Smakfull mat til babyer

You are here

Chili, hvitløk og fennikel er ikke det vi først og fremst forbinder med babymat. Men det er ingen grunn til ikke å prøve. De fleste babyer elsker hvitløk!

Man kunne tro at 11 mammaer (én gravid), en pappa og 11 babyer ville by på det rene kaos. Men inne på kjøkkenet til Mai Linn Muskaug på Geitmyra Matkultursenter for barn på Sagene i Oslo er det forunderlig rolig. Noen babyer sover ute, noen får pupp, noen ligger på gulvet og leker. Det er ren, skjær idyll, og vi skal lære å lage god babymat fra skrætsj.

– Spedbarnsmat er så mye mer enn ernæring, sier Mai Linn og forteller at vi skal bruke både ingefær, hvitløk og chili i maten i dag.

– Chili??? Til fem måneder gamle babyer?
– Vi bruker bare litt, forsikrer Mai Linn.

– Men de fleste babyer er faktisk veldig glade i hvitløk!

Ingen av foreldrene ser nevneverdig skremt ut. De ønsker alle å gi det beste til babyene sine, og noen er oppgitte over beskjeden de får på helsestasjonen om at de helst bør gi grøtpulver og ferdigglass «for å være sikre på at de små får i seg alt de trenger».

– Jeg vil gjerne lage maten selv, men man blir jo litt usikker når man får den beskjeden, sier Christina Sandnes, mens hun sitter og ammer lille Gustav.

– Det er ingen grunn til å være usikker på det, mener Mai Linn.

Hun synes man skal introdusere babyene til alle matgruppene: Kjøtt, fisk, egg, korn, frukt og grønnsaker.

– Men man kan jo begynne med de mildeste råvarene, de sureste fruktene for eksempel, venter man med, sier hun.

Det samme gjelder for bønner, erter, løk og kål, som gjerne gir luft i magen.
– Man kan vente litt, men det er ingen grunn til å unngå disse matvarene. Magen og kroppen venner seg til dem, og bønner er for eksempel veldig bra for oss. Det eneste man ikke skal gi babyer er honning, salt og kumelk, sier Mai Linn, og minner om at det er viktig å tilsette fett dersom man lager grøten selv.

– Bruk gjerne kokosolje, det gir en god smak også, sier hun.

BARNAS MATFORKJEMPER: Mai Linn Muskaug ved Geitmyra mener det er viktig at barn tidlig introduseres for ulike smaker.  – Mens de er små, er de så åpne for nye smaker. Utnytt det! sier hun.

FRISTENDE OG SMAKFULLT.

Det hakkes og kuttes og kokes på kjøkkenet på Geitmyra, mens babyer henger på mager og rygger eller sitter i stoler mens de får smake på det som måtte være tilgjengelig. Lille Carla (7 mnd.) sitter og leker med en ingefærrot som kommer raskt ut igjen etter en tur i munnen.

– Oj, var det litt sterkt? spør mamma Christine, mens Carla krøller ansiktet og legger ingefæren så langt fra seg som hun kan.

Mai Linn synes det er fint at barna får smake på så mye som mulig, og at de venner seg til seg ulike konsistenser.

– Det er bare positivt at barna lærer seg å holde og tygge og mose maten i munnen selv, så får man heller passe godt på så de ikke setter noe i halsen. Jeg er for eksempel ikke så glad i fruktnett, hvor barnet sitter og sutter på en fersken gjennom et nett. Frukten har en fast konsistens, den er god å tygge på og den gleden blir frarøvet barnet med nett, sier hun.

SPENNENDE MAT: Søtpotet, fennikel, appelsin, ingefær, chili og hvitløk. For de fleste ukjente ingredienser i babymat, men det er det ingen grunn til.

Fristende dufter sprer seg i kjøkkenet, og så er det tid for å smake. Det er spente foreldre og nysgjerrige babyer, og maten ser ut til å gå ned på høykant.

– Mmmm, den smoothien var kjempegod!

– Oj, den fisken var han ikke så glad i, men jeg syntes den var veldig god!

– Jeg synes ikke det smaker noe når det ikke er saltet, men det er vel bare en uvane som vi antagelig ikke burde føre videre til barna.

– Å, den bønnegryten kommer jeg helt klart til å lage hjemme, den var utrolig god!

Maten ser fristende ut, og vi er imponerte over foreldrene som bare har fått utdelt oppskriftene, og som har kokkelert i vei med et tilsynelatende svært vellykket resultat.

– Var det vanskelig? spør vi, med munnen full av gnagekjeks.

Et unisont NEI runger gjennom lokalet.

Tilfredse mammaer og en pappa pakker babyene godt inn før de triller av sted, mens Mai Linn rydder kjøkkenet. Om en time er det klart for neste gruppe.

GLAD I MAT: – Talea (1) spiser gjerne det hun får servert. Hun likte tydeligvis fisken, sier pappa Morten Langhoten.

Babymat på Geitmyra

Geitmyra Matkultursenter for barn i Oslo  er en forkjemper for matglede og -kunnskap, og har en rekke matlagingskurs. Spesielt de gratis (!) kursene i spedbarnsmat blir raskt fullbooket. Årsaken til at kurset er gratis, er at Geitmyra samarbeider med barnematprodusenten Hipp, som har det samme fokuset på økologisk mat som matkultursenteret. Alle deltagere på kurset får med seg en goodiebag fra Hipp, og en gave fra Geitmyra.

BABYMATKURS PÅ GEITMYRA: – Dette er et fantastisk tilbud, sier Unni Skavdal Havdal, som lager gnagekjeks sammen med sønnen Einar (8 mnd.).

Myndighetenes matråd

  • De generelle kostrådene som gjelder i Norge i dag, er å fullamme de første seks månedene, og så gradvis introdusere fast føde.
  • Det spedbarn ikke skal ha, er salt (husk at krydderblandinger også inneholder mye salt), honning og kumelk.
  • Grønnsakene spinat, rødbete, bladselleri, nesle og mangold skal man ikke gi i store mengder før barnet er over et år, på grunn av høyt innhold av nitrat.
  • Forøvrig minner Helsedirektoratet om å være forsiktig med små, harde og glatte matvarer som kan settes i halsen, som druer, nøtter, peanøtter og rå gulrot/eple.

Kilde: Helsedirektoratet.no

INGEFÆR: Carla (7 mnd.) prøver seg på en ingefærrot – den kommer raskt ut igjen etter en tur i munnen.

Stats read: 
9 803
Stats like: 
3
↓ Artikkelen fortsetter under