• HVERDAGSMAT SKAL VÆRE GODT: Det mener kjendis- og tv-kokk Andreas Viestad. Forberedelser er visst nøkkelen til suksess.

– Hver dag skal man spise noe godt

You are here

Det mener matmisjonær og tv-kokk Andreas Viestad, som har en høne å plukke med foreldre som sier de har for liten tid. Selv sverger han til middager som kan gjøres klare på forhånd.

– Jeg er lei av foreldre som sier de ikke har tid, samtidig som de klager på siste sesong av Mad Men på sosiale medier. Man tenker at man ikke kan gjøre noe annet på kveldene enn å se på tv.

Andreas Viestad er kjent som tv-kokk og som ildsjel bak matkultursenteret Geitmyra i Oslo, hvor han også bor sammen med kona Vibeke og barna Hector (6), Wilma (4) og Waldo (1). Andreas Viestad har gitt ut en rekke kokebøker, sist i rekken er «Noe godt hver dag», som er ment som en hverdagsredder for folk med dårlig tid til å lage skikkelig middag.

Kjendis- og tv-kokk Andreas Viestad sikter til marinering av kyllinglår, kjøtt som kan puttes i gryte over natten og gi saftig, mørt kjøtt dagen etter, når familien kommer slitne hjem etter jobb og barnehage. Små knep som kan gi gode hverdagsmiddager. Andre middager kan være enklere og raskere å lage – og samtidig være gode.

– Jeg tror vi av og til stiller litt for høye krav til oss selv. En pastarett må ikke nødvendigvis inneholde kjøtt. Hva med ferske cherrytomater?

Netboard will be here

SUG PÅ FINGEREN: Hector tester ut hvilken eddik som smaker best som dressing. Han velger den tredje før salatblader og væske blandes 18 ganger.

TIPS TIL MIDDAGER UTEN STRESS:

 1. Du trenger ikke å innføre ukeplaner for å lage hverdagsmiddager uten stress. Her er Andreas Viestads tips:
 2. Begynn gjerne måltidet med en salat. Da får du alle til å sette seg og hovedretten kan serveres rykende varm.
 3. Hva har du i kjøleskapet? Et stykke lammekjøtt, tre karbonader, litt laksefilet? Lær deg de småkomponerte oppskriftene som kan fungere til mange retter.
 4. Handle ingredienser, ikke ferdige retter. Kjøp et stykke kveite til dagen etter eller billig grytekjøtt.
 5. Tenk; Hvilke matvarer har jeg mye av? Tørt brød er best til bruschettaer, men kan også forvandles til brødpudding.
 6. Kok mange poteter når du først koker. De blir ekstra gode i pannen dagen etter.
 7. Stykk opp ambisjonene dine litt. Prøv dipper, sauser og småretter – noen vil finne sin favoritt.
 8. Husk at barns smaker endrer seg hele tiden – en dag liker de ikke brokkoli, en annen dag elsker de den – ikke gi opp!
 9. Seigere og billigere kjøtt smaker ofte mer, men tar lengre tid å forberede. Sett en gryte i ovnen kvelden i forveien på svak varme og middagen er klar til dagen etter.
 10. Vær interessert, positiv og nysgjerrig, men også kritisk til mat.
 11. Husk at alle er eksperter på mat – vi spiser tre–fire ganger om dagen, vi knytter våre beste opplevelser og reiser til mat, og vi husker smaker!

KJØR PÅ MED ENKELT TILBEHØR.
– Tenk på hvilke ting man har mye av. Tørt brød, for eksempel! Når man lager bruschetta er det bedre å bruke tørt brød enn ferskt. Koker du poteter, kok mange! Jeg liker veldig godt kokte poteter, men i panna dagen etter er de kjempegode!

Viestad er dessuten opptatt av enkelt tilbehør. Har man små skåler på bordet, kan alle barn finne sin favoritt. Ertedippen er populær blant de minste. Med finhakket sjalottløk, sitronsaft, salt og sesamfrø åpnes dørene til smaksløkenes verden.

– Hakkede urter kan gjøre at barna ikke vil smake, men dersom jeg lager pesto av dem, så er det greit.

– BARNAS SMAK ENDRER SEG.
Andreas Viestad har omvendt flere barn til å spise brokkoli, har en sønn som knasker salat og kål rett fra åkeren. Det høres nesten provoserende enkelt ut. Hva med foreldre som sliter med barn som ikke liker noen verdens ting?

– Barnas smak endrer seg hele tiden. En dag digger de en rett, en annen dag hater de den. For to måneder siden spiste ikke Hector noe, nå spiser han alt. Og den eneste grunnen til at Hector nå liker margbein, er at han har fått det på tallerkenen foran seg.

Andreas Viestad tror foreldre gir for lett opp og går rundt og kjenner på egen utilstrekkelighet hele tiden.
– Man skal ikke oppsummere hver dag med hvordan måltidet gikk. Hvis man selv liker god mat, så er man et godt forbilde for barn som ikke liker noe særlig mat.

– Det er fint å begynne måltidet med litt salat. Grønne blader kan få folk til å sette seg ned og samtidig forhindre at alle blir sure før resten av maten kommer på bordet, sier Andreas Viestad, som har opplevd barn som plutselig kommer på at de må vaske hender idet han roper at maten er klar.

Slapp og kald pasta er ikke like godt! Og det skal være noe godt på bordet hver dag.

Stats read: 
15 342
Stats like: 
21
↓ Artikkelen fortsetter under