12 tips til en vellykket barnehagestart

You are here

Usikker på hvordan du skal takle barnehagestart? Her er noen gode råd!

 1. Sett dere godt inn i velkomstbrevet. Fortell barnet navnene på dem som jobber i barnehagen, og vis bilder hvis det følger med. Skriv gjerne ned ting du lurer på og ta med deg lappen i barnehagen en av de første dagene.
 2. Sett av nok tid til tilvenning. Tre dager skal i utgangspunktet være nok for de fleste, men alle barn har individuelle behov.
 3. «Ha det!» er viktig. Ikke prøv å unngå opprivende avskjedsscener ved å snike deg ut når barnet er opptatt med noe annet. Det vil bare skape mer utrygghet. Gjør avskjeden kort og klar og vis barnet at du er trygg på å gå fra det. (Så kan du eventuelt gråte en skvett utenfor porten når småen ikke ser deg.)
 4. Regn med gråt. Og vit at det er ingen som synes du er en dårlig mor selv om du går fra et hylende barn i barnehagen. Ring, spør og sørg for at DU er trygg på at barnet ditt har det bra.
 5. Sørg for riktig utstyr. Pass på at barnet ditt har alt det trenger av klær og utstyr i barnehagen. La de fineste klærne bli igjen hjemme – praktisk er stikkordet her.
 6. Vær tilgjengelig. Si ifra til personalet hvor fleksible dere er på jobb. Da vet de om du kan komme og hente hvis noe skjer, eller bare ringe for å fortelle at alt går bra med småen.
 7. Til trøst. Ta med et «overgangsobjekt» – en smokk, et koseteppe, bamse eller lignende. Gjerne også bilder av familie, bamse, huset eller kjæledyr. Dette kan hjelpe til å roe ned barnet dersom det gråter ved separasjon/avskjed.
 8. Regn med å bli syk. Nye omgivelser og flere barn betyr også nye bakterier og virus for småtasser – noe som også betyr økt risiko for at de voksne i familien blir smittet. Snørr og feber preger ofte det første barnehageåret. Vær ekstra obs på å behandle og holde barna hjemme når de får smittsomme plager som øyekatarr, omgangssyke og lus.
 9. Barna har også viktige gjøremål! Pass på at barnet ditt får vært med på det som skal skje i barnehagen selv om du kan sove litt lenger og levere senere en dag. De fleste barnehager er fleksible mht. levering og henting, men unngå å bryte inn i viktige tidspunkter som måltider, soving og aktiviteter.
 10. Lang dag = ekstra mat i sekken. Ta med et middagsglass eller grøt hvis du vet at dagen i barnehagen blir lang.
 11. Informer om allergi og medisiner. Skal barnet ha medisiner i løpet av dagen, oppbevares de i barnehagen.
 12. Ha respekt for personalet og andre barn og foreldre. Selv om barnet ditt selvfølgelig er det aller viktigste for deg, må du også være forberedt på at gullungen nå blir del av en større barneflokk. Det betyr at barnet ditt ikke får uforbeholden oppmerksomhet og at du ikke kan beslaglegge tiden til de voksne i barnehagen i lang tid slik at ikke andre foreldre slipper til ved levering og henting.

Kilder: Erfarne barnehagepedagoger og barnehagemammaer

LES OGSÅ OM AT BARNEHAGESTART OFTE ER VERRE FOR DE VOKSNE ENN FOR BARNA og om hvordan du kan få en VELLYKKET TILVENNING PÅ 1-2-3!

Stats read: 
974
Stats like: 
1
↓ Artikkelen fortsetter under