Hekta på strikk

You are here

For tobarnsmamma Marte Helgetun er strikking en total utkobling fra hverdagen. Det har det blitt ny bok, heldagsjobb – og ikke minst fine ting av.

Strikkedilla kom tidlig til Marte Helgetun. Allerede som tiåring var den lille jenta ivrig med pinnene, inspirert av mor og mormor. Og det første strikkeprosjektet var ikke mindre enn en Fanakofte.

– Jo, men det var til Barbiedukken min, smiler Marte.
– Men jeg likte godt utfordringer – jo større jo bedre. Jeg strikket faktisk på bestilling for en butikk før jeg ble konfirmert. Det var blant annet en rosa genser, husker jeg.

Nå har Marte sagt opp jobben som grafisk designer i reklamebransjen og lever av strikkingen. Hun blogger om strikking, er nå aktuell med sin andre strikkebok, og sammen med mannen driver hun nettbutikk med garn og mønstre. Alt fra gården i Surnadal, som de også holder på å restaurere.

Marte Helgetun (38)

 • MAMMA TIL: Ellen (8 mnd.) og Jo (5).
 • GIFT MED: Råg Schei, som er regnskapsfører, men som også hjelper til med nettbutikken. Sammen restaurerer de nå gården på hans hjemsted i Surnadal.
 • Aktuell med: Boken «Strikk til barn – sjarm i hver maske».

DESIGN OG MATEMATIKK.
Minstejenta Ellen har akkurat våknet fra formiddagsluren og pludrer blidt fra lekegrinda. Sammen med storebroren har hun inspirert mamma til nye prosjekter.

– Jeg pleier å si at jeg har to hjemmestrikkede babyer. Jeg har strikket masse til dem, og som regel helt uten mønster. Jeg ser liksom for meg hvordan jeg vil ha ting, og så strikker jeg i vei.

– Uten mønster? Det høres vanskelig ut.
– Neida, strikking er en kombinasjon av design og matematikk. Det er i grunnen logisk. Du legger opp så mange masker du trenger, øker der du vil at det skal gå ut, og legger inn ermer der de skal være. Jeg ser det liksom for meg mens jeg strikker.

Gjennom bloggen, som hun startet motvillig på oppfordring fra søsteren («Jeg ville ikke bli noen husmorblogger»), skjønte hun fra responsen at mange ønsket seg oppskrifter. Så hun begynte å skrive dem ned, fylte opp en Billy-hylle med garn hjemme i stua, og startet nettbutikk i det små.
– Vi hadde ikke så stor tro på det i starten, men interessen har vært god, så nå jobber også mannen min med økonomien i nettbutikken, ved siden av jobben som regnskapsfører.

– ALL ÆRE TIL SKAPPEL.
Strikkebølgen som ruller over landet er årsaken til at det går så bra. Strikking er blitt mote. Det er ikke lenger bare damer i sekstiårene som strikker kofter, men de unge har også kastet seg over strikkepinnene.

– All ære til Dorthe Skappel og døtrene som har fått strikkingen ut til nye grupper. Det smitter over på oss andre i bransjen også. Har man først klart en Skappelgenser, vil de gjerne prøve noe annet. Dessuten er folk kvalitetsbevisste og vil legge tid i å lage unike plagg av naturmaterialer, sier Marte Helgetun.

For henne har stikkingen alltid vært et pusterom.
– Jeg kommer i flyt når jeg strikker. Da glemmer jeg tid og sted og bare forsvinner inn i det. Med fyr på peisen, musikk i øret og strikketøyet i hånda – da er livet helt fantastisk. Jeg unner alle å oppleve den følelsen der.

– Med to små barn i huset er det kanskje ikke så ofte du kommer i flyt?
– He he, nei, men når de har lagt seg og det er ro i huset, da er det frem med strikketøyet.

– Blir du aldri lei av å strikke?
– Nei, nå har jeg strikket mer eller mindre kontinuerlig i tre år, og håper at jeg kan fortsette med det både i jobb og på fritiden, smiler Marte før hun må gå og løfte opp minstejenta som begynner å bli litt utålmodig. 

Genseren er strikket ovenfra og ned og har en pyntesnor i halsen. Den har splitt i sidene og knapper på ermene. Siden den er strikket i ett, er den rett og slett helt uten monteringsarbeid.

Størrelser og mål

 • Størrelser: 1 (2) 4 (6) år
 • Overvidde: 55 (60) 65 (70) cm
 • Hel lengde: 32 (36) 40 (44) cm
 • Ermelengde: 22 (24) 28 (32) cm

Garn og garnforbruk
BabySilk fra Du Store Alpakka, 20 % silke, 80 % babyalpakka; Air fra Du Store Alpakka, 78 % suri-alpakka, 22 % nylon 150 (150) 200 (250) g BabySilk gråblå nr. 333

100 (125) 150 (200) g Air gråblå nr. DL111 en rest sandfarget BabySilk nr. 324 til snor

Tilbehør
2 treknapper ca. 20 mm i diameter

Pinner og strikkefasthet
Rundpinner 40 og 60 cm lange nr. 4 1/2 og 5
18 masker glattstrikk med dobbelt garn på pinne nr. 5 = 10 cm

Slik gjør du:

 • Du starter fra toppen og strikker rundt hele veien ned.
 • Legg opp 68 (72) 76 (80) masker med en tråd av hver kvalitet på pinne nr. 4 1/2, og strikk 2,5 cm glattstrikk til belegg. Strikk deretter en bretteomgang med vrange masker, så 1 cm glattstrikk. Lag nå to knapphull midt foran slik: Strikk 12 (21) 22 (24) masker rett, 1 kast, 2 masker sammen, 2 masker sammen, 1 kast. På neste omgang strikker du kastene som en vanlig maske. Strikk til halsen måler 2,5 cm fra brettekanten.
 • Nå skal du skifte til rundpinne nr. 5 og sette inn noen markeringer, starten på omgangen er bak på venstre skulder:
 • Sett det første merket ved omgangens start, strikk 2 masker, sett et merke (= raglanøking), strikk 9 (10) 11 (12) masker (= venstre erme), sett et merke, strikk 2 masker, sett et merke (= raglan­øking), strikk 21 (22) 23 (24) masker (= for­stykket), sett et merke, strikk 2 masker, sett et merke (= raglanøking), strikk 9 (10) 11 (12) masker (= høyre erme), sett et merke, strikk 2 masker, sett et merke (= raglanøking).
 • Du skal nå ha 21 (22) 23 (24) masker igjen etter det siste merket (= bakstykket).

Raglanøking: Du har nå markert 4 raglanøkinger, og skal øke 1 maske i hver av de 2 maskene. Dette gjør du på hver 2. omgang nedover genseren. Du øker ved å strikke i underliggende maske. Når du har strikket med økinger i ca. 12 (13) 14 (15) cm målt fra der halsen slutter, og litt avhengig av hvor mye strikketøyet ditt bygger i høyden), skal du ha gjort 11 (13) 15 (17) økinger (= 156 (176) 200 (218) masker på pinnen). 

Ermene: Sett de 31 (36) 42 (46) maskene mellom raglanøkingene på en liten rundpinne. Strikk så ermet rundt i glattstrikk og fell 1 maske først og sist på omgangen hver 4. cm 4 (5) 6 (7) ganger. Skift til strømpepinner når det blir for trangt å strikke på rundpinne. Strikk til ermet måler 20 (22) 26 (33) cm. Bytt til pinne nr. 4,5 og fortsett fram og tilbake i rillestrikk. Legg samtidig opp 6 masker på forsiden av ermet. Dette skal bli til et belegg som du senere legger over den andre enden og fester med en knapp. Når du har strikket 6 riller, feller du løst av. Strikk det andre ermet lik det første, men speilvend belegget til knappen nederst på ermet.

Bolen: Nå sitter du igjen med maskene til for- og bakstykket på pinnen (= 94 (104) 116 (126) masker). Strikk glattstrikk over disse maskene til genseren måler 30 (34) 38 (42) cm. Del arbeidet i sidene, bytt til pinne nr. 4,5 og strikk 6 riller fram og tilbake på for- og bakstykket hver for seg, da får du to korte splitter i sidene. Fell av.

Til slutt: Fest alle tråder. Sy noen sting under ermene. Sy fast knappene nederst på ermene gjennom begge lag. Sy ned belegget i halsen mot vrangen og hekle en snor av luftmasker i en rest du har liggende (jeg brukte sandfarget BabySilk), som du trer inn det ene hullet og ut av det andre og knytter sammen til en sløyfe. (Du trenger ikke ha snoren rundt halsen. Snoren har ingen funksjon, den er bare til pynt.)

En lue i halvpatent og dobbelt garn varmer godt rundt ørene, mens skjerfet bidrar til å holde kulda ute. Den neonfargede dusken i toppen gjør luen lett gjenkjennelig. Gled deg til min måte å strikke halvpatent på, den er superenkel!

Størrelser og mål

 • Størrelser: 1 (2) 4 (6) år
 • Passer hodeomkrets: 41 (42) 44 (46) cm

Garn og garnforbruk

 • BabySilk fra Du Store Alpakka, 20 % silke, 80 % babyalpakka, Viking Superwash 100 % ull
 • Lue: 100 (100) 100 (100) g mellomgrå BabySilk nr. 322, 50 (50) 50 (50) g neonrosa Viking Superwash nr. 175 til pompong
 • Skjerf: 200 g mellomgrå nr. 322

Pinner og strikkefasthet

 • Rette pinner nr. 4 1/2
 • 12 masker halvpatent lett strukket på pinner nr. 4 1/2 med dobbelt garn = 10 cm

Halvpatent

 • 1. pinne: Strikk rett.
 • 2. pinne: 1 maske løs av, * 1 rett strikket ­gjennom masken under, 1 rett, gjenta fra *. Avslutt med to masker rett.
 • Gjenta 2. pinne både på retten og vrangen av arbeidet. Det tar noen pinner før strukturen kommer skikkelig fram.

Lue i halvpatent

Kant: Legg opp 12 masker på pinne nr. 4 1/2 med dobbelt garn og strikk vrangbord 1 rett, 1 vrang fram og tilbake til kanten måler 40 (42) 44 (46) cm. Fell av.

Pull: Strikk opp 42 (46) 50 (54) masker langs den ene siden av luekanten med dobbelt garn, men la det stå igjen 1,5 cm i den ene enden. Denne skal du senere legge over den andre enden og sy sammen med noen sting i pompongens farge.

Strikk 14 (16) 17 (18) cm halvpatent fram og tilbake. Fell av.

Til slutt: Fest alle tråder og damp kanten lett under et fuktig klede. Brett luen dobbelt med retten ut og sy sammen i kortsiden. Vend retten ut. Snurp sammen i toppen og fest tråden godt.

Lag en pompong, og fest den i toppen av luen. Nederst på luekanten legger du den ene enden over den andre ca. 1,5 cm og fester den. Sy over et par kryss til dekor i pompongens farge.

Alternativ: Du kan godt sy i en knapp gjennom begge lag istedenfor kryssene.

Skjerf i halvpatent

Legg opp 16 masker med dobbelt garn på pinne nr. 4 1/2 og strikk halvpatent fram og tilbake til skjerfet måler ca. 1 meter. Fell av.

Stats read: 
9 433
Stats like: 
15
↓ Artikkelen fortsetter under