Viktigere enn valget

You are here

SV-leder Audun Lysbakken forteller at den dagen han ikke klarer å kombinere papparollen og partilederrollen, er det sistnevnte som ryker.

– Forrige gang du hadde pappaperm var du barne- og likestillingsminister. Var det lettere å ta helt fri denne gangen?

– Nei, det var faktisk enklere da jeg var minister, for da var det en annen som overtok ansvaret mens jeg var i permisjon. Som partileder hadde jeg ingen vikar, så det ble vanskeligere å ta helt fri. Jeg er alltid partileder og alltid pappa, og det må jeg klare å kombinere.

– Jeg ser for meg at du har telefonen i den ene hånden og grøtskjeen i den andre. Var det mye sånn?

– Jeg er opptatt av å prøve å skille mellom jobb og familieliv. Det kan alltid skje noe som gjør at jeg må hoppe inn i rollen som partileder, og jeg kan ikke skru av telefonen i helger og ferier. Men jeg prøver å være streng i hverdagen – når jeg er sammen med ungene er jeg sammen med ungene. Hvis du har et øye på mobilen og ett på barnet, blir du avslørt.

– Hva hvis VG ringer mens du ligger på gulvet og leker med barna?

– Da ber dem ringe igjen etter at barna har lagt seg. Noe av det fine med å ha barn er jo at du blir så mye flinkere til å tenke på hvordan du bruker tiden din. Jeg har blitt ganske flink til å legge jobben bort når jeg kommer hjem om ettermiddagen, og heller ta den frem igjen om kvelden. Det er klart det går en kule varmt av og til, men det gjør det vel for alle par som prøver å kombinere to jobber med barn.

– SV slet på meningsmålingene mens du var i permisjon. Følte du noen gang at du burde vært på jobben i stedet for hjemme?

– Nei. For meg har det aldri vært noe spørsmål om jeg skulle la være å ta permisjon. Hele den diskusjonen var veldig nedslående, både fordi den viste at det fortsatt er ulike forventninger til menn og kvinner, og at noen mener gode ledere er de som velger bort familien til fordel for jobben.

– Blir du en bedre partileder av å ha vært hjemme med barn?

– Jeg tror i hvert fall det er en fordel at det finnes politikere som er småbarnsforeldre. Hvis ikke blir det et stort problem for alle småbarnsforeldre her i landet.

– Blir du en bedre pappa av å ha pappapermisjon?

– Det tror jeg definitivt. De båndene som knyttes mellom pappa og barna tidlig har noe å si for ansvarsfordeling også senere. Permisjonen har gjort meg bedre kjent med barna mine og gitt meg selvtillit på at jeg kan ta meg like godt av dem som moren kan.

– Hvor mye pappatid blir det nå frem mot valget, tror du?

– Dette året blir det mye jobbing og mye reising, det er klart. Men for meg er det helt avgjørende at jeg klarer å kombinere jobben med å være så mye til stede hjemme at jeg bevarer tette bånd til barna. Den dagen jeg oppdager at det ikke er mulig, er det jobben som ryker.

Audun Lysbakken (35)

er leder i SV, og ble beskyldt for å skade partiet da han var hjemme i pappapermisjon mens SV raste nedover på meningsmålingene i høst. Selv om han nå går inn i et valgår, har Lysbakken fortsatt tenkt til å bruke mye tid på å være pappa til Aurora (2), Storm (snart 1) og bonussønnen Leon (11).

Stats read: 
225
Stats like: 
0
↓ Artikkelen fortsetter under