Herlige juleoppskrifter

You are here

Adventstiden er snart her, og vi lengter etter en hvit jul. Kanskje noen av disse oppskriftene kan skape litt julestemning nå i regnfulle november?

Honninghjerter

 

Cirka 10 stk.
200 g honning
90 g sukker
1 egg
360 g mel
1 ts natron
1 ts kanel
1 ts malt nellik
1 ts malt ingefær
1 ts allehånde
100 g kokesjokolade

melis

 

Slik gjør du:

Smelt honning og sukker sammen. La sukkermassen bli avkjølt før du rører inn egget. Blant mel, natron og krydder, og rør det i sukkermassen. Elt deigen lett sammen. La den hvile en halv time. Kjevle deigen ut til 1 cm tykkelse, og stikk ut hjerter med en hjerteform eller skjær etter en hjertesjablong i papp. Stek honninghjertene i cirka 15 minutter på 200 grader. La hjertene avkjøle på rist. Smelt sjokoladen i vannbad, og fordel den på hjertene med en kniv. Når sjokoladen er stivnet, kan man legge en papirstjerne over og drysse melis på for å få et fint mønster.

Pepperkakedyr

Cirka 25 stk.
150 g sukker
150 g sirup
150 g smør
1 ts ingefær
3 ts kanel
1 ts nellik
2 ts natron
1 egg

450 g mel

Til pynt:
Glasur lages av melis og litt eggehvite.

Strø perlesukker over melisen for å få et «frostet» uttrykk. 

Slik gjør du:

Smelt sukker, sirup og smør sammen. Rør i krydder og natron. Rør egg og mel i massen når den er lunken. Elt deigen godt sammen, og la den hvile i minst en time eller til neste dag. Kjevle ut deigen til cirka 1 cm tykkelse, og stikk ut kakefigurer. Stek dem ved 200 grader i 8 minutter. Pynt kakene med glasur og dryss på perlesukker.

Peppermyntepastiller

½ boks kondensert melk
500 g melis

peppermynteolje

Slik gjør du:

Rør melk, melis og cirka ti dråper peppermynteolje sammen i en skål. Elt til en smidig deig, smak på massen og avgjør om mer peppermynte skal tilsettes, det avhenger av smak. Ha ¾ del av deigen i en pose, klipp hull i enden og trykk ut små topper. Lag mindre topper av den resterende massen, og sett oppå de andre. Pynt med sukkerkuler. Sett toppene i konfektformer, og la dem tørke til neste dag. Oppbevares i en lufttett boks.

Sukkerkaker 

Cirka 35 stk.
1 dl brunt sukker
½ dl sukker
175 g fløteost
1 egg
350 dl hvetemel
4 ss kakao

1 ts bakepulver

Slik gjør du:

Pisk sukker, brunt sukker og egg sammen. Blant med de tørre ingrediensene, og elt alt sammen til en deig. Form deigen til 3 cm store boller, og sett dem på en bakeplate. Trykk dem litt flate med et lite glass. Stekes på 175 grader i 15 minutter. La kakene avkjøle på rist. Pynt gjerne med glasur.

Varm sjokolade med marshmallows

500 g mørk sjokolade (70 % kakao)
2 dl vann

8 dl melk

Slik gjør du:

Smelt sjokoladen langsomt i en gryte med vannet og tilsett melken mens du rører. La sjokoladedrikken få et oppkok før den helles over på en varm termos. Ta med små marshmallows som serveres i den varme sjokoladen.

Rugbrød

Surdeig:
250 g grovt rugmel
½ ts salt

3 dl yoghurt

Rør alt sammen og dekk med plastfolie. La den stå lunt i minst tre døgn.

1 liter vann
2 ss grovt salt
250 g hvetemel
350 g skårne rugkjerner

250 g grovt rugmel

Bland surdeigen og vannet, tilsett saltet. Rør i hvetemel og rugkjerner. Ha i grovt rugmel. Dekk med plastfolie. La deigen hevde i et døgn. Neste dag:

Deigen:
1 maltøl
1 ss sirup og honning

400 g grovt rugmel

Rør ølet inn i deigen og ha i sirupen. Elt rugmelet i deigen i bollen, deigen er for bløt til å bli eltet på bordet. Ta 3 dl deig fra surdeigen, ha surdeigen i en lufttett beholder og sett den i kjøleskapet. Ha resten av deigen i to smurte rugbrødsformer, og la dem etterheve i 5–6 timer. Stek brødene ved 200 grader i cirka halvannen time. Når brødene er ferdigstekte, tar du dem ut av formen og pakker dem inn i et kjøkkenhåndkle. La dem avkjøle på rist. Vent med å skjære i brødet til dagen etter. Surdeigen kan holde seg cirka fjorten dager i kjøleskap. Husk å bake igjen innen to uker.

 

--

Stats read: 
1 360
Stats like: 
1
↓ Artikkelen fortsetter under