Thailand er paradis også for barn

You are here

REISE TIL THAILAND MED BARN: Enten du drømmer om å våkne på stranden og rusle barbeint ut i paradiset, eller du lengter etter en luksusferie, så oppfyller Thailand. I tillegg får du deilig mat, frodig natur og smilende mennesker. Og barna, de er hjertelig velkomne.

Reise til Thailand med barn:

– Sawadsi kaa! Overalt hvor vi kommer blir vi møtt av et smil og en hyggelig wai-hilsen. Dette er thaienes måte å hilse på der håndflatene møtes foran brystet. Og vi føler oss virkelig velkomne i Thailand. Selv når vi velter inn i overdådige hotellresepsjoner med barn på slep. Vi blir møtt med forfriskende fruktjuice og kalde, velduftende kluter til å tørke bort reisestøvet. Vi har sjekket inn på Indigo Pearl, et av Phukets mest omtalte hoteller. Store sommerfugler svirrer i luften mellom ute og inne i det særpregede luksushotellet som ligger omgitt av frodig regnskog.

– Wow!!! Er det spontane utbruddet til reisefølget mitt, Jakob (8), når vi låser oss inn på rommet.

En myk daybed full av puter, et stort badekar midt i rommet, en deilig dobbeltseng, friske blomster og et flott bad – og overalt små detaljer i industristil, som minner om tinngruvene som livnærte folket på Phuket før turistene rykket inn.

Det er slett ikke vanskelig å trives i Thailand for barnefamilier på tur. De paradisiske strendene, de frodige omgivelsene, den velsmakende maten og de spennende opplevelsene står klare når man kommer av flyet etter drøye 12 timer. Vel er reisen lang, men det du kommer frem til er langt mer enn en vanlig Sydenferie.

VAKKER ØY: Halvveis mellom Krabi og Phuket i Phang Nga bukten, med sine arakteristiske kalkstensklipper, ligger øya Koh Yao Noi, hvor du fortsatt får en smak av det urørte Thailand. Noah (7) tester badevannet.

SOM KRABI FOR 20 ÅR SIDEN.

Et hemmelig paradis finner dere en times båttur ut i Phang Nga bukten, halvveis mellom de populære turistmålene Krabi og Phuket. Der ligger øya Koh Yao Noi, hvor masseturismen ennå ikke har slått rot. Kanskje er det fordi befolkningen her i hovedsak er muslimer, og det dermed ikke er lett for turister å få tak i alkohol, eller kanskje er det fordi det er store tidevannsforskjeller så strendene ikke er like badevennlige hele dagen, men uansett er resultatet et barfotparadis for dem som vil litt utenfor allfarvei.

– Koh Yao Noi er som Krabi var for 20 år siden, sier britiske James Hembrow, som driver sykkelfirmaet Amazing Bike Tours.

De har spesialisert seg på å ta med turister rundt på sykkel for å få en smak av det ekte Thailand.

– Her kommer man tett på lokalbefolkningen og sjelefreden. Det er bare noen få øko-bungalower  langs stranden, vel og merke i luksusklassen, og ikke mye annet å gjøre enn å ta livet med ro, nyte den vakre utsikten over bukten med de karakteristiske kalksteinsklippene, og spise fersk sjømat. «That´s all you need», smiler James før vi kaster oss på sykkelen og tråkker langsomt gjennom paradiset.

Barna bør være så små at de kan sitte i sykkelsete, eller så store at de kan sykle selv på store sykler (10-12 år) for å være med på turen. Vi er en gruppe med sju voksne og fem barn fra fem til ti år, og ikke alle kan sykle så langt selv. Men i Thailand kan det meste ordnes, så vi har en tuk-tuk som følger oss der barna kan sitte på, så bytter vi voksne litt på å sykle slik at alle kan være med på den drøyt tre mil lange turen rundt på øya.

SYKKELTUR: Sykkel er en fin måte å komme seg rundt på for de som reiser med større barn. Fra sykkelsetet kommer man også tett på dyr og lokalbefolkningen. Mattis (10) og mamma Vibeke Montero tråkker til. De mindre barna ble fraktet rundt på Koh Yao Noi i en åpen bil.

KOKOSNØTTER OG TURKIST HAV.

Det er fantastisk å sykle på smale veier gjennom frodig landskap omgitt av vakre strender. Turen veksler mellom irrgrønn regnskog, gummiplantasjer, rismarker og små landsbyer der dagliglivet går sin gang.

Vi stopper ved en gummiplantasje der barna lærer hvordan bøndene tapper kvaen av gummitrærne som gjøres om til rågummi, som igjen kanskje ender i skosåler, bildekk eller en av lekene hjemme. Vi sykler gjennom rismarker og kommer tett på en diger vannbøffel.

Lunsjen inntas på en hyggelig lokal restaurant rett ved stranden, der det også er tid for et bad før vi setter kursen mot brygga der longtailbåten venter for å ta oss over til Phuket igjen.

KOKOSPAUSE: Er man på en tropisk øy, er det klart man kjøler seg ned med en fersk kokosnøtt. Siena (7) og mamma Vibeke Montero slapper av i skyggen.

TILRETTELAGT FOR SMÅ OG STORE.

For den ikke fullt så eventyrlystne barnefamilien finnes det flust av andre muligheter til en eksotisk ferie på familieresorter i Thailand. I Khao Lak ligger det helt nye Mai Khao Lak resort og spa, der Star Tour har sitt nyeste tilskudd på stammen av Blue Village Exotic. Her er alt tilrettelagt for at små og store gjester skal trives. Man kan velge mellom flotte familierom, eller en privat bungalow, og hotellet har lekeplass og barneaktiviteter, stort bassengområde og et fantastisk spa, der slitne mammaføtter ble skjemt bort med massasje.

Like nedenfor ligger den vakre, over to mil lange Khao Lak-stranden. Her er det ikke strandstoler, selgere og vannsport, men kritthvit sand, blått hav, små sjarmerende strandbarer og nærmest urørte strender omkranset av palmer.

– Åh, dette var et fint hotell. Her skulle jeg ønske jeg bodde, sier Vera (5) når hun går mett og fornøyd tilbake til hotellrommet etter middag.

TSUNAMI-MINNER: De fleste minnene etter den dødelige bølgen som rullet inn over de vakre strendene i Khao Lak er ryddet bort. Men to kilometer inn på land, ligger en båt som ble skyllet opp av flodbølgen og minner om den store katastrofen.

I RUINER ETTER MONSTERBØLGEN.

Khao Lak er det området der Tsunamien rammet hardest i romjulen 2004. Den enorme bølgen slo to-tre kilometer inn over land og etterlot det flate landskapet i ruiner. Det var her flesteparten av de 84 nordmennene som omkom i naturkatastrofen befant seg, og 80 prosent av de vel 5000 som døde i Tsunamien i Thailand var i dette området i Phang Nga-provinsen.

I dag er området bygget opp med flotte hotellanlegg langs stranden, og bortsett fra enkelte urørte områder, er det lite nå som minner om ødeleggelsene fra monsterbølgen. Vel to kilometer inn på land ligger et minnesenter etter Tsunamien. Der ligger en kystvaktbåt på land og vitner om hvilke enorme naturkrefter som var i sving. Skipet var ute og passet på en thailandsk prins som kjørte vannskuter da bølgen kom. Prinsen omkom, men båten har blitt liggende. For barna, som var babyer eller enda ikke født da det skjedde, var det en sterk opplevelse å se båten og bildene av ødeleggelsene.

Tsunamien kan skape usikkerhet for familier på reise i Thailand, men nå er kyststripen belagt med sensorer som skal varsle om flodbølger, og alle områder er merket med skilt for «tsunami evacuation».

– Tsunamien har ikke gått ut over turismen, snarere tvert imot, forteller Christian Larsson som bor og jobber som guide i Thailand.

Han kom til Khao Lak like etter katastrofen for å bistå skandinaviske turister.

– Det var en tøff tid, men befolkningen her er buddhister og vil ikke dvele ved fortiden. De ser fremover, har bygget opp landet og snakker svært lite om det som skjedde.

LUNSJ PÅ STRANDEN: Mulighetene er mange for en billig lunsj på stranden i Thailand.

LUNSJ TIL EN TJUEKRONING.

Mens ferielivet i Khao Lak går i langsomt tempo, er det mer liv og røre på Phuket, som er Thailands største turistøy. Her ligger turiststeder som Kata, Karon og Patong på rekke og rad, og du skal ikke gå langt mellom turistbutikkene, barene og restaurantene før noen av thaiene roper til deg på skandinavisk, eller stadig oftere russisk, i takt med den økte turistinvasjonen fra Russland.

Til tross for et høyere tempo, er det fint mulig å finne rolige strender, barnevennlige hoteller og restauranter på Phuket. Her er også shoppingtilbudet langt bredere. I de typiske turistbutikkene som ligger tett i tett, finner du alt fra fine souvenirer, skinnvesker og strandklær til kopier av kjente merkevarer. Men du finner også butikker som selger ekte varer av sportsklær, gull, silke og andre ting du måtte ønske deg.

Restauranttilbudet er også stort. For 20-30 kroner kan du spise deg mett til lunsj på en enkel strandrestaurant som serverer ferske grillede reker eller kylling satay med peanøttsaus.

Du kan velge blant et hav av restauranter som serverer tradisjonell og smakfull thaimat eller pasta, pizza og hamburgere til kresne barn, og hvis du har lyst, finner du sikkert en Starbucks hvor du kan ta en pause i handlingen med aircondition og en kaffe latte. For shoppinglystne er det store kjøpesenteret Jungceylon i Patong verdt et besøk. Her finnes et bredt utvalg av klær, sko, leker og kjente merker i tillegg til en stor avdeling med tradisjonelt håndverk.

BADING: Bading er noe av det aller viktigste i ferien, synes Jakob (8) og Vera (5). Selv om strendene er vakre i Thailand, er det gjerne bassengene som lokker barna mest. På Centara Grand Beach Resort i Phuket er bassengområdene store og forlokkende.

BYTTET VINTERDRESS MED SOLFAKTOR.

Bading er sentralt for barnefamilier på tur. Og ofte foretrekker de små basseng når de skal utfolde seg ordentlig i vannet. Hoteller som har fine bassengområder, men likevel nærhet til stranden er derfor populære.

Centara Grand Beach Resort som ligger i Karon, har alt dette – og mer til. Hotellanlegget er femstjerners og ligger med hav på den ene siden og irrgrønne, skogkledde fjell og åser på den andre. Rommene er store, de fleste med havutsikt, og i tillegg til flere bassengområder der noen er kun for voksne, er det også en liten vannpark og gode lekemuligheter for barna.

– Hi, hi, dette er gøy, hviner Vera.

– Ja, kom så spruter vi på hverandre, roper Jakob og hiver seg ut i bassenget.

Barna bader i timer i strekk til fingrene ser ut som små skrukkete rosiner. Da er det opp og tørke litt, og så uti igjen. Spesielt deilig er det med sol, varme og bading når vi forlot et Norge med snø og –15C, og vennene i barnehagen og på skolen må kle på seg flere lag med ull og vinterdresser for å gå ut.

Når skal man reise?

★  Thailand har et tropisk klima, med høy temperatur og luftfuktighet. April og mai er de varmeste ­månedene av året, så forsøk å unngå dem. Regntiden varer fra juli til november. Vær likevel klar over at det ofte kommer noen regn­skurer også utenom regntiden, så ikke forvent knallblå himmel hele ferien. Den beste tiden å reise på er fra midten av november til slutten av februar.

Hvor skal man reise?

★ Phuket er det desidert største turistmålet i Thailand. På denne øya i sør ligger mange av de populære – og også beryktede feriestedene som Patong. Det er likevel fullt mulig å finne rolige og familievennlige feriesteder på Phuket.

★ Khao Lak ligger på fastlandet nord for Phuket. Her er tempoet roligere, strendene mer urørte og regnskogen ligger like ved.

★ Krabi er kjent for sin vakre tropiske skjærgård og strender. Her ligger blant annet øyene Ko Lanta og Koh Mook.

★ Bangkok er en sydende storby og kanskje ikke det mest familievennlige reisemålet. Men i nærheten ligger feriestedet Hua Hin og paradisøyene Koh Samui og Koh Samet.

Komme dit

★ Man kan fly til Thailand på utallige måter, enten man velger rutefly eller charter. De store charterselskapene har direkteruter til Krabi og Phuket i turistsesongen og med rutefly kan man reise hele året.

★ For barnefamilier kan det være en fordel å velge charter som har direktefly for å slippe flybytte og lengre reisevei.

★ Flytiden til turiststedene i sør er på nesten 12 timer. Du kan lese mer om hvordan man takler lange flyturer med barn her.

Tips til overnatting:

Luksus:

Indigo Pearl: Et av verdens mest originale designhoteller som ligger i grønne og rolige omgivelser ved den fine Nai Yangstranden. Arkitektene har gjenskapt atmosfæren fra gruveindustrien som lå i området og hotellet er fylt med kunst og industri-chicke gjenstander. Fantastiske rom. Priseksempel: Fra kr 13 000 pr. person i to uker. Familie med to voksne og to barn kr 53 500 i høysesong.

Centara Grand Beach Resort: Karons beste hotell med flott beliggenhet mellom grønne åser og den lange sandstranden. Hotellområdet har flotte bassengområder og en egen liten vannpark. Rommene er luksuriøse og det er kort vei til shopping og restauranter i Karon eller Patong.

★ Priseksempel: Fra kr 11 400 pr. person for to uker. En familie på fire må betale kr 38 000 i høysesongen.

Barnas valg:

Blue Village Exotic Mai Khao Lak: Et nybygd familieanlegg flust med ­aktiviteter for de minste. Det elegante hotellet ligger ved en langgrunn naturstrand. Flott basseng­område og store, flotte rom med plass til fem personer. Priseksempel: Fra kr 13 000 pr. person i to uker. En familie på fire må betale kr 38 000 for to uker i samme periode i høysesongen.

Alle prisene er hentet fra Star Tour og inkluderer fly og hotell. Prisene varierer sesongmessig.

Urørt:

★ Øko-bungalow på Koh Yao Noi. Her ligger flere små hoteller, de fleste i luksusklassen. Øya er fortsatt en hemmelig perle hvor man kan nyte barfotluksus.

Se utvalget på phuket.com.

Stats read: 
11 577
Stats like: 
3
↓ Artikkelen fortsetter under