• PRAKTISKE SKUFFER: De tre nederste trappetrinnene er praktiske skuffer, synes Ingeborg. Perfekt til oppbevaring av skjerf, hansker og varme sokker. Bak speilet er trapperommet som varmes opp av kjøleskapet i den andre enden.

 • LOFTSSTUE: Her oppe liker barna godt å se på tv og slappe av.

 • FJERNET VEGG: Veggen mellom gang og stue er fjernet. Løsningen gir noen få kvadratmeter ekstra.

 • PLASS TIL GJESTER: Med en ekstra bordplate er det plass til hele 20 personer rundt spisebordet.

 • GJEMT BAK: Bak speilet er trapperommet som varmes opp av kjøleskapet i den andre enden.

 • HEMMELIGE ROM: I trappen er det oppbevaring, plass som uansett gjerne forsvinner i en leilighet.

 • SOVEROM: Et gammelt teakbord fungerer fint som nattbord. Garderobeskapene strekker seg fra gulv til tak. Plassen er maksimalt utnyttet hos Ingun Wik. Trenger man noe helt øverst, står det en krakk rett ved som gjør det lett å rekke opp.

 • FANT VINDU: Linus har fått eget rom mellom kjøkkenet og foreldrenes soverom. Den skreddersydde sengen har oppbevaringsplass under. Det smale vinduet ble oppdaget da paret pusset opp første gang.

 • DISCO: En discokule fra Clas Ohlson henger høyt i tv-stuen. En hvitmalt trapp er nærmest usynlig i det lyse interiøret. Trappen fører opp til et lite rom som tidligere var loftsbod.

Fra trang leilighet til hjem for seks

You are here

Da hjemmet ble for lite for familien på seks, bygget de om boligen – og utnyttet plassen maksimalt.

Familien trivdes i boligen, bydelen og borettslaget, men trengte mer plass. Det store spørsmålet var om de kunne utnytte den bedre? Sammen utarbeidet de en smart plan med lure løsninger – uten å endre adresse.

I 2002 var Ingun Wik og Trond Hægstad på jakt etter bolig. De kom over en nedslitt leilighet på Lindern i Oslo. Boligen var langt fra innflyttingsklar. Rommene var små, upraktiske og slitne. Men paret så potensialet, la inn bud og ble eiere av et oppussingsobjekt. 

– Boligen hadde kun ett soverom, forteller Ingun Wik.

Ingun Wik (41) jobber som helsesøster og bor i leilighet på Lindern i Oslo sammen med barna Clara 6, Hennie 8, Linus 10, Ingeborg 11 og mannen Trond Hægstad som er politi. Leiligheten er på 130 kvadratmeter, og ligger i en murgård fra 1918.

– På dette tidspunktet hadde vi to små barn. Planløsningen var upraktisk og måtte endres. Nytt kjøkken og bad var nødvendig. Nøye planlegging av rommene etter våre behov da, var i fokus, forteller hun, og legger til at det var et krevende prosjekt ved siden av fulltidsjobb.

Far i huset jobber til daglig som politi, men har erfaring og interesse for snekring og oppussing.

– Det er kommet godt med, poengterer Ingun.
– Jeg peker og han snekrer, flirer hun.

Etter seks måneder fikk de et nytt og praktisk hjem på ca. 100 kvadratmeter.


BEVEGELIGE VEGGER: Mellom to soverom er det en selvlaget skyvedør, viser Ingeborg. Døren lukkes når jentene vil ha litt privatliv. Disse bevegelige veggene skiller soverommene til Hennie og Clara fra tv-stuen.

Viktigst når du bor med barn

 • For oss er det viktigste å ikke ha så mange ting. På liten plass blir det fort rot, så alle tingene har sin plass, enten det er i skuffer eller skap. Og vi opererer med én ting inn, én ting ut …
 • Vi selger/bytter gamle leker på Finn.no.
 • Vi har ikke noe personlig forhold til gjenstander, derfor er det heller ikke krise om de går i stykker. Ungene må få herje litt.
 • Og så er det viktig å ha maling som tåler vask, spesielt med lyse vegger.

GOD PLANLEGGING GIR GODE LØSNINGER.
Men; familien på fire ble til fem, og ikke lenge etter var de seks. Plassen og planløsningen ble igjen en utfordring. En ny, grundig plan ble lagt. Nå skulle plassen effektiviseres og moderniseres.

Dette førte til utbygging i to omganger. Bortgjemt areal og boder fikk se dagens lys og ble integrert i romarealet. I dag er leiligheten i overkant av 130 kvadratmeter stor.

Oppbevaringsløsninger, synlige og usynlige, er der du minst venter det. Oppbevaring er lagt i trappetrinn, under sofaen og senger, under trappen og skråtak. Garderobeskap strekker seg helt opp til taket.

– Vi var veldig enige under planleggingen og under selve prosessen, forklarer firebarnsmoren.

Gjennom årene er de blitt godt kjent med boligens mangler og muligheter. Hver millimeter er utnyttet, legger hun til.

Netboard will be here

Inguns beste interiørtips

 • Hold oversikten. Kommer noe nytt inn i hjemmet, må noe ut!
 • Et pent hjem er ikke nødvendigvis funksjonelt. Tenk over dine behov før du går i gang.
 • Skyvedører sparer plass.
 • Leter du etter det perfekte møbelet til et rom eller til en nisje i rommet? Hør med en møbelsnekker. Ofte er det en god investering der du får utnyttet plassen maksimalt.
 • Overflater med perlemor reflekterer lyset.
 • Matte flater skaper en overflate uten «støy». I motsetning til en blank vegg påvirkes ikke matte vegger av lys. En slik vegg oppfattes gjerne som beroligende.
 • Spør autoriserte håndverkere om råd. De har gjerne bred erfaring fra tidligere prosjekter og kan komme med smarte løsninger man selv ikke ser.
 • Ikke la vegger være et hinder under oppussingen. Dersom det ikke er en vegg med bæring er det lett å rive ned og sette opp ny.

SMART MED SKYVEDØRER.
Baksiden av kjøleskapet vender inn under trappen. Varmen fra viften strømmer inn under trapperommet og bidrar til å tørke våte klær. Løsningen sparer familien for ekstra oppvarming til klestørking. Veggen mellom stue og gang er fjernet for å få mer plass.

– Med fire aktive barn i hus var dørene bare i veien, forklarer Trond.
– Vi la en plan som inkluderte skyvedører i hele boligen. Men skyvedører er dyrt, så her valgte vi å tenke alternativt. Her sparte vi mye penger, legger den praktiske politimannen til.

Skyvedører mellom rom er selvlaget av rammeverk og malte MDF-plater. Møbelplater i bjerk er også brukt som skyvedører foran skap.

Gjenbruk og alternative løsninger gjorde oppussingen overkommelig rent økonomisk. Lite ble kastet. Trappen måtte flyttes for å få nytt bad i andre etasje. Den gamle ble solgt på Finn.no. En ny ble bestilt på egne mål og tilhørende rekkverk i andre etasje ble sveiset. Skrivepultene på barnerommene er laget i lakkerte finérplater som var til overs etter oppussingen.

Stuen, kjøkken og gangen er nå et stort åpent rom der familien tilbringer mye tid. Store hvitmalte vinduer slipper lyset fra bakgården inn. På den ene siden av rommet er det satt inn en lang kjøkkenbenk fra HTH. Den strekker seg fra vegg til vegg, hele fire meter lang. Arbeidsplassen er det ikke noe å si på. Vendt inn mot stuen er en fast øy med servant.

– Dette er det mest sosiale rommet i hele boligen, forklarer Ingun.

– Her er det plass til mange. Med en ekstra bordplate er det plass til hele 20 personer rundt spisebordet. Ekstra klappstoler henger klare til bruk på veggen under trappen, legger hun til.

– Om morgenen samles vi her til matpakkesmøring. På ettermiddagen lager vi middag, mens ungene gjør lekser. Løsningen er praktisk i hverdagen og gir oss mer tid sammen, sier Ingun fornøyd.


TILPASSET: Sengen, skrivepulten og bokhyllen er hjemmesnekret. Hyllene er skreddersydd under  skråtaket. Skrivepulten er en plate til overs etter oppussingen og sengen har plass til oppbevaring under. 

STILIG LOFTSBOD.
Ingun og Trond møttes som 17-åringer på sesongens første russetreff. Trønderdamen er vant til landlige strøk, men elsker byen. Trond er fra Klæbu.

– Vi er mange om plassen, men med alle tre etasjene og den gjennomtenkte planløsningen er det enkelt å trekke seg tilbake. Linus kan være på rommet og gjøre lekser, mens Clara, Hennie og Ingeborg kan være i tv-stuen, forklarer Trond.

En discokule henger høyt i tv-stuen og er festlig til både hverdag og fest. Skulle noen få behov for alenetid er «loftsboden» et bortgjemt sted å være. Loftsboden i tredje etasje har nemlig fått et takvindu og er stilig møblert.

– Vi stortrives. Og det er godt å vite at det ikke blir flere oppussingsrunder. I alle fall ikke så lenge vi skal bo her, og her skal vi bo leeenge, smiler paret.

Stats read: 
15 488
Stats like: 
7
↓ Artikkelen fortsetter under