Smak av sommer

You are here

Det er sommer og sol og varmen kiler i små barnekropper. Trekk inn i skyggen og server enkle og sommerlige smaker av søtt og salt for å slukke tørsten og fylle opp småsultne mager. 

Blåbærpinne

Bruk de store amerikanske blåbærene. Tre bærene på grillspyd. Server dem slik de er, eller legg dem i fryseren dagen før og server dem som små blåbæris. Tar du dem med på tur, legg dem   i en stor plastboks med lokk, slik at de ikke blir ødelagt på turen. Kjøleelementer kan også gjøre levetiden til blåbærisen lenger. Det kan også være gøy å fordele blåbær på forskjellige morsomme småbokser og la barna sitte med hver sin herlighet og nyte sødmen i sommervarmen.

Barnas blomster

Mange barn elsker å plukke blomster. Men det er ikke alltid at blomstene kommer fort nok i vann, og de visner hen i små barnelanker. Spar på gamle tinnbokser, blikkbokser, tebokser, plastglass ol. til barnas blomster og ha disse tilgjengelig ute til enhver tid. Mange har tilgang på vann ute, og uterommet vil på den måten alltid ha små, vakre blomsterinnslag som fryd for sommerhjertet.

Isbiter med blomster

Isbiter er deilig om sommeren. Med litt forarbeid kan de også bli dekorative i sommerdrikken. Noen blomster er spiselige. Bruk av hagens agurkurt og mynte el. og frys ned i muffinsformer. Da får man store isbiter som holder slush el. vann kaldt lengre i varmen.

Tips til blomster man kan bruke som pynt og i mat: (Vær obs på at barna ikke spiser alle blomster de kommer over, og det er som regel bare kronbladene man spiser.)

  • Agurkurt
  • Syrin
  • Kornblomst
  • Roser
  • Blomkarse
  • Lavendel
  • Løvetann
Netboard will be here

Utestue

Det er deilig å sitte rett på gresset om sommeren, men noen ganger kan det være godt å sitte på noe. Gamle filleryer er topp til dette. De skaper en artig stuefølelse ute, og blir ikke så fort våte i fuktig gress. Enkle å vaske, og lette å rulle sammen om de tas med på tur.

Bringebær

Sommerens bær smaker veldig godt rett fra busken. For å gjøre litt mer stas på bærene, kan du servere med vaniljekesam. Den holder litt lenger i varmen enn is, og man kan godt ta med seg et beger med kesam på tur sammen med bær. Her er bærene servert på små glass. Noen ganger smaker det ekstra godt når man kan forsyne seg flere ganger av både bær og kesam!

Agurk

Mange har gode sommerminner med rabarbra og sukkerkoppen. Agurk med salt kan bli dette sommerminnets salte alibi. Hverken sukker eller salt er bra i store mengder, men en gang iblant er det lov! Norske agurker smaker himmelsk, og den lette sødmen blir ekstra god med salt. Server hele agurker eller del dem opp i strimler. Dypp agurk i salt (anbefaler fingersalt, som for eksempel maldonsalt) og slukk både tørsten og saltsuget. Dette er også lett å ta med seg på tur. Pakk ned hele agurk i en pose og salt i for eksempel en plastboks. Siden agurken er lett å brekke opp i store deler, trenger du ikke å ta med kniv.

Melonslush

Lag den enkleste tørsteslukker med et stort stykke vannmelon. Del vannmelonen i passe småbiter og frys dem ned over natten. Når lysten på noe leskende og søtt melder seg kan du servere melonslush på 1-2-3. Ha bitene i en blender (stavmikser kan også brukes) og mos bitene til en fin og jevn røre. Hell på glass og server med sugerør. (Varmen hjelper til å gjøre slushen tynnere, så ikke bland ut med vann på de varmeste dagene, da miste den fort den deilige smaken.) Her er melonslushen servert i gamle lyslykter. Det er gøy å kunne bære drikken sin på en ny måte, eller kanskje de kan henges opp i en snor eller i et tre mens barna lokkes til en deilig drikkepause? Sugerør i sommerlige farger gjør alltid opplevelsen litt ekstra gøy!

Tips: Sukkererter fra hagen er rene godteriet. Det er lett å dyrke fram og blomstene er vakre. Barna elsker både å plukke og knaske på den grønne godsaken.

 

Bygg bordet selv

Bordet er bygget av terrassebord og understellet fra respatexbord. Bordet tåler å stå ute hele året og er et billigere alternativ til nye utebord. Man kan også lage den størrelsen man ønsker. Her er bordet nærmere tre meter langt og gir god plass til storfamilien i sommerhalvåret. Ikke vær redd for å ta i bruk forskjellige stoler. Går du for gjenbruk, kan man også la typiske innestoler få lov til leve et godt uteliv. Er man heldig får man en deilig patina på stolene, eller man får gi de til peisbålet når den årstiden kommer.
Tips: Et speil på bordet lager fine refleksjoner i lek med sollyset, og kan også fungere som et brett.

Salte rosmarinmandler

Dette kreves litt forberedelse, men det kan være en fin aktivitet med barna. Skåld ca. 250 gram mandler (eller ønsket mengde). Kok opp vann i kjele, og legg mandlene i det kokende vannet en liten stund til du ser at skallet svulmer litt opp. Da er skallet løst, og du kan helle av vannet. Skyll dem i kaldt vann og dra deretter av skallet. Hvis du venter litt, er mandlene ikke så varme og barna kan hjelpe til. Forvarm ovnen på ca. 220 grader. Legg mandlene uten skall i en stor form dekket med bakepapir. Rist dem i midten av ovnen i ca. 10–20 minutter. Følg med, og ta dem ut når de begynner å få en gyllen farge. Tilsett en liten dæsj olivenolje, knus fersk rosmarin og maldonsalt (el. havsalt) i en morter, og fordel dette over mandlene. Rør godt. Server straks eller oppbevar dem i en tett beholder.
Tips: Disse mandlene kan også lages med andre krydder, eller kun med salt. Deilig å nyte i skyggen av et tre, eller ta med på tur.

Kasse & lampe

Det er fort gjort at puter og tepper havner i en haug inne etter endt dag. En hyggelig trekasse eller en stor kurv kan brukes til å samle pledd, puter og annet på et bestemt sted. La barna få være med å pakke inn og ut. Heng opp en lampe eller lampeskjerm ribbet for stoff i et tre. Den skaper en hyggelig følelse om dagen, og et flott lys om kvelden. Husk å bruke støpsler og ledninger egnet for utebruk. Suppler med smålykter med kubbelys eller telys og lysslynger.

Seil i treet

Heng opp et gammelt laken eller tøystykke, skap skygge og deilig sommerfølelse i lek med vinden. Her er lakenet hengt opp med bomullshyssing i hver sin grein. Har du ikke et tre, kan man skape denne følelsen ved å henge et laken opp i en tørkesnor, mellom to stoler, eller montert på to påler. Påler kan man kjøpe hos en gartner, og bankes lett ned i en plen. Lakenet kan henge utover hele sommeren, og tåler en regnskur. Det skaper en ekstra sommerlig følelse, og er lakenet langt nok kan man henge det opp litt ettersom hvor solen er. Om kvelden kan det fungere som et deilig og lunt tak, eller som et slags slitent telt. Kanskje du kan ta lesestunden med barna ute?
Tips: Plasser en gammel stige opp mot et tre. Den kan være gøyalt å klatre i for de store barna. Her kan du også henge opp lykter og tepper for bruk utover dagen og kvelden. Det er både dekorativt og praktisk.

 

Stats read: 
2 354
Stats like: 
0
↓ Artikkelen fortsetter under