Reis til herlige Hellas med barn

You are here

REISE MED BARN TIL HELLAS: «Den gylne middelvei» er et gammelt gresk visdomsord. I jakten på den perfekte familieferien prøvde vi å finne nettopp det. I Mani i Hellas.

 

Reise med barn til Hellas: 

VI VALGTE VERKEN BAMSEKLUBB, en turistmaskin av et hotellanlegg, eller fottur til et økologisk kloster i indre Mongolia. Med en treåring i den ene hånden, en fireåring i den andre og en motvillig pappa med «I love NY«- t-skjorte halsende etter, fant vi noe midt imellom – langt ute på det greske bondelandet, i historiske Peloponnes. Stoupa er blant de mer turistifiserte byene her, men en sandstrand med glassklart vann og et barnebasseng to meter fra dukkehus-leiligheten vår, var vannfast plaster på såret.

EN SMÅBARNSFAMILIE MÅ LETE lenge for å finne praktisk og vakkert på samme destinasjon. Mani kan være løsningen. Peloponnes-halvøya er fortsatt gresk tvers igjennom. Mange athenere blir tydelig oppspilte ved tanken på rent hav og vakkert landskap, og tar den fire timer lange bilturen ned fra hovedstaden. Ellers er det stort sett britiske og tyske reiseselskaper som har satset på området. Den tradisjonelle byggemåten med lave steinhus er heldigvis fortsatt enerådende.


HVIS DU SPØR ØRN (3) (foran mamma Ingunn med Svale på armen) hva som er det beste med Stoupa, vil han sannsynligvis svare iskremen. Den han ble fôret med hver dag på strandpromenaden for at mamma skulle få seg en halvtime i skyggen av en strandparasoll. Men vi vet bedre. For buksa og trusa var av i det øyeblikket vi kom inn porten på hotellet. Der lå det, et lite barnebasseng som han kunne mestre helt alene, med mamma som badevakt på terrassen. Ok, hotellet ligger langs den bråkete mopedstripa utenfor Stoupa by, men ved bassengkanten kan man nyte utsikten over de grønne åsene i ytre Mani. Og Kardemommehuset av en ferieleilighet er akkurat passe lite og lekkert. Et stort pluss er også gåavstanden til stranda og strandpromenaden i Stoupa.

KARDAMILI ER MAMMAS FAVORITT. I enden av den hvite steinstranda, på en strandstol nedenfor Elies taverna der hvor vannet er klarest, der er plassen min. Men Kardamili er ikke først og fremst et badested. Småbyen er utgangspunkt for en mengde turstier i de pinjekledde åsene og Taygetosfjellkjeden bakenfor. Du kan gå på egen hånd langs merkede stier ved hjelp av kart du får kjøpt i den lokale butikken, eller du kan følge en lokalkjent guide. Mamma fikk bli med på tur fra Tseria, Manis høyestliggende bebodde fjellandsby. Herfra gikk vi gjennom Virosravinen og innom gjemte og glemte klostre og kirker. Forfallent på utsiden, men små smykkeskrin på innsiden.
Det er kombinasjonen fjell og bad som de siste årene har lokket norske turister til Kardamili, både i april, når de røde valmuene vaier langs stien, og i oktober når temperaturen her fortsatt er varm og sommerlig. I tillegg er Kardamili fortsatt en koselig liten by, med en sjarmerende hovedgate og gammel bebyggelse.

KASTANIA ER PAPPAS FAVORITT. Den trange fjellandsbyen skal være en av områdets vakreste, men de åtte kilometerne opp fra Stoupa klarer du ikke i 40 graders varme. Leiebil ble vår redning. Svale fant fort ut at byen kunne brukes som et stort klatrestativ. Favorittløypa fra toppen av trappene gikk i raserfart ned til torget, der hun skrenset lykkelig opp foran bordet med de overbærende oldemødrene i svart.

VI SUSER VIDERE nordover østkysten av Peloponnes, i retning Kiparissi. Vi har hørt om en hvitvasket fiskerlandsby ved verdens ende. Ingen hadde fortalt at den ligger utfor stupet. Men da vi våger å se ut av bilvinduet, finner vi det vi leter etter. En liten badebukt med hvite murhus og blide mennesker, som ikke er trøtte på turister. Nok en het dag er blitt til fløyelsmyk kveld. Med føttene i varmt vann, filosoferer jeg over vår neste Hellas-ferie. Kanskje Kiparissi kan bli vårt neste reisemål? Hvis vi kan klare oss uten barnebasseng …

Pluss ved Mani-ferien:

– Basseng rett ved leilighetsterrassen
– Lite og intimt fellesareal
– Gåavstand til strand
– Mange turmuligheter
– Vakker natur
– Historiske områder i dagsturavstand: Sparta, Olympia bl.a.
– Mange restauranter med vakker beliggenhet og gode fiskeretter på menyen.
– Klart vann

Minus ved Mani-ferien:


– Trafikkstøy
– Høyt prisnivå
– Litt for tett utbygging i området ved Stoupa
– Fisker som biter

Hvordan komme seg dit:
Lilleput Reiser tilbyr ferdig pakketur til Agios Nikolaos, Stoupa og Kardamili.
Mani ligger ca. fire timer med bil fra Athen.
Kiparissi og Monemvasia ligger en lang dagstur med kronglete veier fra Mani.
Til Kiparissi kommer du enklest med båt fra Pireus, Athen.

Tid på året:
Ifølge fjellguiden vår, Stephanie, er april vakker med full blomstring. Men så tidlig på våren er det også utrygt for regn. I juli og august ligger temperaturen på rundt 40 grader. September er en fin tid. Da er det fortsatt varmt, og høstens første organiserte fjellturer i regi av Lilleput Reiser starter.

Overnatting:
Lilleput Reiser har som eneste norske reiseoperatør flere små og hyggelige hotell og leilighetshotell i Agios Nikolaos, Stoupa og Kardamili.

Andre bosteder verdt å se nærmere på er:
I Kardamili:

Elies Hotel. Designleiligheter rett ved stranda med god restaurant.
Prøv også Jacolines hotel og spis på Lelas Taverna som drives av moren til eierne av hotellet. 
I Kastania:
Kastania Apartments. Overnatting i autentisk fjellandsby.
I Exochori:
Godt utgangspunkt for fjellturer i liten landsby overfor Kardamili. Hotel Faraggi.
I Monemvasia:
Hotel Ardamis. I øvre prisklasse.
Hotel Theophano. Rimligere.
I Kiparissi:
Hvit og vakker by ved fine strender på østkysten av Peloponnes, prøv Hotel Myrtoo.

Strender:
"Familiestranda": Hovedstranda i Stoupa by. Sandstrand med fine steiner.
"Ungdomsstranda": Strand nr. 2 i Stoupa, Kalogria. Sandstrand med kalde strømmer og heftig strandvolleyball.
"Hattstranda": Stranda utenfor Agios Nikolaos. Grovkornet sand og tett mellom pensjonister med hatt i vannet.
"Finstranda": Hovedstranda i Kardamili, Ritsa. Steinstrand.
I tillegg kom alle de andre strendene mellom Kardamili og Agios Nikolaos. Sandstrender, steinstrender og klipper. Badebussen går daglig fra strand til strand. Også kveldstid i høysesongen.
Nord for Kiparissi er det flere flotte strender. En liten badebukt finnes midt i sentrum.

Tips for barnefamilier på reise:
– Bestill tur gjennom et reiseselskap om du skal til et område du ikke har vært før. Det gir trygghet og reduserer stress når det gjelder å finne frem til hotellet etter en lang flyreise. 

– Unngå for lange flyreiser, og for lange transportetapper etter flyreisen. Det er også fordel med en liten flyplass, slik som på Kalamati på Mani: da går alt raskt og ukomplisert. 

– Lett tilgjengelighet både til strand og basseng er luksus. Det gir anledning til både naturopplevelser på stranda, og plasking i bassenget. Fellesarealet er ideelt sett lite nok til å være oversiktlig, men stort nok til at en kan bli kjent med nye lekekamerater.

– Gåavstand til tettsted/landsby/by gir variasjon, turmuligheter og sjanse til å se litt av kulturen i det landet du besøker. 

– Heldekkende badedrakt, lek i skyggen og innføring av siesta beskytter barna mot overoppheting og solskader.

Stats read: 
3 144
Stats like: 
1
↓ Artikkelen fortsetter under