Eksperten tester våre barnesko

 For litt siden fikk jeg en melding fra en leser om en «Vårsko til barna»-artikkel hun hadde lest. Her stod det at skoen til barn skulle være «stabil, ha stiv hælkappe og fast såle». Hun var forvirret, for det er helt det motsatte av det såleekspert Håvard Høydahl snakket om i skoinnlegget mitt fra i høst. Jeg ble også med ett  i villrede og kunne ikke gjøre annet enn å ta et nytt intervju med Høydahl ved Såleklinikken , vedrørende vårsko til barna. Han er en av landets fremste på såle og skoens påvirking for gange og utvikling. Høydahl underviser i faget, fungerer som rådgiver for skotøy i helsevesenet og er av få i Norge med denne bakgrunnen. - At barneskoen skal være stiv, stabil og "støtte foten" er en utdatert vitenskap, mener han. I dag vet vi mye mer om sko og dens påvirkning for utviklingen av foten enn hva vi gjorde for få år siden. At denne gamle holdningen fortsatt henger ved, bekymrer meg, sier Høydahl og forklarer:

- Man sier at «barnet bør løpe barbeint så mye det bare kan, gjerne i ulent terreng», det er det aller beste for foten. Da bygger man muskulatur og balanse. Da sier det seg selv at det ligger en stor selvmotsigelse i at en barnesko skal "støtte foten". Som jeg har nevnt tidligere: Man kan sammenlikne det med en nakkestøtte: Man støtter ikke opp halsen for at barnet skal kunne holde hodet oppe. Man har samme typen muskler i foten som i resten av kroppen.

- Mange dyre såkalte «Lær å gå»-sko i skinn er stabile med nettopp å støtte foten som formål. Slik at den vesle foten ikke tråkker over. Hva tenker du om disse?

- Det kan se ut til at barnet går bedre i slike sko fordi en liten som nettopp har lært seg å gå er ustabil og vaklende på beina. Det er viktig at de får være nettopp det. Gjennom vaklingen utvikler barna den styrken de trenger for en optimal utvikling. De første fem årene er det ekstremt viktig at barnefoten får utvikle seg fritt, slik som resten av kroppen. Pris trenger forøvrig ha lite å si for skoen. Noen av de dårligste barneskoene jeg har testet ligger på opp mot 1000 kroner.

Jeg samlet sammen alle de vår/sommerskoene vi har liggende her hjemme og ba Høydahl vurdere dem.Noen av skoene er for denne sesongen, noen er fra tidligere år og noen er arvede sko.

Dette er et mikroskopisk utvalg av det som finnes der ute, men man kan bruke dem som en pekepinn på hva man bør se etter. Han rangerte dem fra best til dårligst. På BILDET ØVERST I INNLEGGET ser du skoene våre plassert i grupper. 1 (Blå Adidas pluss hvite Nike er de som kommer best ut hos oss), 2. Angulus og Converse ikke så verst de heller (midt i mellom mokkasinene som selvsagt har en naturlig begrensning i vårt klima) og 4. Skinnsko versus Uggs som begge er to, dårlige ytterpunkter.

Her kommer de også en og en:

Disse fra Adidas er new in hos oss. Kuleste sommerskoen jeg kan tenke meg. Men hva sier Håvard?

+ Disse har plass til tærne, er lave på vrista og tildels "vribare" foran, dermed låser de ikke skoen. Lufting i innersåle er bra. Best ut blant alle skoene her (hjemme hos oss).

- Sålen er noe for stiv og helt flat. Med bittelitt oppbygging (hæl) bak ville de bedre stimulert et riktig ganglag.

Anbefalt maksbruk: 50 % av tida (ha to par, bytt fifty fifty).Disse fra Nike var fjorårets barnehagesko hos oss. Jeg likte at de var plain, lette og at han kunne løpe ganske mye i type fuktig gress uten å bli våt på bena. Skinnet i dem er tett. Litt for tett? Han blir klam på beina...

Høydahl: Noenlunde samme vurdering som for Adidas-modellen. + Pluss for riktig innersåle, bevegelig frontparti ved vridning, god yttersåleform, riktig hælkappe og for at den er lav/ikke går over ankelen.

- Minus for noe stiv såle ved bøy (der foten bøyef foran når vi går). Og minus for tetthet. Dette er en skinntype som ikke puster. Det gjør at barnet fort kan bli klam. Ved skinnsko er det viktig å etterspørre god skinnkvalitet som ikke er for tykk og massiv.

Anbefalt maksbruk: 50 %

My favourites, Jeg elsker Angulus i design. Disse sandalene bruker vi masse, masse hver sommer. Men jeg ble skeptisk da vintermodellen vår fra samme merket plutselig var så feil for gutten...

Høydahl: Dette er veldig bra for en sandal å være. + Pluss for at den er passe ustabil (du ser fleksibilteten ved å vri på den, samt å bøye sålen foran). Pluss for riktig hæl.

Anbefalt maksbruk: 50 - 70 %

Trendskoen. I fjor var jeg helt hekta på hvite Converse. Og jommen passer de ikke fortsatt. Mange sier Converse er "det verste man tar på ungen"...

Høydahl: Det er ikke verdens beste barnesko, men ikke den verste heller. + Pluss for fleksibiltet i frontpartiet og såle som bøyer lett.

- Minus for helt flat såle, for mye snøring for helt fravær av hælkappe. Denne skal ikke være stiv, men det bør være litt hælkappe i en god sko. Skal Conversen brukes mye, bør den ikke snøres stramt oppover leggen, låser foten.

Anbefalt maksbruk: 30 - 50 %

Hohooo! Er dere klar over hvor glad jeg var da vi fikk tak i disse snasne, sorte og retro joggisene fra Hummel nettopp? N y d e l i g e! Men hva sier Høydahl?

- Grei hælkappe (passe myk, ikke stiv), men ingen sko jeg ville latt barnet bruke mye. - Minus: Veldig lite torsjon (fleksibiltet ved vridning) og stiv såle. Smal tupp gir lite plass til tærne når barnet går.

Anbefalt maksbruk: 30 %

Å, du finfine arvesko. Disse mellomsesongene fra Timberland minner meg litt om kjendisgutten Skylers robuste Ralph Lauren-boots. Perfekt å ha til de ulike stylingene jeg har ( jeg mangler alltid sko til disse!). Også de blå Bisgaardskoene fra første bildet i innlegget (under seksjon 3.) er blant våre kjæreste 2nd hand som jeg bruker til bilder.

Høydahl om brune Timberland: Her har jeg mange minus'er. Ikke fleksibel i det hele tatt, man kan ikke bøye frontpartiet og må bruke makt for å bøye sålen i gangretningen.

Anbefalt bruk: 10 - 30 %

Høydahl om blå Bisgaard-boots fra første bildet: + Pluss for bred lest og grei hælkappe. - Minus for lite fleksibilitet (vanskelig å "vri") og høyt skaft. I denne skoen får ikke foten en naturlig utvikling ved mye bruk

Anbefalt bruk: 30 - 50 %Disse babyuggs'ene kjøpte jeg da jeg var gravid og uvitende. Sååå skjønne for den vordende førstegangsmamma, ikke sant? Men anledningene til å bruke dem var ikke mange (kanskje heldigvis?)

Høydahl: Her har jeg også bare minus å komme med. De er altfor myke, har helt feil flex og ingen hælkappe. En typisk pyntesko.

Anbefalt bruk: 30 %De håndlagde mokkasinene fra Freshly Picked. Sendt fra helt over fra Atlanteren. De er mer som en tøffel enn en sko, men er laget for utebruk! Jeg tenker jo at disse er nesten som å gå barbeint? Helt såleløse som de er...

Høydahl: De fleste føtter i vårt asfaltsamfunn er vant til sko med ulike former for demping. Går man mye i sko som dette vil noen av den grunn kanskje kjenne en form for smerte eller ubehag. I prinsippet vil det være helt greit å bruke disse, og det begrenser seg likevel til minimalt bruk i vårt klima.

Hvilken sko har du valgt til din datter (21 mnd ) denne våren?- Jeg har lett ganske mye og må si at utvalget av barnesko i mange norske butikker er altfor dårlig. I år har landet på denne modellen fra Ecco. Jeg har gitt den pluss for god fleksibiltet (lar seg vri og bøye i frontpartiet), for hælkappen, innersålen og lufting. Minuset er det høye skaftet som vi nordmenn ofte må velge for en mellomsesongsko på grunn av været. Til gjengjeld er skaftet i disse nokså myk. Maks anbefalt bruk på disse er 70 %.


P.S:
Skoene er vurdert ut fra et normalfot-perspektiv, det vil si at man ikke har tatt hensyn til at ulike barn har ulik fot. Noen er høy over vrista og har en bred fot, andre har en lang og smal. Disse faktorene spiller også inn når man skal velge riktig sko. Det er derfor tilnærmet umulig å trekke frem en modell som "vinner", sier Høydahl. Det er også store variasjoner i skomodellene innenfor et merke (Eks frta her hjemme; I vinter hadde Herman Angulus vintesko. Han er høy over vrista og kom hjem iskald på beina fordi foten ikke fikk nok blodsirkualsjon. Denne modellen var absolutt ikke en sko for oss, og slike opplysninger ønsker jeg som forbruker å ha tilgang til også når jeg handler på nett!)

Høydahls beste tips når man skal finne sko til barn:

 • Det er ikke lett å finne én optimal barnesko. Alle barneføtter er ulike og det finnes svært, svært mange dårlige modeller der ute. En god regel er å alltid ha to sko til å veksle mellom.
 • Annenhver dag! Ved å bruke hvert par annen hver dag, får hver av dem skikkelig tørketid mellom hvert bruk. Det er viktig. Ikke bare for ekstern fuktighet, men også fra fukt fra foten.
 • Det er lov å skille mellom hverdagsbruk og helgebruk. Det er forskjell i krav til en sko som skal brukes i åtte timer i barnehagen og en som skal brukes et par timer under kafebesøket på en lørdag. Se eksempler på "Anbefalt bruk-prosent" i vurderingene over her.
 • Vri på skoen, den bør være ustabil i frontpartiet, slik at den lar seg vri litt på.
 • Om du kan unngå skaftsko (som går over ankelen), så gjør det. I Norge er det vanskelig i vintermånedene, men greit å tenke på i den sesongen vi er på vei inn i.
 • Sjekk at skoen ikke er for smal foran. Det er forskjell på en fot som står i ro, og en i bevegelse. Når foten trykkes ned i stegene vil tærne spre seg, og barnefoten trenger plass.
 • Hælkappen bær være midt i mellom. Litt fast, men absolutt ikke stiv.
 • Bøy på sålen. Bøyen bør være der foten bøyer seg naturlig når man går, ikke midt på. Må du bruke kraft for å bøye sålen, er det altfor stiv for en liten fot. Se for deg at den lille skal greie å bøye med samme kraft.
 • Sjekk luftingen til skoen. Er det huller i løs, innvendig såle?
 • Noe som lufter ut?
 • Skoen til barnet skal ikke være en voksensko i miniatyr. Massive materialer og yttersåler stiver opp skoen og gjør den vanskelig å gå med

blog_tag: