• VALGFRIHET: – Jeg kan gi dem et veldig bra grunnlag. Når de blir store nok til å gjøre seg opp en mening, får de ta stilling til dette selv, sier den miljøbevisste tobarnsmammaen.

 • LEKER: Ida og mannen Mike leker gjerne med Emma og lillebror Colin. Foreldrene velger helst leker laget av tre til barna.

 • OPP TIL DEM SELV: Ida prakker ikke på verken mann eller barn sin overbevisning. Men hun ønker å gi barna et godt grunnlag for å ta et valg angående miljø.

 • BEVISSTE VALG: Minstemann i familien bruker tøybleier, og mange av lekene til barna er leker som er byttet med andre.

– Barn er ingen hindring for å leve miljøvennlig

You are here

Det er tobarnsmamma Ida Eliassen-Coker og familien hennes et bevis på. Her er tøybleier og økologiske matvarer en del av deres grønne hverdag.

Hennes livsmotto er å gjøre livet grønnere, en dag om gangen. Det har blant annet resultert i bloggen «A Greener Heart» der hun gir råd om hvordan man kan få til en grønnere hverdag.

Ida er frilansjournalist, hobbyfotograf, språkmenneske, matelsker, ideell gründer, dyrevenn og mamma til to barn, Emma (4) og Colin (1).

Nå jobber hun i Human-Etisk Forbund, og hun har alltid hatt et sterkt samfunnsengasjement og jobbet for svake grupper i samfunnet. Tidligere har hun vært aktiv i Redd Barnas ungdomsorganisasjon, og hun har også stiftet og ledet Nodat (Norsk organisasjon for dyreassistert terapi). Nå bruker hun sitt engasjement på å leve mest mulig miljøvennlig.

– Jeg er en veldig engasjert person, sier hun, da vi besøker henne og familien hjemme på Nesodden.

Netboard will be here


Idas grønne babyguide:

 • Gravid- og ammeklær: Det er veldig lett å finne pent brukte klær i denne kategorien. Noen grønne merker: Milker og Boob.
 • Kjemikalier: Det kan være lurt å være ekstra forsiktig med hvilke kjemikalier du omgås under graviditet og amming. For eksempel la være å farge håret i denne perioden.
 • Møbler: Heltre er best. Spon og andre sammensatte materialer inneholder mange kjemikalier. Kjøper du brukt har disse stoffene i høyere grad «gasset fra seg».
 • Oppussing: Ikke puss opp rett før babyen  kommer. Et babyrom med ny maling og nye møbler blir en giftcocktail. Det finnes malingsprodukter som ikke avgir skadelig avdamping.
 • Sovepose: Skaff gjerne en sovepose i økologisk ull til småbarn, så sover de bedre og våkner ikke hver gang de har sparket av seg dyna.
 • Barneklær: Det er lett å få tak i fine brukte barneklær. Noen av mine etiske favorittmerker er; Nøstebarn, Little Green Radicals, Okker Gokker, Serendipity.
 • Sko: Kavat.
 • Smukker og biteringer: Bruk gjerne de i naturgummi fra Hevea eller Natursutten.
 • Tekstiler: Se etter Øko-Tex-sertifiserte tekstiler.
 • Bruk glass, ikke plastikk: Unngå hormonforstyrrende stoffer ved å benytte flasker og drikkekopper i glass, fra for eksempel LifeFactory eller Green to Grow.
 • Hudprodukter til barn: Det er ikke nødvendig å bruke mye. Bruk minst mulig, men Calendula-såpen fra Weleda kan brukes til hud og hår og er veldig mild. Egyptian Magic krem til sår eller kløende hud. Zincsalve fra Weleda ved bleieutslett. Pass på at de ikke inneholder parabener, petroleumsprodukter, konserveringsmidler eller er testet på dyr.
 • Babymat: Du lager den best selv. Mel legges i vann før koking for å lage grøt med bedre jernopptak. Ferdiggrøt med jerntilskudd er unødvendig. Ellers: Gi samme mat som resten av familien, men ta av til babyen før det saltes og mos etter alder.
 • Sengetøy: Sy om slitte voksenlaken til barnelaken. Kan du ikke sy selv, kjenner du kanskje noen som ville likt en sånn oppgave? Vaskekluter kan lett sys av utslitte håndklær.
 • Stellebord: Bruk et eksisterende møbel med en giftfri topp som Naturepedic. Da slipper du ftalater som ofte finnes i myk plast.
 • Bruk ull: Ullprodukter er flotte, se etter mulesingfrie produkter for best mulig dyrevelferd. Mulesing er kirurgisk fjerning av hudstykker rundt sauens haleparti. Inngrepet blir foretatt uten bedøvelse og er veldig smertefullt. Forkjempere for dyrs rettigheter er ofte sterkt imot mulesing.
 • Leker: Leker i tre er det tryggeste og jeg synes de er desidert finest.

– NESTEN EN BESETTELSE.
Familien på fire er opptatt av å ta grønne valg også i hverdagen. De satser mye på gjenbruk, kjøper svært lite nytt, og spiser stort sett økologisk mat. De har bosatt seg sentralt for å kunne bruke kollektivtransport eller gå mest mulig i det daglige. Ellers bruker de hybridbilen sin når det trengs. Selv har Ida blitt mer og mer opptatt av miljø og en sunnere giftfri tilværelse.

– Moren min har alltid vært veldig miljøbevisst, det var en del av oppveksten min i Trondheim, forteller Ida.

Men det var først da hun flyttet til USA som 21-åring at hun virkelig fikk øynene opp for økologisk mat, eller mer «ekte mat», uten tilsetningsstoffer og laget fra bunnen av.

I en periode hadde det blitt veldig mye halvfabrikata og Ida syntes selv hun ble lettere forkjølet og følte seg dårlig, men etter at hun gikk over til ekte mat, bedret helsen seg.
– Det ble nesten en besettelse for meg, sier hun og ler.

– For fem år siden sluttet jeg helt å spise kjøtt som ikke er økologisk eller vilt og i praksis betyr det at jeg nå er vegetarianer når jeg spiser ute. Men hjemme spiser vi noe økologisk kjøtt.

KJØPER MINDRE, MEN DYRERE KLÆR.
Til familien handler hun økologisk så langt det er å få tak i, og er opptatt av hvor maten kommer fra og hvordan den er produsert.

– Er det ikke dyrt å basere seg på økologisk mat i Norge?
– Det er jo et valg vi har tatt og det går jo an å kjøpe mindre kjøtt og for eksempel mer av grønnsakene. Dessuten planlegger jeg innkjøpene og handler sjelden på impuls, forklarer hun.

Når det gjelder å handle klær, både til seg selv og barna, er hun opptatt av etisk handel og av at tøyet er produsert på en mest mulig bærekraftig måte, selv om det også betyr at plaggene gjerne er dyrere. Kjedebutikkene blir nesten aldri besøkt lenger.

– Jeg må kunne ta meg råd til å kjøpe slike klær og dermed stå for miljøvalgene mine. Jeg kjøper bare færre ting og tenker igjennom det jeg kjøper, forklarer hun.

– Det sier seg vel nesten selv, at jeg ikke gidder å følge moter og trender, fortsetter hun smilende.

BARNA BYTTER BORT LEKER.
Mesteparten av det familien på fire trenger, får hun tak i ved å handle brukt på nettet. Hun er medlem av flere lokale Facebook-sider der hun blant annet kan få tak i brukte klær, møbler og utstyr enkelt og svært billig. Finn.no blir også brukt flittig. Hun avviser samtidig at det er spesielt tidkrevende å være så miljøbevisst.

– Jeg legger inn automatiske søk etter ting i god tid før jeg trenger dem. Og det er lurt å være litt tålmodig. En del tid går nok med til å finne frem til de beste produktene og å finne det brukt. Men jeg tror jeg brukte mye mer tid på å gå hvileløst rundt i butikker før.

Også barnas leker byttes og handles brukt.

– Som oftest synes ikke barna leker er spennende mer enn et par uker av gangen, så da mener jeg det er bedre at vi kan la lekene gå på rundgang, slik at barna kan få tilgang til andres leker når de selv går lei, sier Ida.

– Vi går også mye på biblioteket og ønsker oss gjerne bøker til barna når de har bursdag, sier hun.


TØYBLEIER: De er av typen alt-i-ett og er mye lettere å bruke enn du tror. Fine er de også. Så slipper du å produsere ett tonn søppel pr. bleiebarn. 

SPARER MILJØ OG PENGER.
– Hvordan påvirker miljøbevisstheten familiens økonomi?

– I praksis sparer vi penger mens vi sparer miljøet, sier Ida.

De bruker for eksempel tøybleier til babyen som kan vaskes og gjenbrukes. Det blir også billigere.

– Tøybleiene som er tilgjengelige nå er mye enklere å bruke enn da vi var små. De vi bruker, som kalles alt-i-ett, er ikke vanskeligere enn vanlige bleier. De ser ut som vanlige bleier, bortsett fra at de er laget av tøy og er litt finere å se på hvis jeg skal være helt ærlig. Man må kanskje regne med at man må kjøre vaskemaskinen to ekstra ganger i uka, men det blir likevel billigere og mer miljøvennlig enn papirbleier i lengden, sier hun.

Ifølge Ida slutter også barn som bruker tøybleier med bleier tidligere enn andre. Eldstedatter Emma sluttet selv med bleier før hun fylte to. Dessuten bruker hun få andre vanlige babyprodukter, og det som blir benyttet er basert på naturlige råvarer.
Hun er nøye med at såpe og kremer ikke skal inneholde parabener, petroleumsprodukter, konserveringsmidler eller være testet på dyr.

– IKKE ET OFFER.
Selv om hun er miljøbevisst, er hun opptatt av at hun ikke nødvendigvis dytter sine miljøvennlige valg på barna eller på sin amerikanske mann, Mike.

– Jeg tenker en del på at valgene mine skal oppleves positivt for barna, slik at det ikke blir feil fokus, sier hun.
– Og Mike må jo selvfølgelig bestemme selv, legger hun til.

Dessuten er hun opptatt av at barna ikke skal føle at de er den «rare» familien. Hvis alle fire er ute nekter hun ikke barna å spise det andre barn får, og da datteren skulle ha bursdagsselskap serverte de økologiske pølser, siden barn forventer å få pølser når det er bursdag.
– Jeg tror det viktigste er å ha fornuftige regler som er forståelige, sier hun.

Enn så lenge er de to barna for små til å stille spørsmål ved morens miljøengasjement, men Ida håper de vil gjøre seg opp sin egen mening om å ha en grønn livsstil når den tid kommer.

– Det er ikke et valg jeg vil ta for ungene mine. Men jeg kan gi dem et veldig bra grunnlag. Når de blir store nok til å gjøre seg opp en mening, får de ta stilling til dette selv.

– For meg handler ikke det om å ofre noe, men å leve bedre, avslutter hun.

Stats read: 
3 367
Stats like: 
8
↓ Artikkelen fortsetter under