Lag juleknask med barna

You are here


Innta kjøkkenbenken med ungene og trill i vei. Dette er juledigg på barnas premisser.

PEPPERKAKEMUFFINS er en ny variant. Denne oppskriften fant vi på bloggen til Anne Enge og Heidi Grønvold (kanskje leste du om Anne og hennes julepyntede hus i Aftenposten 12.desember). Sjekk Pickles som bloggen deres heter forresten. Vi digger den!

3 egg
1 dl brunt sukker
1 dl sukker
1 ts vaniljesukker
5 dl mel
1 ts bakepulver
1 ts kanel
1/2 ts kardemomme
1/2 ts malt nellik
1/2 ts ingefær
100 g smeltet smør
Skallet av 1 klementin
Saften av 2 klementiner

Sett ovnen på 200 grader. Rør sammen egg og sukker.
Vask klementinen godt og riv skallet. Ha det i røra. Tilsett klementinsaften.
Smelt smøret. Bland de tørre ingrediensene, og ha det i røra vekselsvis med smøret.
Hell røra i muffinsformer og stek dem midt i ovnen i ca 20 minutter.

Anne og Heidi foreslår å pynte dem med melisglasur og non stop. Jeg går for en kremostglasur av den typen man har på rullekaker.
Rør sammen 200 g kremost - gjerne av den lette typen, ca 1 dl melis (smak deg til, kanskje synes du ikke det blir søtt nok) og evt. 100 g mykt smør. Jeg droppet smøret og synes i grunnen det ble bra nok, selv om kremen blir stivere med smør. Sølvkuler til pynt ser veldig julete ut, men pass på tennene! Det er som å tygge sand...
På toppen er det en bit hvit sjokolade. Smelt sjokoladen og bre den utover et bakepapir. La den stivne i kjøleskapet og brekk den i små biter. Egentlig ville jeg at det skulle være stjerner, men jeg innså at det ble mer enn jeg klarte å få til...

PEPPERKAKEHJERTER MED GLASSMALERI har vi fra NRKs Superjul. De er utrolig fine når du henger dem i vinduet så lyset skinner gjennom dem. 
Dette trenger dere:
1 porsjon pepperkakedeig
1 pose harde sukkertøy i fine farger

Pakk sukkertøyene inn i et kjøkkenhåndkle og deng løs med et kjevle slik at dropsene blir knust. Litt farlig for de minste kanskje, men en fin måte å få ut julestresset på. En blanding av sukkertøysmuler og litt større biter blir fint.
Kjevle ut pepperkakedeigen ca 3 mm tykk. Stikk ut figurer av deigen, og legg dem på et stekebrett med bakepapir. Skjær ut et hull i midten av pepperkakene. Fyll det med knuste sukkertøy. Stikk et lite hull i toppen som dere kan trekke bånd gjennom. Stek kakene slik det står i oppskriften eller på pakken. Avkjøl kakene. Tre et bånd gjennom hullet og heng dem opp – men det er lov å spise en prøvekake.


TRILL MARSIPANFIGURER. Det er gøy. Vi laget en snømann som vi trillet i perlesukker. Han har hatt av en lakrisrull og en sjokoladebit, og kost av et lakrissnøre. Treet er rullet i knuste, grønne kjærligheter.

MARSIPANKONFEKT er utrolig godt. Oppskriften kommer fra stylist Paul Løwe i boka "Levende lys" (Gyldendal). Kjevle ut marsipanen og del den i 5 like store flak. Bruk litt melis så den ikke setter seg fast. Smelt nougat (du får det i litt større matbutikker). Smør nougat ut over den ene marsipanleiven og legg en ny leiv på toppen. Fortsett med nougat og marsipan lagvis og avslutt med nougat på toppen. Dryss over hakkede nøtter. Sett konfekten i kjøleskapet. Skjær den opp i små firkanter - og sjekk hvor for de forsvinner...

Stats read: 
834
Stats like: 
0
↓ Artikkelen fortsetter under