Hvilken mammatype er du?

You are here

Vi ser det blant venninnegjengen, kolleger eller i garderoben i barnehagen – hvordan vi er som mammaer. Kontrollerende, bekymrede, rolige. Sjekk hvilken mammatype du er!

KONTROLLMAMMA:

Hun er sjefen på hjemmebane, og har full kontroll på når neste FAU-møte er, hvor hun har helsekortet til alle tre barna og hun styrer hverdagen med jernhånd. Du kan banne på at du finner tellekanter i barnas klesskap, hun har handlelister når hun går i butikken, og merker alle klær med én gang hun kjøper noe nytt. Hun gir korte, klare beskjeder, for her er det effektivitet som er i fokus.

HAR SVARET PÅ ALT-MAMMA:

Dette er den beste mammaen å kjenne. For ikke bare tar hun vare på egne unger på en formidabel måte, men hun er den alle ringer når de trenger råd om alt fra surklende barnehoste til hvor du kjøper de beste merkelappene til klær (hvorpå hun svarer at navnestempel gjør at du sparer både tid og irritasjon over at navnelappene detter av i vask). Hun trenger ikke være fembarnsmor for å ha alle disse svarene, hun bare vet. Og tar alltid telefonen når det er krise hjemme hos deg.

LITT SKJØRE NERVER-­MAMMA:

Denne mammaen bekymrer seg over det meste. Ikke bare sykdom, men om det er for kaldt til å ha på bare ull (kanskje må hun ta på et lag med fleece også før de forlater hjemmets trygge vegger) og hva de skal ha til middag. Ikke minst er hun redd for at barna ikke puster om natten, og hun var redd for at noe skulle gå galt allerede da hun var gravid. Alle rundt henne prøver å berolige med velmenende råd og gode klemmer, men de ser at selv om hun smiler og sier at det går fint, er hun fremdeles litt nervøs.

KAOSMAMMA:

I dette hjemmet går det over stokk og stein. Her får livlige unger beholde et kaotisk aktivitetsnivå. Oppvasken fra helgen står fremdeles på benken tirsdag morgen, for oppvaskmaskinen er full. Klær ligger overalt, og det er flaks om hun finner to like sokker før avgang om morgenen. Hun leverer naturlig nok ungene 07.01 i barnehagen, for da har kaos­morgenen allerede pågått for lenge, etter hennes mening. Høylytt og morsomt!

AVSLAPPET-MAMMA:

Med et avslappet forhold til det meste, være seg rot, sykdom eller morgenrutiner. «Ta de sokkene du vil du, Oscar!» eller «Vi kan gjøre det i morgen, i dag skal vi kose oss», er fraser som denne mammaen bruker mye. Hun leker med ungene fremfor å henge opp vasken, men gjør pliktene etter sengetid. Du skjønner ikke helt hvordan hun klarer å ha alle matpakker klare eller få med seg alle beskjeder fra skolen, for hun kan virke litt distré utenfra.

POLITISK KORREKT-MAMMA:

Allerede før hun ble gravid, visste hun akkurat hvordan hun skulle oppdra sine barn. Hun har klare visjoner om hva som er rett i hvilke situasjoner, og selv om hun ikke prøver å prakke på deg sitt oppdragersyn, får du en fornemmelse av hva hun hadde gjort bare ved blikket hun sender deg. I dette hjemmet er det aldri snakk om høylytte utbrudd når poden skal ha på seg shorts midtvinters, da er det en rolig diskusjon hvor hun forklarer barnet hvorfor det ikke egner seg å ha på så lite klær i kulda.

POLITISK KORREKT-MAMMA2:

Hun ønsker å være som mammaen over, men er kjent for å stikke til poden en kjeks i butikken under et raserianfall à la treårstrass. Det hender også at hun skriker bitte litt når de er et kvarter forsinket en morgen hun har et viktig møte på jobb. Men det er ingen tvil om at hun har de beste intensjonene for barneoppdragelsen, det er bare ikke alltid det fungerer helt i praksis. Dessuten: Det er da ingen som får med seg de små utskeielsene?

FEMTITALLS­MAMMA:

Alt var så mye bedre før. Dette er hovedprinsippet til denne kvinnen. Hun jobber selvfølgelig ikke fulltid, hun har masser av tid til ungene. Og hun baker. Ikke bare kaker og muffins, men grove, sunne brød til hele familien. Her finnes hverken moderne fasiliteter som engangsbleier, stavmikser eller mikrosterilisator, her gjøres alt på gamlemåten. Om du sitter i FAU, er det denne mammaen du plukker ut til å stå for maten. For da vet du at det blir en hjemmelaget suksess.

LETTVINT-MAMMA:

Går for de enkle løsningene. Selv om det koster. Hun har alt av utstyr som gjør hverdagen lettere, og legger ikke skjul på det. Og hun gir deg gjerne råd om siste nyvinning – selvoppvarmende tåteflasker, hvor du kjøper de beste vottene (på nett, selvfølgelig) og paracetamol i smeltetablettform. På middagsplanen står det tomatsuppe i gjennomsnitt en gang i uka, og hun reparerer ikke hull i olabuksa til åtteåringen, hun kjøper ny. Selv om den hadde passet hele vinteren. For ikke å snakke om de nye ferdigkuttede grønnsakene du får i butikken – enda en ting på «du slipper å gjøre det selv»-listen!

FÅR TIL ALT-­MAMMA:

En du beundrer, men også hater litt. Hun har et plettfritt hjem, veloppdragne unger, gjør det bra på jobb og trener. Og hun får til alt uten stress, mas og krangling. Naturlig nok er hun alltid blid og imøtekommende, og er den som rekker først opp hånda når det skal velges ut foreldre til årets 17. mai-komité. Er du hennes venninne, elsker du hennes måte å se på livet på. Eller du hater den. I skjul, selvfølgelig.

STREKKER IKKE TIL-MAMMA:

Finnes det mange av. Som har store planer om å sette opp ny lekehylle på veslas rom etter endt jobbdag, men kjenner allerede på toget hjem at Ikea er altfor ambisiøst, og synes at det å lage middag på en dag som denne er en bragd god nok. Hun kjøper inn tekstiler og hobbymateriell for å lage tidenes julekalender allerede i januar (det er jo da det er på salg!), men ender opp med sjokoladekalenderkjøp 30. november – for utsettelsene og unnskyldningene ble mange også denne gangen. Hun melder seg inn i Sats i januar, men ender opp med å ha vært der under ti ganger før bikinisesongen plutselig er der.

Stats read: 
532
Stats like: 
0
↓ Artikkelen fortsetter under