Nattevåk er en del av foreldrerollen

You are here

Urealistiske forventninger til foreldrerollen gjør at barnas søvnmønster blir problematisert. – Det er helt normalt at babyer ikke sover natten gjennom, sier initiativtakeren bak lovforslaget mot skrikekurer.

– Det er altfor mye fokus på de voksnes behov etter at de har blitt foreldre. Hva med barna? raser barnevernspedagog og blogger Nina Stanghov Ulstein etter helgens debatt om småbarn, søvn og skrikekurer i Aftenposten.

VIL FORBY SKRIKEKURER

– FOR MYE OMSORG GIR SØVNPROBLEMER

Hun er initiativtakeren bak «lovforslaget» om å forby skrikekurer for barn. Hennes blogg «lykkeligbarndom»  er et veiledningsverktøy for foreldre som sliter med barnas søvnrutiner og –mønster. Den bloggende barnevernspedagogen er brennende opptatt av at fagpersonell uttaler seg om og anbefaler skrikekurer, hvilket hun beskriver som «en barnefiendtlig metode».

– Skrikekurene går ut på å ignorere barnas behov, overse deres eneste måte å kommunisere på, og «knekke» barnet. Helsesøster Nina Misvær snakker til og med om å «sitte med ryggen til barnet og overse det». Snakk om psykisk terror! Hva hadde du gjort om du desperat prøvde å si noe til en person som bevisst snudde ryggen til deg, spør hun.

SLIK FÅR DU BARNET TIL Å SOVE

EGNE ERFARINGER SOM MAMMA.  Selv er hun mor til Alexander på 16 måneder. Hvordan sover han om natten?

– Han sover hele natten, heldigvis. Men han har ikke alltid gjort det. Vi har hatt våre runder med byssing, synging og amming, før han var trygg nok til å lære seg å sovne selv. Nå sover han fra sju om kvelden til sju om morgenen, sier småbarnsmoren.

Hun er også forkjemper for samsoving, altså at barnet sover sammen med deg.

– Alexander sov i samme seng som oss fra dag én. Først med en ammepute i mellom oss – pappaen var litt redd for å rulle over ham om natten i begynnelsen – så etter hvert uten. Nå har han sin egen seng, men den står i fotenden av vår dobbeltseng. Samsoving betyr nemlig nødvendigvis ikke å sove i samme seng, sier Nina Stanghov Ulstein.

LES MAMMA-REDAKTØR HILDE RINDALS SYN PÅ BARN OG SOVING HER

At foreldre har behov for privatliv, eller intimitet, mener hun at må ses på som nedprioritert sammenlignet med barnets behov.

– Det er barnas behov som kommer først, det er altfor overdrevet fokus på hva de voksne vil og trenger. Når man velger å bli foreldre, så må man ha realistiske forventninger. Man får ikke sove mer når man får barn, det er stort sett stikk motsatt. Og er det sånn at barnet ditt har utfordringer med å legge seg, ja så er dere jammen meg foreldre etter klokken sju også, slår hun i bordet med.

10 TIPS TIL GODE LEGGERUTINER

– GI BARNET OMSORG OG KJÆRLIGHET.  Hennes råd, og hun blir støttet av mange eksperter, er å være der for barnet, la det bli trygt, gi det maksimalt med omsorg og oppmerksomhet. Ta opp barnet når det gråter, lytt til barnets gråt og finn ut av årsaken til at barnet ikke vil sove.

– Det er alltid en grunn til at barnet ikke vil sove, enten fysisk eller psykisk. Det kan dreie seg om enkle, grunnleggende ting som sult, smerte eller trangen til nærhet. Men det kan også handle om mer omfattende ting, som smertehukommelsen etter en traumatisk fødsel.

Sistnevnte er kanskje ikke så lett å finne ut av for oss som foreldre, men da er det viktig nettopp dette med nærhet, og å vise barnet at det har det trygt og godt.

– Og for et lite barn er det ikke nok å si at «mamma eller pappa er stuen, du er trygg». For små barn forstår ikke det det ikke ser. Er du fysisk borte fra det, så kan det føle seg forlatt, selv om du er i stuen eller på kjøkkenet. Samtidig har ikke et barn tidsperspektiv, så dersom du kommer og går med fem minutters mellomrom, så oppfattes dette ikke nødvendigvis som kort tid for barnet, mener Ulstein.

For her er kjernen i hennes budskap: Ingen barn er like, og alle har individuelle behov.

– Grunnen til at jeg går så hardt ut mot Nina Misvær og Karin Naphaug sin søvnpolitikk, er nettopp det at den er generell, og ikke tilpasset hvert enkelt barn eller familie. Det disse gjør, er å problematisere noe som ikke er uvanlig: Mange barn sliter med søvn en eller gang, det er helt normalt, avslutter Ulstein.

Stats read: 
1 956
Stats like: 
1
↓ Artikkelen fortsetter under