• HEMMELIG SPRÅK: Alle nyfødte har det. Du kan også lære det.

Slik forstår du babyens språk

You are here

Visste du at spedbarn faktisk kan snakke? Her har du koden. 

Da den australske operasangeren Priscilla Dunstan ble mor en junidag i 2000, gikk det ikke lang tid før damen med absolutt gehør oppdaget at babyen gjentok de samme lydene. Hun gjenkjente lydene, og etter hvert oppdaget hun et mønster. Mønsteret besto av fem faste lyder som babyen laget før han begynte å gråte.
Hun forsto etter hvert at hver av lydene hadde sin bestemte betydning, relatert til trøtthet, sult eller annet ubehag.

Priscilla var så fascinert av oppdagelsen, at hun gjorde en jobb ut av det. De neste åtte årene ble det gjort undersøkelser verden rundt, og det viste seg at babyer, uansett land, språk eller hudfarge, laget de samme fem lydene før de begynte å gråte. Og hver lyd betydde at babyen trengte noe helt spesifikt.

Babyspråket har fått navnet Dunstan baby language, eller DBL, og er blitt kjent over hele verden, mye takket være Oprah Winfrey.

Mange foreldre har til sin store forundring kjent igjen lydene, og dermed kunnet unngå gråten som kommer hvis babyen ikke får dekket behovet den signaliserer. Tilhengere av DBL mener at man unngår gråt og får roet barnet mye raskere enn om man først reagerer etter at barnet har merket så stort ubehag at det har begynt å gråte.IKKE BARE BABLING: Trillingforeldre Suzanne Svalestad og Brede Nilsen hører tydelig at August, Lucas og Ella bruker babyspråket. 

Suzanne Svalestad og Brede Nilsen er foreldre til trillingene August, Lucas og Ella som ble født i februar 2014. De synes fenomenet med babyspråk er fascinerende, og har hørt godt etter på sine egne babyer.
Noen av babylydene er helt tydelige. Når de er sultne sier de for eksempel «Neh», fordi de begynner å smatte med tungen opp i ganen, og da blir det en Neh-lyd. Det er helt utrolig å høre på. De kunne like gjerne sagt «Hei, gi meg mat», sier Brede.

Lydene er tydeligst hos babyer fra 0–3 måneder, etter hvert begynner noen av refleksene å forsvinne.

Det finnes en egen app for babyspråket som heter Baby ears by DBL. 

Her er de fem ulike lydene i Dunstan babyspråk (DBL):

 

Eh: «Jeg må rape».

Neh: «Jeg er sulten». (Noen barn høres mer ut som de sier «Ngaa». Poenget er at sulten-lyden begynner på N)

Heh: «Jeg er ukomfortabel». Kanskje er barnet for varmt/kaldt eller ligger i en vond posisjon.

Eairh: (På norsk: «Æerrrr») betyr luft/smerter i magen eller jeg må på do.

Owh: «Jeg er trøtt».

Hør lydene her: Dunstan baby language

↓ Artikkelen fortsetter under