En gråtefri og god natt

You are here

Har vi kommet så langt i vår higen etter et perfekt familieliv at vi ikke tåler at barna gråter om natten, spør Mamma-redaktør Hilde Rindal i denne kommentaren.

Spedbarnshyl som skjærer gjennom nattestillheten. Desperate foreldre som er villige til å gjøre hva som helst for en god natts søvn. Slik er småbarnslivet for mange. Og det mangler ikke på gode råd fra helsesøstre, andre mødre, bestemødre og bekjente. «Bare la henne skrike» eller «Dere må være fast bestemt på en plan, og gjennomføre den», er noen av de velmente rådene. Men når barnegråten eskalerer uansett hvor mye dere prøver, er det kanskje på tide å legge bort «oppskriftboken» og begynne å følge hjertet.

Nybakte foreldre møtes av stadig tøffere krav om hvordan småbarnslivet skal være. Man skal være sosial, delta på babyaktiviteter og trene. Man skal være oppdatert på all informasjon om barnets utvikling, og passe på at barnet følger skjemaet for spising, soving og utvikling. Et sted i alt dette mister mange evnen til å stole på sin egen sunne fornuft.  

Når et barn gråter, er det et uttrykk for noe. Det strider mot alle foreldrefølelser å la barnet ligge og gråte. Må virkelig løsningen være å la babyen gråte seg i søvn? Skal du telle minutter, føre skjema og la poden hyle?  

Nei, det finnes en annen mulighet: Nemlig å følge mammahjertet. For hva gjør det at babyen ligger i sengen sammen med foreldrene, eller får litt nattpupp lengre enn ekspertene mener er nødvendig, så lenge familien får sove? I stedet for å leie inn eksperter eller ty til sovemedisiner, kan løsningen kanskje heller være å kjøpe en bredere dobbeltseng der det er god plass til at foreldrene og de små nattlige gjestene får sove ordentlig? De færreste velger å bli der til de er konfirmanter uansett.

Små barn kan ikke få for mye omsorg og nærhet, men de reagerer på at foreldrene ikke har det bra. Og foreldre som sliter med nattevåk og samtidig føler seg mislykket fordi man ikke får barnet til å sove i egen seng hele natten gjennom, har det ikke bra. Vi må ikke komme så langt i vår higen etter et perfekt familieliv at vi ikke godtar at gråt og nattevåk er en naturlig del av småbarnslivet. Jeg er sikker på vi ville fått mindre bruk for eksperthjelp og sovemedisiner hvis vi valgte å stole på vår egen magefølelse. Når foreldre blir trygge på at det de gjør er riktig, blir de også gode foreldre for sine barn.

Stats read: 
736
Stats like: 
0
↓ Artikkelen fortsetter under