Jeg har skrevet bok!

På denne dagen med haglregn i Oslo passer det godt å endelig fortelle om mitt kanskje livs største jobbprosjekt. Dere vet at jeg gjennom våren snakket om en stor sak som tok all våkentiden min (og nattesøvnen, forøvrig, haha). Mange, lange timer med jakt på gamle oppskrifter, plukking av garn og fotoshoots senere, er den endelig her.

"Den store guttestrikkeboka" står i hyllene nå, akkurat i tide til høstmørket og ullsesongen (finnes i bokhandlere over hele landet og kan bestilles også på nett for eksempel her).

Kun for gutta: De har aldri fått noe bare for dem før. I "Den store guttestrikkeboka" har jeg samlet gamle oppskrifter fra bestemors skuff, plukket de fineste fargene og laget egne, nye design med retro preg.Vil tippe at de som har fulgt meg lenge ikke leer et øyelokk over at dette er tittelen for min første bok noensinne. Det begynte så smått rundt jul i fjor da jeg fikk en henvendelse fra forlaget om å lage noe på nettopp strikk. Er fortsatt litt i lykkerus over det spørsmålet. Vi lever i en digital verden der alt skjer i elektronisk superfart, men det er noe helt spesielt over det evige ved en bok. Akkurat som med de håndlagde strikkeklærne. De kan pakkes bort og gå i arv i generasjoner. De har en annen verdi enn alt annet. Akkurat som arvegenseren Herman har på bildet over som jeg vet at leserne har elsket. Den tilhørte min bror som liten gutt (og jepp, den er selvsagt med blant oppskriftene).

For gutteklær har dette blitt viktigere for meg enn for noe annet tøy. Vi kan nok alle være enige i at å finne fine saker til guttene i de de store butikkene er vanskelig. Da jeg ventet Herman vinteren 2009/2010 lette jeg rundt etter fine, delikate og nøytrale klær som kunne brukes til mye. Skuffelsen var stor. Jeg kunne ikke begripe hvorfor utvalget var markant mindre enn til jentene i kjedene der jeg handlet til meg selv. Hvorfor skulle det være slik at jenteklær skulle være søte og vakre, mens gutteklærne måtte være tøffe og kule? Det var ikke rettferdig. Det var da jeg begynte å grave i skuffene hos min bestemor etter gamle strikkeoppskrifter. Jeg lette etter klær fra den gangen håndverk var allemannseie og barneklær var fri for superhelter og kule trykk. Jeg plukket ut knebukser, luer og jakker. Skisserte og korrigerte litt på snittene, valgte garn og farger etter dagens standard og satte så alle kløppere av noen strikkedamer jeg vet om i gang. Jeg skjønte raskt at en guttemamma også kan få lov å pynte til hverdags!

Og det er nettopp guttegardreoben alt handler om i denne nye boka. Her er noen av mine favorittbilder (alle tatt av Helena Krekling).Fineste Jonah i strikkeromperen jeg aldri fant noe sted. Nå er den her. Og har selskap av flere andre. Knoll og tott: The alpakka, stripe version.Lille seiler, like fin i barnehagen som til bursdagsfesten.

  • I "Den store guttestrikkeboka" finner du plagg som alle er designet og valgt ut med omhu. Samtlige kan brukes på kryss og tvers og sammen utgjøre et komplett gutteskap med de fineste antrekk i. (De færreste av oss greier jo strikke alle plaggene selv, men med litt hjelp fra andre rundt oss skal vi komme godt på vei).
  • Det er svært viktig for meg at få plagg kan brukes om og om igjen i mange antrekk. Derfor har jeg lagt stor vekt på styling i bildene. Om man ikke strikker selv, kan man likevel bruke boka som ren inspirasjon til fine gutteklær til alle anledninger (Hva skal vi ha på? Til 17. mai, til bursdagsfesten, til lørdagsbesøket eller en en helt vanlig barnehage eller skoledag?).
  • Alle strikkeplaggen er stylet med vanlige klær og bildene er tatt av min eminente makker Helena Krekling.
  • Flere av oppskriftene er teknisk enkle. Nybegynnere skal få selvtillit over å kunne komme i mål med sine helt egne klær. Erfarne skal kunne finne masse glede og inspirasjon til å trikse med plaggene og være sin egen designer
  • Oppskriftene er fra 0 - 8 år og kanskje er boka den perfekte gaven til enhver guttemamma, gutte-bestemor eller guttetante?Jeg håper dere vil like den skikkelig godt. Gleder meg enormt til å høre hva dere tenker! Og så håper jeg dere synes det er like gøy med gutteklær som meg. Vi guttemammaer vil også pynte, ikke sant!?

Boka er gitt ut på Juritzen forlag og finnes i bokhandlere over hele landet, eller på nett her.

Se flere bilder fra den her

Og her er noen plagg fra den som vi har brukt de siste månendene her hjemme.

// My book! Suddenly I'm an author. Well, I wouldn't really call me that, but non the less I've made a book. A knit book with vintage patterns (and my own design) for modern boys. Perhaps even the first book in the world to ever take boys wear absolutely seriously?