Ut på tur med flaskebaby

You are here

Hva når barselgruppa skal ut på tur, eller du skal på kafé med en venninne? Her er noen tips og råd for flaskemammaer på farten.

Regel nummer én: Lag aldri maten på forhånd for å ta den med deg på tur. MME-pulverblandinger skal aldri stå lenge. Den skal drikkes ferskblandet, helst innen 20 minutter. Varianter som kjøpes ferdigblandet kan du selvfølgelig ta med deg, men ikke varm dem opp på forhånd. Disse kan drikkes romtempererte eller kalde, alt ettersom hva barnet ditt vil ha.

Skal du ha med MME på tur, finnes det et par smarte råd å ta med seg. Invester i en flaskevarmer. Dette er som en sovepose til flasken og gjør at vannet holder seg varmt lenger. Kok opp vann og hell det på en flaske, putt den i flaskevarmeren, så er du klar til å dra.

Du finner raskt ut når vannet er passe varmt til å blande inn pulveret. En flaske med 120–220 ml nykokt vann holder seg i tre timer i flaskevarmeren før det er blandeklart ved 40 grader. Her må du ta hensyn til hvilken MME du bruker, og når du skal blande det ut. Etter en time holder vannet ca 70 grader, bland ut pulveret og putt flasken i varmeren igjen. Etter ca 2,5 timer holder vannet 50 grader.

En flaskevarmer koster ikke mer enn en drøy hundrelapp og er vel verdt det hvis du er mye på farten.

En doseringsboks til MME-pulveret er lurt når du skal ut. Det finnes flere typer på markedet blant annet fra Avent og Tupperware. Dette er en plastboks med tre kamre. Her kan du måle opp pulvermengde på forhånd i tre doseringer. Lokket kan vris, slik at pulver fra kun ett doseringskammer kommer ut. Ergo kan du ha med deg tre måltider på tur. Doseringsboksen koster rundt en hundrelapp.

Ta med deg flasker med kaldt, kokt vann på tur. På de fleste kjøpesentre finnes det ammerom med en mikrobølgeovn til å varme flasker i. Hvis ikke, kan du fint gå innom en kafé eller matvarebutikker med ferskvaredisk og be dem varme flasken din.

Ha med deg to termoser, én med varmt, kokt vann og en med kaldt, kokt vann. På denne måten kan du finne frem til riktig blandetemperatur. Husk likevel at en termos med varmt vann ikke holder 90 grader etter to timer. Temperaturen synker omtrent som ved å bruke flaskevarmeren.

Å reise til utlandet med flaskebarn går også fint. I sikkerhetskontrollen på flyplassen kan du ta med deg både ferdigblandede MME-varianter og ferdigkokt vann på flasker/termos, i tillegg til MME-pulver. Bare husk at du kan bli spurt om å smake på det. På flyet varmer de gjerne flasker for deg.

På flyplasser er det alltid en restaurant som har mikrobølgeovn eller kokende vann til vannbad. Det som er vanskelig, er å beregne hvor mye du skal ha med. I tillegg vet du jo aldri om det kan bli forsinkelser eller lignende. Mitt råd er å ta med to måltider for mye, da kjøper du deg mange timer.

Hvor mye skal jeg gi til barnet mitt? Det er et vanlig spørsmål fra nybakte og frustrerte flaskemammaer. På de ulike pakkene står det forskjellig, og det er lite informasjon å finne om dette. Ikke alle helsestasjoner er eksperter på morsmelkerstatning heller, og det kan gjøre frustrasjonen større.

Barn er selvregulerende helt frem til de er to år. Det vil si at de sier ifra når de er sultne og viser når de ikke vil ha mer. Rådet er derfor å alltid lage litt mer på flasken enn du tror barnet orker, slik at han eller hun blir ordentlig mett. Til å begynne med er måltidene hyppige og små, men etter noen måneder endrer seg slik at barnet spiser mer og sjeldnere.

Stats read: 
6 821
Stats like: 
6
↓ Artikkelen fortsetter under