Årets Mamma 2009 Gunn Hild Lem

You are here


Magasinet Mamma har kåret Gunn Hild Lem til Årets Mamma. I april døde mannen hennes Steinar Lem, av kreft etter kort tids sykdom. Hun får prisen fordi hun er en mamma som har turt å vise svakhet. Samtidig klarte hun å hente styrke da tragedien rammet og å bygge opp et nytt liv for seg og tvillingjentene.

Da tvillingmoren opplevde sitt livs verste mareritt – at mannen Steinar Lem fikk kreft og døde etter kort tids sykdom, følte hun at hun ikke var egnet til å ta vare på Erle og Tina (6).
– Selv sier Gunn Hild Lem at hun aldri har følt seg som noen god mamma. Likevel har vi kåret henne til Årets Mamma 2009. Hun får tittelen for sitt engasjement, sin åpenhet og for den beundringsverdige måten hun har taklet livet som tvillingmamma på etter at mannen hennes døde av kreft, sier Hilde Rindal, redaktør i Mamma.
”Han ble dårligere og dårligere, og det var hele tiden akuttinnleggelser og noe som måtte gjøres. (…) Jeg var ikke egnet til å ta vare på barna i en sånn situasjon. Barn krever, og de har rett til å bli tatt vare på av mennesker som er i stand til å feste beltet rundt dem i bilen. Vi opplevde alle vårt livs største mareritt, og jeg følte at jeg måtte beskytte dem mot panikken min. Det var bedre for dem å være hos noen som kanskje hadde en hund, som klarte å glede seg over ting og synge nattasang uten å begynne å gråte. Jeg hadde ikke klart dette uten hjelp fra andre,” sier Gunn Hild Lem i et stort intervju i Mamma.
– Gunn Hild Lem er en mamma som har turt å vise svakhet, men samtidig klart å hente styrke da tragedien rammet. Hun klarte å be om hjelp, å innrømme at hun ikke strakk til akkurat da og å være åpen om sorgen. Sakte, men sikkert har hun maktet å bygge opp en ny hverdag for seg selv og tvillingjentene. Ekstra gledelig er det at hun har funnet kjærligheten på nytt, sier Hilde Rindal om kåringen.
”Det er jeg som må vise barna mine at vi må fortsette å leve. Det er jeg som må finne balansen mellom det å sørge og samtidig være et menneske med alt det innebærer av behov,” sier Gunn Hild om hverdagen i dag.
Selv om sorgen fortsatt tynger, og hverdagen kan være tøff, har hun bestemt seg for å velge livet – og å sprette champagnen når noe skal feires.
– Jeg lo litt, og så gråt jeg litt. Og så feiret jeg med champagne. Det var veldig overraskende å bli kåret til Årets Mamma. Men jeg mistenker at det er refleksjonsnivået som premieres heller enn prestasjonsnivået, sier Gunn Hild og smiler.
– Jeg har nemlig aldri følt meg som noen god mamma.
– Vi synes Gunn Hild fortjener tittelen Årets Mamma nettopp fordi ”hun tør å være en praktfull og ufullstendig mamma, som resten av oss,” som det står i en kommentar på bloggen hennes, sier Hilde Rindal.


Dette er sjette gangen magasinet Mamma kårer Årets Mamma. Tidligere vinnere er:
2008: Nina Johansen, mamma til dødssyke Tobias.
2007: Mona Enerly, tvillingmamma og gift med Dagfinn Enerly som ble lammet i en fotballulykke.
2006: Anne Gullborg Brym, som ble fostermamma, adoptivmamma og ”naturlig” mamma i løpet av to måneder.
2005: Hilde Sirnes, sjømannsprest i Thailand da tsunamien rammet.
2004: Åshild Braaten, jordmor som slet med å få barn, men som i løpet av ti måneder først ble mamma til en datter og så til trillinger.
 

Gunn Hild Lem (34) jobber ved Folkehelseinstituttet, men skriver også kronikker og kommentarer. Gunn Hild fortalte selv om Steinar Lems død på bloggen sin, Arachne.no. Hun er mor til tvillingene Erle og Tina (6).

 

 

Stats read: 
586
Stats like: 
0
↓ Artikkelen fortsetter under