Oppskrifter på smakfull babymat

You are here

Her er de smakfulle oppskriftene på spedbarnsmat laget på Geitmyra Matkultursenter.

Baby Tom Kha Gai

Dette trenger du:
  • 1 kyllinglår
  • Olje til steking
  • 2–3 cm galangal (eventuelt ingefær)
  • 2 fedd hvitløk
  • 1–2 cm frisk chili uten frø
  • 2 limeblader (eventuelt sitrongress)
  • 3 dl vann eller kraft
  • 1 boks kokosmelk
  • 1 ss tomatpuré
  • Frisk koriander
Slik gjør du:
  • Brun kyllinglåret i olje i en gryte, sammen med skivet galangal og fin­hakket hvitløk og chili.
  • Fjern skinnet fra kyllinglåret. Skjær kjøttet fra benet. Ha kjøtt og ben tilbake i gryten, sammen med limebladene. Hell over 3 dl vann (eller usaltet kraft om du har) og la trekke rett under kokepunktet i 20 minutter eller til kyllingen er gjennomkokt.
  • Ta ut benet og limebladene. Ha i en boks kokosmelk og en spiseskje tomatpuré, og kok opp. Tilsett frisk koriander, jevne suppen med stavmikser. Serveres eventuelt med ris.

Sammalt speltgrøt

... med daddel og kokossmak

Dette trenger du:
  • 4 ss sammalt spelt
  • 2 dl vann
  • 1 daddel
  • 1/2 ts extra virgin kokosolje
Slik gjør du:
  • Kok opp mel og vann under omrøring. La småkoke i fem minutter mens du stadig rører.
  • Fjern steinen i en daddel og mos den med en gaffel.
  • Rør inn daddel og kokosolje i grøten.

Bønnechili

Dette trenger du:
  • 1 finhakket løk
  • 2 finhakkede hvitløksfedd
  • 1/2 finhakket chili uten frø
  • 1 ts malt kummin
  • 1/2 ts tørket oregano
  • Olje til steking
  • 2 kopper kokte bønner, gjerne ulike typer
  • 1 kopp hakkede tomater
  • 1 laurbærblad
  • 1 kopp vann (eller saltfri kraft om du har)
  • Frisk koriander, finhakket
  • Lime
Slik gjør du:
  • Svette løk, hvitløk og chili i litt olje sammen med kummin og oregano til det ser gyllent, blankt og mykt ut. Blande i bønner, tomater og laurbærblad.
  • Ha i kraft eller vann. Kok en halvtime under lokk, deretter uten lokk til det har ønsket konsistens. Knus litt med potetmoser, bland i finhakket økoriander og litt limejuice.

Bakt torsk

... med appelsin, fennikel og søtpotet

Dette trenger du:
  • 2 store eller 4 små søtpoteter
  • 1 fennikel
  • 3 sjalottløk
  • 3 torskeloins
  • 1 appelsin
  • Pepper
  • Estragon
  • Olje
Slik gjør du:
  • Vask, skrell og rens grønnsaker og frukt. Del søtpoteter og sjalottløk i tykke skiver, findel fennikelen. Ha grønnsakene i en ildfast form, og legg fiskestykkene over.
  • Skjær appelsinen i store båter. Klem juice ut av appelsinbåtene over grønnsakene og fisken, og legg de sammen med det andre i formen.
  • Kverne litt pepper over, dryss med grovhakket estragon, og sprinkle olje over det hele.
  • Bak i ovnen, ca. 20–30 minutter på 200 grader, eller til grønnsakene er møre. Mikses med stavmikser for puré, eller knus med gaffel på tallerkenen.

Frisk og næringsrik smoothie

Dette trenger du:
  • 1/2 spisemoden avokado
  • 1 moden pære
  • 1–2 cm ingefær, revet
  • 1 ss frø (for eksempel sesam, solsikke og/eller gresskar)
  • 1 dl eplejuice
Slik gjør du:
  • Skrap ut innholdet i en halv avokado.
  • Vask og skrell pære, rens bort frø og del i biter.
  • Skrell noen cm på ingefærroten, raspe på rivjern. Riste frøene i en tørr stekepanne.
  • Ha alt i en blender, og kjør til en jevn puré. Spe med juice til ønsket konsistens.

Gnagekjeks for kløende gommer

Gir ca. 20 kjeks

Dette trenger du:
  • 2 kopper mel
  • 3 ss nøytral olje, for eksempel solsikke
  • 1 most banan
  • 1 ss bakepulver
  • Ca. 1 dl iskaldt vann
Slik gjør du:
  • Bland alt utenom vannet. Deigen skal bli litt tørr men mulig å rulle, og vannmengden vil variere litt etter hvor stor banan og hvor store kopper du har. Tilsett vann til du føler at du kan rulle ut fingertykke og lange kjeks. Det betyr ikke så mye at det blir helt riktig, de skal tørkes ut i ovnen uansett.
  • Stekes i ovnen på 180 grader i ca. 10 min, til de blir gylne. Skru ned varmen på ovnen til 60 grader, og sett døren på gløtt. La de stå inne en time, eller til de er helt tørket.
Stats read: 
2 505
Stats like: 
3
↓ Artikkelen fortsetter under