Er sykkelhjelmen farlig?

You are here

En liten spenne som åpner sykkelhjelmen hvis den blir hengende fast, kan være løsningen for å unngå tragiske ulykker, mener svenskene. Trygg Trafikk vil heller at barna lærer seg til å ta sykkelhjelmen av når de leker.

Fra tid til annen skjer ulykker der barn henger seg fast i stroppen på sykkelhjelmen under lek. I april døde en tre år gammel jente fordi sykkelhjelmen hun hadde på seg hengte seg fast i et tre. Slike ulykker kunne vært unngått, mener mammablogger Susanne Vøybu. Hun fronter debatten på bloggen sin.
– Man kan unngå tragiske ulykker i Norge hvis man bare hadde fulgt Svensk standard for spenner på barnesykkelhjelmer, mener hun.
Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande (NTF) i Sverige anbefaler at barn under sju år bruker en hjelm med en grønn spenne som løses ut ved trykk, for eksempel hvis barnet henger seg fast. I følge NTF gir hjelmen like god beskyttelse som en vanlig sykkelhjem, og risikoen for at spennen løsner ved en sykkelulykke er liten. 

I NORGE ER ALLE SYKKELHJELMER til barn utstyrt med en rød spenne som ikke skal løse ut.
– En sykkelhjelm skal ikke kunne løsne. Vi mener det er viktigere at barnehager og foreldre lærer opp barna til å ta av seg sykkelhjelmen når de går av sykkelen, sier Kristin Øyen, kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk.
– Grunnen til at reglene er annerledes i Sverige, er nok at det der har vært vanligere å ha på seg hjelm når man leker, forklarer hun.
– Vi vet at små barn lar seg oppsluke av leken og glemmer fort. Ville det ikke være bedre å utstyre dem med en hjelm med en spenne som løsner hvis de hekter seg fast?
– Hvis man ikke får barnet til å ta av seg sykkelhjelmen når de leker, kan det være lurt å bruke en lekehjelm i stedet, bekrefter Kristin Øyen.
En lekehjelm må ikke forveksles med en ”liksomhjelm”. Lekehjelmen skal være utstyrt med en grønn spenne og en EN1080-godkjenning.
En ringerunde til noen av de store lekebutikkene, sportsforretningene, produsentene og importørene av hjelmer i Norge viser at det er bortimot umulig å finne hjelmer med grønn spenne i Norge.
Norske HTS produserer Etto hjelmer. De produserer også lekehjelmer med grønn spenne, men det er ingen etterspørsel etter dem i Norge. De selges bare i Sverige.
– Fordi den grønne spennen løser ut lettere, mener vi at den ikke gir god nok beskyttelse hvis barnet skulle komme ut for en ulykke i trafikken. Det viktigste er derfor at barnet ikke bruker sykkelhjelmen når de leker, sier Tore Hangård, daglig leder hos HTS.

(Tips oss likevel hvis dere finner steder som selger godkjente hjelmer med grønn spenne. EN1080-godkjenningen er den samme i Sverige hvis det skulle være et alternativ å kjøpe hjelmen der.)

Stats read: 
695
Stats like: 
0
↓ Artikkelen fortsetter under