Hvordan takle lange flyturer med barn

You are here

REISE MED BARN PÅ FLY: Bare tanken på å ta med barna på 12-timers flyturer, gjør at mange familier velger bort eksotiske reisemål. Men hvordan takler man time etter time i et trangt flysete? Vi har spurt barna om råd.

Lange flyturer med barn:

Det er trangt, det er langt og det er kjedelig å sitte stille time etter time. Å reise på langtur med barn kan virke forlokkende, hadde det bare ikke vært for den lange flyturen. Det er kanskje hovedgrunnen til at mange familier velger bort eksotiske reisemål til fordel for Kanariøyene og Middelhavslandene år etter år.

ERFAREN FLYVER: Helt siden han var baby har Noah reist til eksotiske reisemål. Sjuåringen synes de lange flyturene går greit, så lenge spill og fotballkort er med.

IKKE ALLE LAR SEG SKREMME.

Men det finnes unntak. Noah (7) har i løpet av sine leveår reist på flere lange flyturer enn de fleste jevnaldrende. Første gangen var til Thailand som liten baby, og siden er det blitt mange årlige flyturer til eksotiske reisemål. Med Mexico, Den dominikanske republikk og adskillige Thailand-turer på merittlisten, har han lagt bak seg noen døgn i flyseter.

– Jeg synes det går greit å fly, jeg, sier Noah, før han igjen dukker ned i skjermen på fanget.

For en skjerm er stikkordet for å korte ned lange flyturer. Helt fra han var et par år gammel, har ds-en og etter hvert Ipaden med spill og filmer vært faste følgesvenner på flyturen.

– Når man spiller går tiden mye fortere. Og det blir ekstra gøy hvis det er noen andre barn man kan spille sammen med, sier Noah.

REISEVENNER: Jakob (8) er på sin første langtur med fly, mens Noah (7) har reist 12-timersturer mange ganger.

FØRSTEREISGUTT.

Nå spiller han Angry Birds sammen med reisekameraten Jakob (8). Fem timer til Kanariøyene er hittil lengste flytur for åtteåringen, og derfor var han veldig spent på hvordan det ville bli med 12 timer til Thailand.

– Jeg gruet meg litt til å reise så langt. Jeg tenkte at det kom til å bli veldig kjedelig.

For å forberede seg, pakket han en sekk med ds, et nytt blad, litt snacks og godteri, knekkebrød (hvis ikke flymaten skulle falle i smak), Lego, varme klær og en nakkepute for å få sove.

– Jeg har bygget Lego, spilt spill og sovet. Bladet har jeg ikke rukket å lese i ennå, men det var sikkert lurt å ha det med i tilfelle, sier Jakob.

– Og fotballkort da – det er viktig å ha med seg, sier den mer erfarne Noah.

GLOBETROTTERE: Søskenparet Mattis (10) og Siena (7) har reist på mange lange flyturer. Spill og soving er deres beste tips for å få tiden til å gå.

SMÅ GLOBETROTTERE.

Noen seter lenger bak i flyet, sitter søskenparet Mattis (10) og Siena (7). De har en norsk, svært reiseglad mamma, pappa fra Gibraltar, besteforeldre i Norge og de bor i Spania. Sånt blir det mange flyturer av.

– Hvordan er det å sitte på flyet så lenge?

– Kjedelig, sier Mattis.

– Hva pleier dere å gjøre på flyet, da?

– Spille på ting, sier Siena.

– Å sove er også bra, tilføyer Mattis.

I tillegg til mange turer mellom Norge og Spania, har søskenparet flydd langdistanse mange ganger. Turer til Cuba, Thailand og Vietnam betyr alle mer enn 12 timer i et flysete. Redningen for å holde kjedsomheten på avstand er filmer, spill, musikk, bøker og rett og slett å innstille seg på at det blir litt kjedelig, er søskenparet enige om. På Tui-flyet fra Thailand er det en egen tv-skjerm i setet til hver passasjer. Det er et stort pluss.

– Det er fint med skjermer i setet. Da kan vi se filmer. Også sånne actionfilmer som jeg ikke får lov til å se hjemme, smiler Mattis.

– Har du noen tips til andre barn om hvordan de skal overleve lange flyturer?

– Sove halve turen, og så se på tv og spille resten av turen, er et bra tips, sier Mattis.

Han har heller ingen problemer med å finne en god sovestilling.

– Jeg liker å legge meg over tre seter med hodet på fanget til mamma og føttene på fanget til lillesøster. Da får jeg sove.

Akkurat da kommer kapteinen over høyttaleren og forteller at vi nå flyr over byen Agra i India, og at vi der nede kan se Taj Mahal.

– Kom, vil dere se?

– Nei, vi vil heller spille mer, svarer Siena, og storebror nikker enig.

NATTFLY: Å reise om natten er et godt råd når man tar med barn på langtur. Små kropper – her Jakob (8) – sovner raskt i flysetet.

Barnas tips til flyturen

SPILL: Ta med ds eller andre håndholdte spillkonsoller, Ipad med morsomme spill-apper (og si til mamma og pappa at du har førsterett til å spille på den), og gjerne en bærbar pc eller dvd-spiller hvis det ikke er skjerm på flyet. Pass for all del på at alt er fulladet før dere går om bord på flyet.

LEKER: Lego, samlefigurer, fotballkort, tegnesaker, bamser eller andre leker som er favoritten akkurat nå.

MAT: Godteri eller snacks som tar lang tid å spise er bra. Foreldre vil helst at man ikke skal spise så mye sånt, men på flytur må det være lov med litt. Ta gjerne med noe sunn mat sånn som frukt, nøtter eller knekkebrød. Da blir foreldrene fornøyde, og så har du noe å spise hvis du blir småsulten eller ikke liker flymaten.

LESESTOFF: Et nytt blad og en bok er lurt å ha med i sekken. Når mamma eller pappa sitter ved siden av deg så lenge, gidder de sikkert å lese boken mange ganger, og det er jo en bonus.

SOVE: Det er mye lettere for oss barn å sove på fly enn for de voksne. Vi er mindre og har lettere for å finne gode sovestillinger, og dessuten bryr vi oss ikke om litt bråk og lys bare vi blir trøtte nok. Teppe og pute får du på flyet, men en ekstra nakkepute og favorittbamsen er lurt å ta med.

Tips til foreldre

PAKK NOK HÅNDBAGASJE: Sørg alltid for å ha det du, babyen eller barnet kan komme til å trenge lett tilgjengelig under flyturen. Her er det som bør være med i håndbagasjen. (Enkelte av tingene er selvfølgelig avhengig av alderen på barna.):

* Skifteklær: Her er det lurt med ikke bare ett rent sett, men to. Ta gjerne med en ekstra t-skjorte til deg selv også. De er utrolig hvor lett det er å søle i trange flyseter. Selv om det er varmt dit dere skal, er det alltid kjølig på flyet, så husk sokker og varme, komfortable klær.

* Papir og tørk: Våtservietter, tørkepapir og poser til brukte bleier og søppel er et must.

* Teppe: På langdistansefly får du låne teppe, men det kan være lurt å ha med et lunt teppe eller sjal som kan pakkes rundt barnet eller deg selv, og brukes som støtte når du ammer eller har barnet på fanget.

* Leker: En ny leke, eller en som ikke har vært i bruk på en stund kan være gull verdt når ting topper seg og du må avlede litt. Dataspill er en gave til foreldre på lange flyturer, så ikke glem det.

* Favorittbamsen: Får ikke barnet sove uten den hjemme, så går det sikkert ikke på reise heller. Ta den med, og pass godt på den.

* Bleier: Ha alltid med noen ekstra. Husk at det også vil ta litt tid fra flyet lander til dere er fremme der dere skal og får tilgang til kofferten.

* Smokker: Ta helst med noen ekstra så du har på lur når smokken faller ned i sprekken mellom setene.

* Nesedråper/tyggegummi: Propper i ørene er vondt, også for de minste. Nesedråper kan løse opp tette neser for å unngå smertefullt kabintrykk. Eldre barn kan tygge tyggis under letting og landing.

* Mat: Babymat og flaske til turen må pakkes med. Les tips om hvordan flaskemate på tur her. Det er også en fordel å ha mat til større barn som de kan spise underveis. Flymat blir ofte servert to ganger på lange flyturer, og det betyr at det blir lang tid mellom måltidene.

FORBERED BARNA: Snakk med barna om den lange flyturen på forhånd. Bruk begreper de forstår. Si for eksempel at det tar like lang tid som å kjøre til hytta og tilbake. Fortell dem at det sikkert blir litt kjedelig, men at dere skal hjelpe dem å finne på morsomme ting underveis. Snakk også om alt de skal få gjøre når dere kommer frem. Reiser dere med baby, er den beste måten å forberede dem på å forsøke å følge samme rutiner for mat og soving på flyet som hjemme.

BRUK ENERGI FØR REISEN: Sørg for at de minste har fått løpe litt fra seg før dere går om bord på flyet. Bruk gjerne lekeområdene på flyplassen og la barna heller gå/løpe rundt selv enn å sette dem i vogn på flyplassen. Da er de kanskje ikke så rastløse når dere kommer om bord. Det er også lurt å gå noen turer opp og ned midtgangen på flyet underveis for at barna skal få bevege seg litt.

SLAPP AV: Barna merker fort om foreldrene er urolige eller stresset – og det smitter gjerne over. Innfinn deg med situasjonen, og prøv å innrette deg så behagelig som mulig. Vær forberedt på at barnet sikkert blir lei, sutrete og gråter i perioder. Bruk heller da energien på å forsøke å roe/avlede barnet, enn å bekymre deg for hva de andre passasjerene måtte mene om gråtende barn.

BABYKURV: Enkelte flyselskaper tilbyr babykurv for spedbarn å langturer. Prøv å få fatt i en av disse når turen bestilles. De er ofte veldig populære, så vær tidlig ute. Det er vesentlig lettere både for foreldre og barn når barn når babyen slipper å sitte/sove på fanget hele flyturen.

FLY OM NATTEN: Velg nattflyging når det er mulig. Det er mye lettere å få barnet til å sove store deler av turen hvis dere reiser på et tidspunkt de vanligvis sover.

NØDVENDIG ONDE: Å reise til eksotiske strender, innebærer en lang flytur. Noe småbarnsforeldre ofte gruer seg til.

Stats read: 
4 990
Stats like: 
1
↓ Artikkelen fortsetter under