• BLE DRØMMESTEDET: Da familien Tjøstheim Frantzen skulle bygge, var utgangspunktet et ferdighus. Resultatet ble selve drømmekåken.

  • KJØKKENBENK: Skjenken i stua er egentlig kjøkkenskap fra Ikea, med en hobbyplate på toppen. Skapene har fått fine skinnhåndtak for å gjøre det hele litt mer spennende. På skjenken står blant annet Milk-lampen fra &Tradition og Kähler-vasen Omaggio.

  • ÅPEN LØSNING: De fleste nye hus har åpen kjøkken/stue­løsning. Også her. Og det er nettopp her livet leves.

  • BAKEDAG: Liam og mamma pleier å bake rundstykker på fredager når Liam er hjemme fra barnehagen. Men i dag har Marta bakt focaccia, eller «saltbrød» som Liam kaller det.

  • FAVORITTROMMET: Lekerommet er den løsningen Marta er mest fornøyd med i huset. Rommet ligger i tilknytning til stua, og den doble dør­åpningen kan lukkes igjen med praktiske skyvedører.

  • VINDUSDETALJER: I vinduskarmen står noen lekebiler i tre.

  • RYDDIGE ROM: Med eget lekerom i andre etasje, er det en enkel sak å holde guttenes soverom ryddige og mer eller mindre frie for leker. Soverommene brukes først og fremst til nettopp å sove i.

– Nettbutikk er ingen hobby

You are here

Hun måtte bytte jobb for å få drømmeboligen. Men å drive nettbutikk er ingen lek.

– Tau er jo egentlig ute på landet. Her vet man hvem alle er. Før var det ikke så stor tilflytting hit, men de siste årene har prisene steget betraktelig, sier Marta Frantzen.

Hun sitter på kjøkkenet og ser rett ned på kaia, på båten som tar deg inn til Stavanger sentrum på 40 minutter. I 2019 åpner den nye fastlandsforbindelsen som gjør byen tilgjengelig med bil på 15 minutter.
– Jeg tror ikke det var så dumt å kjøpe den tomten her for fem år siden …

Marta Frantzen bor på Tau utenfor Stavanger sammen med mannen Eirik Tjøstheim og sønnene Mathias (6), Liam (4) og Aiden (1). Huset på 300 kvadratmeter, ble bygget i 2009 og var i utgangspunktet et kataloghus som Marta og Eirik gjorde en del endringer på. Marta driver nettbutikken Nord-design.no sammen med søsteren sin, Synnøve Frantzen.

ØNSKET SEG HUS OG HAGE.
De hadde egentlig ikke tenkt på Tau i det hele tatt. Tau var litt som Vestlandets Drammen, et sted man måtte være født og oppvokst for å velge å bo. Slik er det ikke lenger, hverken i Drammen eller på Tau, og Marta og mannen Eirik er storfornøyde med plassen de har valgt som oppvekststed for sine tre gutter: Mathias (6), Liam (3) og Aiden (1).

Netboard will be here

– Jeg oppdaget annonsen på en av mine daglige Finn-runder. Da hadde vi bodd i leilighet og rekkehus i Stavanger og Sandnes i ti år, men vi drømte om å bygge vårt eget. Vi kommer fra Årdal og Karmøy, og har begge vokst opp i hus med hager og godt med plass. Vi ønsket det samme for ungene våre, men det var vanskelig – og veldig dyrt – å finne tomt i Stavanger. Så plutselig dukket tomten på Tau opp. Vi dro for å se på den på søndagen, og på mandag hadde vi kjøpt, forteller Marta.

Hun synes det er fint å bo med barn på et lite sted, hvor det er oversiktlig og greit, hvor det er kort vei til barnehage og skole, og hvor folk vet hvor barna hører hjemme.


I EN SOFA FRA IKEA: Det er deilig å krølle seg opp i myke saueskinn. 

NETTBUTIKK ER INGEN HOBBY.
Utfordringen i starten var jobb. Eirik pendler til oljefirmajobb på Forus, over en times reisevei unna, Marta jobbet i Stavanger, med ungdom med atferdsvansker. Siden Marta er mye alene med barna, forsto hun raskt at pendling ville bli upraktisk og slitsomt i lengden, så hun begynte å planlegge nettbutikken Nord-Design sammen med søsteren Synnøve. Butikken åpnet i april 2012. I juni ble Aiden født.

– Det har ikke blitt noe permisjon. Men å jobbe for meg selv gir meg stor fleksibilitet, og mulighet til å ha ham hjemme lenger. Jeg jobber mens han sover om dagen, og om kvelden etter at ungene er i seng. Det går fint, men det er mye å gjøre!

– Mange tror at det å drive nettbutikk er litt hobbyaktig, noe man kan pusle litt med nå og da. Det er ikke det. Det er minst åtte timers arbeidsdag i gjennomsnitt, og jeg jobber hver eneste helg.

LEKEROM MED SKYVEDØR.
Marta viser rundt i et strøkent hjem med baby på hofta, og vi vet ikke helt om vi tror henne når hun sier at det ikke pleier å være sååå ryddig her, for vi har sett bildene hennes på Instagram, og det kan virke som dama har orden på det meste.

Her er rent og ryddig og pent i hver krok, til og med på lekerommet vegg i vegg med stua står lekene pent dandert ved siden av hverandre, og bøkene står ryddig i bokhyllene.
– Det rommet er jeg mest fornøyd med i hele huset, sier Marta.

Rommet var i utgangspunktet ikke med på tegningene av ferdighuset, men Marta visste at hun ville ha et lekerom i tilknytning til de andre oppholdsrommene, og det skulle ha dobbel døråpning med skyvedør for i størst mulig grad være en del av resten av huset.

– Jeg ville ikke at barna skulle plasseres i et rom for seg selv, men kunne leke med sine ting i nærheten av der vi andre er, uten at hele huset må fylles med leker. Men vi rydder ikke det rommet hver eneste kveld, altså. Det er veldig kjekt å bare kunne skyve igjen døren, sier Marta fornøyd.

Vi tenker at lekerommet er selveste drømmeløsningen for enhver barnefamilie, ikke bare nå mens barna er små, men også senere.
– Ja, etter hvert kan det jo gjøres om til en tv-stue for eksempel, sier Marta. 

– LIKER Å HA OVERSIKT.
Lekerommet var ikke den eneste endringen Marta og Eirik gjorde på ferdighustegningene. De visste godt hvordan de ville ha drømmehuset sitt, det skulle være nok plass til alle, selv om de sju opprinnelige soverommene ble litt i overkant. Dermed ble vegger flyttet og rom åpnet opp, til de satt igjen med det som føltes optimalt – i alle fall der og da.

Tanken i utgangspunktet var at alle i familien skulle ha soverom og bad i første etasje, for å være i nærheten av hverandre. Likevel valgte Marta og Eirik også å bygge et soverom og bad i andre etasje, slik at de har muligheten til å «flytte opp» etter hvert.

De vurderte også kjellerstue vs. loftsstue, og endte på det siste.
– Det er fint med kjellerstue for da kan man ha egen inngang, men samtidig synes jeg det er greit å se hvem som kommer og går i huset, og ha litt oversikt, smiler Marta.

Dermed ble det loftsstue, med mulighet til å dele opp til nok et soverom hvis det skulle bli behov for det. Ut fra loftsstuen er det også utgang til takterrasse med fantastisk utsikt ut over sjøen. Den er imidlertid ikke tatt i bruk ennå.
– Jeg er så redd for at de skal klatre over kanten og falle ned … Men den bli sikkert fin å bruke senere!

Nå er det jo ikke sånn at familien inntil senere mangler en fin uteplass. En stor terrasse ut fra stuen byr på nok uterom om sommeren – og upåklagelig sjøutsikt. Likevel er det hagen nede som trekker for guttenes del. Der er lekeapparater og trampoline.
– Hvis vi skulle bygget nå, ville jeg kanskje vurdert plasseringen av inngang og oppholdsrom. Nå er inngangen i første etasje, ved soverommene, og det passer fint med inngang på bakkeplan når man holder på med barnevogn, men når barna leker ute om sommeren og ringer på tjue ganger i løpet av dagen, blir det noen turer opp og ned. Men så tenker jeg jo at det også bare er en periode.

NOE VARIG, NOE TIL Å BYTTE UT.
Noen av tingene hjemme hos Marta er kjøpt for å vare. Andre er skaffet for å bli hardt brukt i noen år, og så kunne byttes ut med god samvittighet.

– Man har jo små barn i så mange år, at man kan jo ikke sette alt på vent og utsette å skaffe seg alt man ønsker seg. Det blir noen hakk og flekker og skraper, og det bryr jeg meg ikke mye om. Det må man bare regne med når man har små barn. Men noen ting kjøper jeg bevisst med tanke på at det skal byttes ut etter noen år. Det har for eksempel gått noen stuebord allerede. Det vi har nå er fra Ikea, og det er mange andre jeg kunne ønsket meg, men akkurat nå er det veldig greit med et bord som tåler en støyt.

– Men hva med den hvite sofaen? Den overlever kanskje ikke så lenge?
– Den har vi teppe over til vanlig. Og det går an å ta av trekkene og vaske dem. Jeg bare synes det er så fint med hvit sofa!

Marta har ikke alltid vært opptatt av interiør, interessen har kommet litt etter hvert som familien har flyttet fra smått til større.
– Jeg leser noen interiørblader og noen blogger, men jeg er ikke opptatt av å være oppdatert på trender. Jeg synes det viktigste er å kjenne etter hva man selv synes er fint, og gå for det. Når folk spør meg hva som er in nå og hva de burde kjøpe, så vet jeg jo at gull og kobber for eksempel er en trend akkurat nå, men hvis du ikke liker det så må du ikke kjøpe det! Det er bedre å kjøpe noe som du forelsker deg i, og som du kan ha i år etter år.

Stats read: 
17 790
Stats like: 
10
↓ Artikkelen fortsetter under