil det kanskje ikke synes at MME er søtt nok. Dersom du har tilgang på morsmelk kan du blande morsmelk og MME halvt om halvt og etter hvert øke mengden MME og redusere mengden morsmelk. I en overgangsfase kan du også forsøke å gjøre melken mer søt ved å tilsette en halv teskje malt i flasken. Husk at malt virker avførende og kan gi mageknip.
 • Å gjøre  forandringer i omgivelsene til barnet under måltidet er en suksess for mange.  Noen barn trenger å gå inn på et rom med lite lys og lyder under mating. Andre barn tar flasken mens en går rundt omkring og nynner og vugger. Noen tar den på badet, gjerne foran speilet, på stellebordet, i sengen. Eller foran tv-en, mens en ser ut av vinduet, på et lys eller hører på musikk.
 • Husk å tilstrebe at måltidene skal være hyggelige. Ikke tving barnet til å drikke. Dersom barnet viser motstand er det lurt å ta en pause og endre betingelsene litt. Gjør noe annet, og prøv igjen om litt. Gjerne mens dere går litt rundt, ser på en leke eller synger.
 • La far ta seg av flasketilvenningen. Lukten av mor forbindes gjerne med bryst og amming. Dersom mor ikke er tilstede når barnet skal ha mat, er det ofte lettere å få det til å drikke av flasken.
 • Dersom det er flasken, og ikke smaken barnet strever med, kan du gi barnet melken i kopp eller med skje. Det finnes en åpen kopp med en spesiell tut på, som blant annet brukes på nyfødt intensiv og enkelte barne- og barselavdelinger. Enkelte barn syns det er lettere å få melken i en slik enn i flaske. Noen apotek fører koppen, men de må som regel bestilles.
 • Det finnes mange ulike tutekopper på markedet som også kan prøves, med eller uten «sølelås». Sølelåsen kan også tas ut slik at barnet ikke må jobbe så hardt for å få i seg melken.
 • Du kan også prøve å mate med skje. Skjeene til barn har veldig ulik utforming. Noen er flate og ikke lett å få melk på. Andre har bedre plass og egner seg godt til væske.
 • Som et siste forsøk kan du også prøve å lure barnet til å ta flasken ved hjelp av sukkervann. Bland ut 1 ss sukker i 1 dl lunkent vann og ha det på flasken. På denne måten gjør man flasken mer fristende. Sukker kan være skadelig i store mengder og denne metoden er kun for kort tids bruk mens du venner barnet til å drikke av flaske, og bør prøves som siste utvei dersom alle andre råd er prøvd. Ha sukkervann på en flaske og melk på en annen. Begynn med å gi litt fra sukkervannflasken. Når barnet har godt sugetak på den flasken, bytter du kjapt over til flasken med melk. 
Stats read: 
25 641
Stats like: 
35
↓ Artikkelen fortsetter under