En fotoserie: Vintageskatter

Jeg er vel aldri så glad som når jeg vandrer der rundt brukte saker. Aller gøyest er det når jeg får mikse dem med andre klær i rene stoffer, som ull og alpakka. Jeg har gledet meg veldig til å skikkelig kunne vise dere noen av skattene som er satt av til Fretex-kvelden. Her in action (bokstavelig talt). Vesle Oda (4) i den ulljakka jeg falt så pladask for. Herman i en skikkelig, hjemmestrikket Ola Nordmann-genser. Alt klart for å henges opp til dere kvelden onsdag 25. september.

Håndstrikkede striper med knepping bak i nakken. Beste sort. I'm in love. Den vil være på plass der den kvelden. Duskelua i alpakka er vår egen, fra William & Waldemar.

Tåkeblå rillestrikk (sukk, den fargen). Rødt skjerf, strikket i slikt mønster som man gjorde en gang i tiden. Danseskjørt i fineste, mykeste bomull. Alt klart til å henges opp neste uke. Likså sakene fra bildet under.

Også ble jeg med ett igjen minnet om hva det er som gjør strikk udødelig.

Vesle Oda har altså på den grå, second hand jakken i ull. Detaljene i den gjør meg litt mo i knærne. De flaskegrønne bordene mot de gule blomstene, sømmen i ryggen og messingknappene. Ingenting overlatt til tilfeldigheten. Henger på Fretex Unika fra kvelden onsdag 25. september. Her mikset med nytt, lysegult skjørt i merinoull fra danske Fub. Flaskegrønn topplue i ull fra Marmar Copenhagen (høstens kolleksjon), hvite knestrømper fra Spania og lærsko med leopardprint fra Angulus (Odas egne).

På tide med noen skikkelige ord om bakgrunnen for barneklærkvelden på Fretex:

Det er ikke bestandig slik at kun det nye er godt nok for de minste. Kanskje tvert om. Visste du at mange nye barneplagg må vaskes en lang, lang rekke ganger før alle kjemikalene som er pumpet inn i det under produksjon er borte? Det er sant. En supergrunn til å velge mest mulig second hand til bittesmå babyer også. Vil ungene gå med brukt da? Vil foreldre kle på de små nurkene sine second hand klær?, fikk jeg spørsmål om i et intervju en gang. Ja! Å velge brukt til ungene kan være noe av det beste vi gjør. Både for kortsiktig gevinst og i hvert fall med tanke på den fremtida de skal arve.

Vi lever i en tid hvor de fleste av oss ønsker å ha mest mulig klær, kanskje heller enn best mulig klær. Heller ti kjoler enn to som koster. Vi har glemt hvort mye det burde koste å lage klær. Og at kanskje ikke alt er som det skal når de ikke gjør det. Min farmor betalte 500 kroner for en vinrød kåpe i 1965. Gjett om 500 kroner var mye den gang. Og fortsatt koster en kåpe mange steder det samme. Det er noe absurd over det. Jeg har lært mye om en produksjon i de årene jeg har jobbet med barneklær. Om hvordan det ikke alltid er billigere å produsere et lite plagg enn et stort et, og ikke minst har jeg lært mye om meg selv og min egen betalingsvillighet. Da jeg gikk gravid holdt jeg på å dåne om jeg hørte om barnebukser til 400 kroner. I dag har jeg skjønt at den til 400 får jeg 200 igjen for når den er for liten. Den til 129 får jeg visst ingen ting for. Da er ikke den dyre så dyr likevel. Førstnevnte behandler jeg med en slags andakt. Det er akkurat som om den legges litt finere på plass i skapet og betyr litt mer. Fretex, for sin del, legger ikke skjul på at det kommer store mengder billige bruktklær fra kjedene inn til lageret deres. De billige klærne kan være veldig vanskelig å selge igjen. Hvorfor skal man betale 20 kroner for et brukt plagg som koster 59 nytt? Den sitter langt inne for mange. Da føles det mye greiere å gi 150 for et som er verdt 300. Det forsøker jeg å minne meg selv om. Nå vil man sjeldent gi bort det dyreste og fineste man har eid, man vil ta vare på det, pakke det bort. Og ingenting er jo bedre enn at man ikke vil kvitte seg med klærne.

Som svar på spørsmålet om hvorvidt unger vil ha brukte klær: Ja! Så lenge vi voksne tar grep. Barns oppfatning av ting og gjenbruk henger sammen med holdningene til oss foreldre. Klart det er kult at ting har en historie! Alle unger liker en historie. Og for en fantastisk lærdom å orke å ta til orde for det gamle. Fordi vi vil ta vare på fremtida deres. Det greier vi ikke med dagens masseforbruk og bruk og kast. Velger vi klær med kvalitet er vi med på å sørge for at de kan omsettes på nytt.

For de som ikke kan komme til Oslo onsdag 25. september så håper jeg kvelden kan inspirere til å tromle sammen til gøyale bruktbarneklær-kvelder der du er. Enten med venners venner hjemme i stuene, eller i second hand-butikker over hele landet. Så gøy det er med brukt til ungene!


// Mixing vintage treasures for our mom's vintage night in Oslo, with some of the best quality brands I can think of. William & Waldemar, Angulus, Fub, Marmar Copenhagen. My photos.