• KØBENS LILLEBROR: Århus er en by som har nesten alt det København har, bare i en litt mindre skala. Og det passer oss barnefamilier ganske godt!

Århus – fristelser for hele familien

You are here

Pulserende og livlig, rolig og grønn, overraskende og morsom – og akkurat passe stor. Spe på med spennende shopping, deilig mat, tivoli, kunst i verdensklasse og et levende museum, så forstår du raskt hvorfor Århus i Danmark er en familiefavoritt.

REISE MED BARN TIL ÅRHUS I DANMARK:

Den gamle by

Du kan ikke forlate Århus uten et besøk i Den gamle by. Det er noe så unikt som et helt levende museum. Her er det ikke bare samlet gamle bygninger fra ulike tidsepoker gjennom Danmarks historie, men levende «innbyggere» som baker kaker, selger leker og kjører hestedrosje gir besøket en helt annen dimensjon.

Komme dit

 • Fly: British Airways flyr fra Gardermoen. Du kan også fly til Århus med SAS med mellomlanding i København. Cimber Air og Norwegian har avganger mellom Gardermoen og Billund. Derfra går det flybuss som tar ca. 1,5 timer.
 • Bil og båt: Color Line kjører superspeed fra Larvik og Kristiansand til Hirtshals i Danmark. Fjordline kjører fra Langesund, Bergen, Stavanger og Kristiansand til Hirtshals og Stena Line går fra Oslo til Frederikshavn. Fra fergebyene Hirtshals og Frederikshavn tar det mellom to og tre timer til Århus med bil. Det går også ferge fra Varberg sør for Gøteborg til Grenaa, som ligger ca. en time med bil fra Århus.

ROM FOR EVENTYR.
Hos bakeren blir vi ønsket velkommen med et: «Kom innenfor. Skal det være en kringle?» av en søt kone bak disken. I isenkramforretningen fra 1920-tallet kan man kjøpe gammeldagse leker, mugger, kopper og glass, og mannen bak disken lar oss prøve en trekkoppbil.

Og slik fortsetter det. I alle husene er det skuespillere som gir liv til historiefortellingen.

I et av husene forteller en presteenke at de titt og ofte hadde besøk av H.C. Andersen da han var liten. Han bodde like i nærheten og stakk ofte innom hos presteenkene, som hadde tid til å lese og synge for ham.

– Det inspirerte H.C. Andersen til å begynne å skrive, forteller presteenken og viser oss videre rundt i huset og i bakgården, der en hane galer som besatt.
– Den er kommet litt ut av døgnrytmen, smiler hun.

Netboard will be here

PUST FRA 70-TALLET.
Barna kan løpe rundt i brosteinsgatene mellom de gamle husene og virkelig føle hvordan det må ha vært å leve på den tiden. Det nyeste tilskuddet i Den gamle by, er en bygård med leiligheter fra 1970-tallet, der de blant annet har rekonstruert en leilighet til en barnefamilie i 1974. Her kan mamma og pappa føle seg helt hjemme, og samtidig vise barna hvordan det var da vi var små.

I Den gamle by kan du selvsagt også spise lunsj. Prøv gjerne Simonsens Have, der du får deilig «frokost» med sild, rugbrø og frikadeller, eller kake og is, hvis du heller ønsker det. Ellers har Den gamle by også konditori, kafé og kiosk i høysesongen, og mange hyggelige steder du kan spise medbrakt matpakke.

En tur med hest er også et høydepunkt i den gamle by. I vognen sitter Miles (4) trygt på fanget til storesøster Freia (13) når hesten svinger inn på det lille torget etter en runde i byen.
– Det var sjov, smiler lillebror sjenert.
dengamleby.dk

Tivoli Friheden

Akkurat som København, har Århus sitt eget ærverdige Tivoli med en flott hage. Parken er over 100 år gammel, og her behøver man ikke komme kun for karusellene, men også for den deilige atmosfæren og de fine omgivelsene.

Her er det store områder med grønt gress og vakre blomster, tente griller hvor man kan grille sin egen mat og en stor lekeplass med vannleker hvor barna kan sprute og plaske.

Her er det spisesteder i alle prisklasser, og vil dere unne dere noe ekstra godt, skal dere spise på Restaurant Terrassen der dere kan nyte deilig mat og utsikten til den grønne parken bak de buede vinduene. Eller dere kan ta noe raskt på et av de andre spisestedene, hvis små føtter ikke har ro til å sitte stille så lenge når karusellene lokker.

Hoteller i Århus

 • Villa Provence: En liten perle med en koselig bakgård. Personlig service og helt unik atmosfære.
 • Hotel Guldsmeden: Den unike lille hotellkjeden Guldsmeden har hotell i Århus, midt i Latinerkvarteret. Fin bakgård og deilig økologisk frokostbuffet.
 • Scandic City: Ligger midt i sentrum med god utsikt og egne familierom.
 • Comwell: Nytt hotell som åpner i juli 2014. Innredet av danske designere fra Hay.
 • Cab Inn: Ligger rett ved Åboulevarden i sentrum av Århus. Har egne familierom.

MORO FRA MORGEN TIL KVELD.
Her er det karuseller, berg-og-dal-baner, radiobiler, båter på den lille innsjøen og alt annet som hører til på et tivoli. Storebror kan med andre ord få seg et etterlengtet magesug, mens det også er et eget område for de minste barna der ting går i litt roligere tempo.

Underholdning kan man også få i andre former. Hermans kulturhus i parken arrangerer innendørs konserter, standup og barneteater, og det er utendørsscener med konserter og show for barnefamilier. Med andre ord, nok å ta seg til. Og ekstra vakkert blir det i parken når mørket senker seg og lysene tennes, men da har kanskje allerede de minste sluknet.
friheden.dk

Aros

Moderne kunst er kanskje ikke et obligatorisk innslag på familieferien, men i Århus burde det absolutt være det.

Museet for moderne kunst ligger åpent tilgjengelig for publikum rett ved Rådhusparken, der den berømte arkitekten Arne Jacobsen har designet klokketårnet og rådhuset.

Omgitt av en åpen plass der barna kan leke rundt fontenebassenget, ligger Aros, som mer enn gjerne inviterer barnefamilier inn.
– Her skal barn få være barn og bevege seg fritt rundt, forteller guiden og understreker at samtidskunst skal oppleves med sansene, og nettopp derfor passer godt for barn, som gjerne er mer åpne og frie i sitt møte med kunsten.

FARGET UTSIKT OVER BYEN.
– Oj, han er diger, utbryter en liten gutt når han ser skulpturen Boy av kunstneren Ron Muecks.

Den fem meter høye skulpturen står i kjelleren på museet, og er en naturtro gjengivelse av en gutt som sitter på huk. Vi beveger oss oppover i bygget, hvor arkitekturen er inspirert av Dantes guddommelige komedie, kan guiden fortelle. Man beveger seg fra helvetet i kjelleren og oppover mot lyset og himmelen som en dannelsesreise.

Og helt på toppen troner det største kunstverket, Your Rainbow Panorama av kunstneren Olafur Eliasson. Det er en sirkulær glassgang i alle regnbuens farger der man kan gå rundt og nyte utsikten over Århus. Etter at den åpnet i 2011, er den blitt et landemerke i byen.

I tillegg til de faste utstillingene, har Aros også skiftende utstillinger og et bredt program for barn. Hver søndag er det omvisning for barn og Juniorgalleriet, der barna kan lage sin egen kunst, er åpent fem dager i uken.
aros.dk

Tips: Feel Like er et eget konsept for barnefamilier der man kan legge inn hva man har lyst til, som for eksempel ute eller inne, action eller rolig, så foreslår appen passende aktiviteter i nærheten. feellikedenmark.dk

Shopping

Latinerkvarteret i Århus er et mekka for shoppingglade, og noe av grunnen til at Århus er kåret til Nordens beste shoppingby. Her ligger små, unike butikker tett i tett, den ene mer fristende enn den andre.

Århus er en universitetsby med mange unge innbyggere, noe som gjør at utvalget er stort og spennende. Faktisk tester ofte designere ut nyheter i Århus før de introduserer det på et større marked i København.

Men shoppingen er ikke bare for supertrendbevisste hipstere. Her er også mye for barnefamilier som liker det du ikke finner i kjedebutikkene.

Familieparker i nærheten av Århus

 • Randers Regnskog: En dyrepark litt utenom det vanlige der man kan gå på oppdagelse i den tropiske regnskogen hvor mange av dyrene går fritt rundt mellom de grønne vekstene inne i store glasskupler. Utenfor ligger et flott lekeområde og Danmarksparken med nordiske husdyr. Randers ligger en drøy halvtime i bil fra Århus. regnskoven.dk
 • Ree Park, Ebeltoft Safari: Hyggelig dyrepark med dyr fra hele verden. Her kan man blant annet få en tur på savannen der afrikanske dyr vandrer fritt omkring. Parken tilbyr også overnatting i telt – en helt unik opplevelse ca. en time i bil fra Århus. Se mer på mamma.no.
 • Djurs sommerland: Et av Skandinavias største sommerland med badepark og stor fornøyelsespark med karuseller, berg- og dalbaner, lekeområder. Ligger 50 minutter med bil fra Århus. djurssommerland.dk

BILFRIE HANDLEGATER.
Peil deg inn på Badstuegade og la deg lede av fristende butikkvinduer. Her ligger mange butikker med barneklær og morsomt interiør side om side. På Designers Zoo har de samlet interiør fra danske designere, blant annet de lekre bønnebordene fra Karsten Lauritsen, og andre fine ting som kan få et mammahjerte til å slå fortere.

Vegg i vegg ligger Børnenes Magasin med massevis av morsomme leker og kule ting til barnerommet, hos Krutter har de dansk design til barna, og enda har du så vidt begynt.

Nå er det jo ikke alltid hele familien er like glade i å gå i butikker i timevis, men i Latinerkvarteret er det flust av hyggelige kafeer hvor man kan ta en pause, og barna kan løpe fritt på de mange bilfrie brosteinsgatene mellom de gamle husene.

Århus har selvsagt flere shoppingmuligheter. Langs Strøget ligger kjedebutikkene og langs den livlige Åboulevarden ligger det også butikker i tillegg til hyggelige restauranter og kafeer.

Tips: Lei en sykkel. Århus er en ypperlig sykkelby med egne sykkelstier og sykkelfelt i hele byen. Hvis barna er trygge på sykkel, kan de sykle selv, eller lei en sykkelvogn. En fin måte å oppdage byen på.

Naturopplevelser

Når man reiser med barn til byer, trenger man ofte en liten pause fra shopping, kafeer og hektisk byliv. Parker og grønne lunger er perfekte pusterom der man kan samle krefter til en ny byrunde. Århus har mange slike pusterom. Mindeparken ved Marselisborg slott, er den største grønne lungen i byen. Dette er en veldig barnevennlig park, der barna kan leke fritt omkring. Ellers kan man legge turen innom Legepladsen Skolemarken, der det i tillegg til lekeapparater, er dyr som hester, kaniner, påfugl og høns. Botanisk have i sentrum er også et fint sted for en pause.

God mat

 • Gourmet eller kafélunsj – Århus har mye deilig av begge deler. Særlig hyggelig er det å sitte til bords i Latinerkvarteret eller ved Åboulevarden. Området rundt Jægergårdsgade og Frederiks Allé kalles «Århus spiskammer». Her ligger spesialforretninger og delikatessebutikker tett i tett.

FRA BYEN TIL STRANDEN?
Med beliggenhet rett ved havet, er Århus omgitt av deilige strender, så her er det god mulighet til å ta en dukkert og nyte solen hvis dere skulle være så heldige å ha fint vær. Syd for Århus ligger barnevennlige Ajstrup, Ballehage og Moesgård strender og nord for sentrum ligger Bellevue strand med finkornet sand.

Stats read: 
11 817
Stats like: 
32
↓ Artikkelen fortsetter under