Lettere, enklere og litt sunnere

You are here


Litt enklere, litt lettere, litt sunnere. Det passer til middag akkurat nå. Og da er det lov med dessert óg.

Wraps med tørrstekt kylling (bildet over)
en grillet kylling
1/2 pose tacokrydder

couscoussalat
guacamole
tortillalefser

Ta kjøttet av kyllingen og tørrstek det i en panne. Strø over tacokrydder etter eget ønske.  Fyll tortillalefser med kyllingkjøtt, couscoussalat (se oppskriften under), ha på en dæsj guacamole (se oppskriften under), og rull sammen. Del wrapsene i to og server dem på et fat.

Couscoussalat (t.v.)
1/2 pakke couscous
6 - 7 cherrytomater
1 rødløk
3 vårløk
5 ss hakket mynte eller persille
1 sitron
1 dl god olivenolje
salt og pepper

Kok couscous som anvist på pakken. Tilsett hakket tomat, rødløk, hakket mynte eller persille. Bland i saften fra 1 sitron og 1 dl god olivenolje. Smak til med salt og pepper. Couscoussalat er godt til kjøttbollene også.

Hjemmelaget guacamole (bakerst)
2 modne avokadoer
en håndfull hakket koriander
3-4 cherrytomater
½ ts kummin
½ rødløk
2 ss limesaft

Mos avokado med en gaffel og finhakk de øvrige ingrediensene. Bland sammen. Smak til med flaksalt og litt grovmalt pepper. Server straks – avokadoen blir fort brun. For å unngå dette kan du presse lime over som en hinne.
Vil du gjøre det enda enklere: En finhakket hvitløksbåt, 2 modne avokado, 2 ss limesaft,3 ss lettrømme, salt og pepper. Mos avokadoen med en gaffel og rør alle ingrediensene sammen.

Fetaostkrem (foran)
2 dl fetaost
2 dl crème fraîche
1 fedd hvitløk
3-4 ss hakket persille
litt presset sitronsaft
salt og pepper

Smuldre fetaosten og tilsette de øvrige ingrediensene. Bland godt og server. Den passer både til wraps og til kjøttboller.

Kjøttboller med tomatsaus
800 g lammekjøttdeig eller annen kjøttdeig
1 løk
3-4 ts kummin
3-4 ts tørket koriander
2 dl hakket persille
1 egg
salt og pepper

Tomatsaus
3 løk
3 fedd hvitløk
3 ss økologisk smør
4 bokser hakkede tomater
1 ss sukker
tilsett hakkede urter som basilikum, salvie og oregano

Begynn med tomatsausen, den tar litt tid. Finhakk løk og hvitløk, og surr det mykt i olje. Tilsett de andre ingrediensene og la alt sammen småputre i 1-2 timer. Hemmeligheten er å sette av god tid. Dette er en stor porsjon, men resten kan godt fryses ned til en annen gang.
Lag deretter kjøttbollene. Finhakk løk og presset hvitløk. Bland alle ingrediensene. Form bollene til en diameter på cirka 3 cm, og stek dem i solsikkeolje. Ikke stek dem for lenge, da blir de tørre. Prøv deg frem med forskjellige urter.

SKIKKELIG BARNEVENNLIG: Magnus (2) viser bestemor Eli hvordan man knasker maiskolber.
Maiskolber
Kok maiskolbene i 5-7 minutter. Del dem i to eller tre. Stek dem deretter i en grillpanne til de får en fin, gyllen farge. Stryk over godt med smør og litt salt og pepper.

Ananashode
1 hel ananas
diverse grønnsaker til pynt

Hr. Ananas er alle barnas favoritt. La dem være med å lage det.
Del ananasen i to. Pynt med grønnsaker du har til overs. Du kan for eksempel skjære strimler av rød og gul paprika som du bruker til ører, ørepynt, munn og øyenbryn. Bruk reddiker til øyne og en agurkbit til nese. Til skjegg kan du bruke bønnespirer eller, som her, en strimlet tortilla.

EPLER PÅ PINNE: Søtt og friskt på en gang synes Linnea (6).
Kandiserte epler
8 epler
3 dl sukker
1 1/2 dl vann
1 ss glukose (kjøpes på apoteket)
trepinner

Vask eplene grundig og tørk dem godt. Varm sukker, glukose og vann langsomt i en kjele. Rør til sukkeret er oppløst og la det få et oppkok. Eplene dyppes i den varme sukkerlaken. Drei eplene hele tiden til de ikke drypper mer. Strø evt. kokos over før laken stivner skikkelig.

SÅNN SOM BESTEMOR LAGET DEN: Og det synes Josefine (2) er godt.
Tilslørte bondepiker med råkrem
5-6 røde epler
1-2 ss usaltet smør
3/4 dl sukker
1-2 ts malt kanel
1/4 dl vann eller eplejuice
4 dl knust havrekjeks
litt presset sitronsaft

Del eplene i båter og fjern kjernehuset. Kok eplene i vann og juice tilsatt litt sitronsaft til de er møre. Smak til med sukker. Stek den knuste havrekjeksen gyllen sammen med sukker og kanel. Avkjøl.
Råkrem
1 1/2 dl kremfløte
2 egg
2 ss sukker
1 ts vaniljesukker

Pisk fløten stiv med vaniljesukkeret. Pisk egg og sukker til eggedosis. Bland sammen krem og eggedosis forsiktig. Legg råkrem, eplebåter og havrekjeks lagvis i et glass.
Vil du gjøre det enda enklere: Bytt ut råkremen med litt vaniljeis eller pisket krem.  

Stats read: 
736
Stats like: 
0
↓ Artikkelen fortsetter under