– Lag alle ukens middager på søndag

You are here

Tidligere verdensmesterkokk Terje Ness har et tips til småbarnsforeldre med dårlig tid: Bruk søndagen til å forberede middagene dere skal spise utover i uken.

Han er som alle oss andre. Barnas superkokk og kokkeverdensmester Terje Ness, som gjennom to sesonger av »Barnas restaurant på NRK3, og en reprise på NRK1, har lært opp barn i sløying, kutting og koking, til de når den store finalen hvor de helt på egen hånd skal servere en utsøkt treretter til en eminent gjeng med gjester på en av hovedstadens beste restauranter.

I tillegg har han fullt opp med jobb i hverdagene, og lite tid til å lage mat om ettermiddagene. Med én av to sønner med melke- og glutenallergi i tillegg, må det litt planlegging til.

Terje løser det ved å bruke søndagen til forberedelser for hele uken. Ved å ha alt klart på forhånd, synes Terje også det er lettere å involvere barna i middagslagingen på en onsdag ettermiddag.

– Det er lettere å la barna få være med hvis mest mulig er forberedt på forhånd. Da kan de få være med og steke kjøtt og fisk osv., og så slipper du å bli stresset fordi de bruker så lang tid på de gulrøttene.

Terjes beste tips til småbarnsforeldre med dårlig tid:

Bruk søndagen til å forberede middagene dere skal spise utover i uken.

– På søndag koker jeg poteter som vi kan spise på mandag, og som kan brukes til potetmos på tirsdag. Jeg skreller, kutter og blancherer grønnsakene, det vil si at jeg koker dem i godt saltet vann til de akkurat er møre, legger dem i en boks i kjøleskapet, og så varmer jeg dem bare litt i panna før vi skal spise dem. Det er slik de gjør det på restaurant, da blir grønnsakene crispy og gode, uten å bli slappe. Og så går det kjapt når du trenger dem. 

– GJØR FOR MYE UT AV HVERDAGSMATEN.
Det er nettopp hverdagsstresset Terje og de andre kokkene har hatt i tankene når de har utviklet enkle, halvferdige middager for Rema 1000. Du skal enkelt kunne få tak i mat som skal være rask, sunn og god.

– Folk gjør ofte mye ut av hverdagsmaten. Begynner med oppskrifter og sånt. Da kan det fort bli mye stress, sier Terje.

– Det gjelder å gjøre det enkelt for seg selv, uten å la det gå på bekostning av kvaliteten. Det går fint an å lage en god middag på en enkel måte.

Netboard will be here

«LIKER IKKE FISK.»
– Vi må prøve å få opp rekrutteringen til faget. Det er ingen som vil bli kokker lengre. Kokkeskoler blir nedlagt. Derfor var det veldig lett å si ja til å bli med på Barnas restaurant, sier alle barnas mesterkokk, Terje Ness.

– Noe av det morsomste med å jobbe med barn, er alle spørsmålene de stiller, synes Terje.
– De er så åpne og nysgjerrige i utgangspunktet, men så har dessverre mange blitt påvirket av foreldrene og blitt redde, sier han, og forteller om da han inviterte hele barnehagen hjem på kokkekurs.

– Digre, hele fisker med hode og alt lå klart på bordet da barna ble levert om morgenen. «Å, skal dere lage fisk? Det liker ikke hun her», sa foreldrene, og gikk. Da de kom tilbake om ettermiddagen satt alle som én og spiste fisk – og elsket det.


LITT RART: Hedda synes urtene lukter litt rart og litt godt.

BARNA SMAKTE PÅ BLÅSKJELL.
– Krabbemat! Sier Martine (5), og ser ned på blåskjellene med hendene godt plantet på bordet.

Hun er ett av fem barn som sitter rundt bordet i Hvalstad barnehage i Asker. Bare én av dem har spist blåskjell tidligere: William (4), mesterkokkens egen sønn.

– Mmm, blåskjell er kjempegodt, sier William, og putter ett i munnen før han ser litt nøyere på tallerkenen sin.
– Æsj, tomater, jeg liker ikke tomater, ta dem ut!

De andre barna er mer avventende til krabbematen. De lærer av Terje at de skal bruke et tomt skjell som gaffel, det blir som en klype som man skal plukke ut innmaten med.

– Skjellet er så vått, sier Peter (4), og kvier seg for å bli grisete på hendene. Nå som de akkurat hadde vasket seg og alt.

Måltidet ender selvsagt med at alle smaker (enklere å få til i flokk i barnehagen enn hjemme!) – og ikke minst: Alle liker det.

– Det smakte torsk, synes Kasper (4).
– Det ser ut som torsk også! Men jeg liker best kjøttboller.

William liker best julegrøt. Martine, Hedda og Peter foretrekker pannekaker. Intet nytt under solen, altså.

CHILI FOR BARN.
De har lært at det er viktig å vaske seg på hendene før man starter. De har lært at man skal kutte grønnsaker med skarp kniv og ikke smørkniv, og de har lært at hvis man har en ordentlig skarp kniv når man skjærer løk, da er det ikke sikkert at man begynner å gråte. De har fått kutte sellerirot og kålrot, og lært seg et ordentlig partytriks:

– Hva er dette? Spør Terje, og holder frem en rød, avlang, sterk sak.
– Chili! roper flere barn.

– Men chili er altfor sterkt for barn, sier William.
– Nei, se her, sier Terje, og kutter av den ytterste tuppen av chilien.
– Smak!

Barna får smake, og det smaker ikke sterkt, det smaker nesten som paprika!
– Men ikke spis resten av chilien sånn som du spiser paprika, advarer Terje. 

↓ Artikkelen fortsetter under