Dubai - en annerledes familieferie

You are here

REISE MED BARN TIL DUBAI: Dubai er på mange måter som et stort lekeland for hele familien, og det er nærmest umulig å kjede seg – selv om selvsagt også dette kan ordnes i byen hvor alt synes mulig. En ferie i dette landet gir deg både i pose og sekk. Barn ingen hindring!

Reise med barn til Dubai:

Dubai er et Mekka for strand- og shoppingglade, og er heller ikke et dumt reisemål dersom man har småtroll med i kofferten. Det er dessuten et langt mer eksotisk alternativ enn den tradisjonelle turen til Kanariøyene. Her er mange fristelser, og velger man tidspunkt med omhu kan ferien bli riktig så behagelig. Det er når temperaturene daler her hjemme at det er best å reise til Dubai! Den beste tiden å dra er mellom november og mars/april, da temperaturene er behagelige, men ikke for høye. Styr unna sommermånedene, da målestokken kryper over utålelige 40 grader pluss.

Dubai er viden kjent for gull og glitter, sus og dus, størst og best. Det du kanskje ikke vet, er at på en ferie til dette landet får man i pose og sekk. Glitrende hav, vidstrakte strender, mat fra alle verdenshjørner til alle døgnets tider, lekre hoteller og god service, samt aktiviteter og underholdning for både store og små.

DEILIGE DAGER: Du kan også tilbringe late timer ved bassenget på hotellet. Mange hoteller har også barnebasseng.

GODT TILRETTELAGT FOR BARNEFAMILIER.

– Ååå, så skjønn!

Jeg hører et kvinneskrik bak meg, og i neste sekund holder to fremmede hender rundt min seks måneder gamle sønn. Kvinnen, i heldekkende burka, smiler bredt med to tungt sminkede øyne som titter frem og ser bedende på meg,

– Kan jeg?

Jeg løsner grepet noe, titter usikkert på venninnen min og får et like spørrende blikk tilbake. Kvinnen løfter min blonde gutt høyt opp i luften, svinger ham ned ved bordet bortenfor og smiler og gestikulerer til sin ektemann som knipser i vei med kameraet. Min sønn titter storøyd på den svartkledde skikkelsen og møter de vennlige øynene hennes. Snart lander han i fanget mitt der jeg sitter på kanten av stolen, litt smånervøs. Hva skal man si? Poenget er at barn er populære og mer enn velkomne i Dubai!

Mye er godt tilrettelagt for barnefamilier i denne byen i emiratet Dubai; her er morsomme badeland, flotte parker med aktivitets- og lekeområder, tallrike lekeplasser, aktiviteter på de fleste kjøpesentre, barnemenyer på restaurantene og egne barnerom på flere hoteller. For ikke å snakke om de mange naturlige sandkassene hvor hele familien kan boltre seg i sol og sommer. Mange av de største hotellene opererer også med en barnevaktordning dersom man skulle ha behov for det.

 Inntrykkene står i kø og man kan se seg noe trøtt på perfekte fasader. Vi ønsket å oppleve noe av det mer autentiske Dubai, og tok en tur i de historiske områdene: Deira og Bur Dubai. Her finner du markedsplassene, eller «soukene» som de kalles. Gull og diamanter glitrer om kapp, så mye at man spør seg selv om alt er ekte. Er en forlovelse eller en stor begivenhet under oppseiling, er et godt tips å legge turen hit for å spare mer enn noen kroner! Her er nydelige stoffer, krydder og lokalt håndverk. Dette er spennende også for de litt eldre barna. De minste får nok ikke de største oppturene her, men det er helt trygt å ta dem med, selv om fasilitetene ikke er de samme som andre steder. Regn med å måtte bytte bleie i vognen.

FANTASTISK UTSIKT: Atlantis hotell er stort og flott med en gjenkjennende arkitektur. På toppen ligger majestetiske «The Royal Bridge Suite» på hele 924 m2! Utsikten fra Atlantis er det ingenting å klage på.

TRYGT OG RENT.

Dubai er rent og pent og er et av det tryggeste reisemålene i verden – kriminalitet er nærmest ikke-eksisterende. Innbyggerne har det rett og slett for godt i denne staten hvor ingen betaler en krone i skatt og det er strenge regler for opphold. På alle mine reiser har jeg aldri følt meg så trygg som her. Det føles som om man kan gå med åpen veske uten at noen vil stjele lommeboken – selv om man selvsagt aldri kan være sikker.

Min mann glemte en dag Visa-kortet sitt i taxien i Dubai, og da han kom tilbake på hotellet senere den kvelden, troppet sjåføren opp personlig for å levere det tilbake til sin tidligere kunde, som ikke engang visste at han hadde glemt det i taxien. Det varmer å oppleve slik ærlighet en gang iblant.

Dubai er kjent for sin overdådige luksus, noe det er umulig ikke å legge merke til. Overalt er det flotte femstjerners hoteller, rålekre restauranter og gullbelagte jeg-vet-ikke-hva, men det er likevel mulig å kutte kostnader på en ferie til Dubai. Flyselskapet Norwegian flyr relativt rimelig direkte fra Oslo. Man kan finne prisgunstige hoteller litt borte fra de største som ligger på strandpromenadene, og herfra går det transport til stranden jevnlig gjennom dagen.

PIKNIK I PARKEN: Safa-parken er perfekt for en familiedag, og både lokale og turister tilbringer ettermiddagene her.

PIKNIK I EN PARK.

Piknik i en av de mange og velutstyrte parkene er oppskriften på en avslappende formiddag eller ettermiddag dersom det ikke er for varmt. Det er også en rimelig form for underholdning, da inngangen kun koster noen kroner.

Safa-parken, som dekker hele 640 mål, byr på det meste. Her er det aktiviteter for barna, store plener å spille fotball på, lekeplasser, innsjøer med sykkelbåtutleie og grillplasser til matlaging. Safa-parken ligger ved Sheikh Zayed Road. Al Barsha park er et bra alternativ for de aller minste med trygge lekeområder og en fin stemning.

Andre parker i Dubai er Jumeirah Beach Park, Mushrif Park, Zabeel Park, Dubai Creek Park og Al Mamzar Park.

Fredagsbrunsj er et must når man er i Dubai. For en fast pris kan du spise og drikke alt hva magen og hjertet begjærer, og nyte formiddagen i luksuriøse omgivelser. Det er greit å forhøre seg om hvilke brunsjer som er barnevennlige. Flere hoteller legger til rette lekeområder for barna, ansiktsmaling, musikkarrangementer eller andre aktiviteter tilpasset ulike aldre. Populært for både store og små.

DET ER GULL ALT SOM GLITRER: I gull-souken er det mye penger å spare dersom du er ute etter noe spesielt.

EVENTYRLIG MØTE MED EKTE SHEIK.

Min lille familie var så heldig å få besøke hjemmet til en vaskeekte sheik, et medlem av den styrende kongefamilien. Dette var et unikt innblikk i en verden så langt fra vår egen, og det var over enhver fatteevne for vanlige dødelige at noen faktisk lever et slikt liv. Her var det utstoppede løver i entreen – som sønnen min var spesielt imponert over, en utstoppet krokodille under det enorme biljardbordet i «entertainment»-rommet var heller ikke dum underholdning, og en ballsal av et lekerom fylt med fristelser passende for kongelige, skapte selvsagt mye glede. Men det som gjorde størst inntrykk, både på store og små besøkende, var nok den enorme eiendommen hvor sheiken og hans kone huset hundrevis av ville dyr. Her var strutser, krokodiller, fugler og papegøyer i alle regnbuens farger, antiloper, store havskilpadder og leoparder. Mitt møte med en babyleopard som lekent hoppet opp og bet meg i strømpebuksen var både absurd, spennende og litt småskummelt. Dyrene var både en hobby og lidenskap for sheiken, som ofte fikk telefon fra tollvesenet om beslaglagte dyr som trengte et kjærlig hjem. Alt dette fantes bak noen høye murer midt i Dubai by.

STADIG NOE NYTT: I Dubai bygges det stadig noe nytt, større og arkitektonisk spennende, så byggeplasser er ikke et ukjent fenomen.

SETT DEG INN I KULTUREN.

Selv om Dubai regnes som relativt liberal sammenlignet med de andre emiratene, er det likevel noen hensyn å ta i den muslimske politistaten. Det er tryggest å holde seg til reglene dersom man vil unngå å havne bak murene. Ting som vi tar for gitt hjemme er ikke like populære her. Flere ganger tok min mann og jeg oss i å kysse hverandre i offentlighet – noe som er forbudt. Man kan kun holde hender dersom man er gift, så fingrene av fatet for de som lever i synd! Barn utenom ekteskap er også straffbart, så er du tydelig gravid og ugift, bør du kanskje vurdere en annen destinasjon.

Dubai er sett på som det minst konservative av emiratene, og man kan kle seg i vestlige klær. Men det er regler å følge; man skal kle seg anstendig. Dette betyr å dekke til skuldre og knær og ikke bruke for ettersittende eller utfordrende klær. Bikini og badetøy er selvsagt tillatt på strender eller steder dette er naturlig, men det er nok tryggest å beholde bikinitoppen på. Man ser likevel turister på kjøpesentre som tøyer reglene, men litt sunn fornuft skader ingen.

Siden Dubai er en smeltedigel, er klesdraktene ulike. Mange arabiske kvinner kler seg i abaya; en tradisjonell, heldekkende og moderat islamsk drakt. De kan være enkle, men mange er smykket med vakre stener eller glitrende detaljer, så jentene ser moteriktige og flotte ut. Det finnes ulike versjoner av hodeplagg, noen ligger løst over hodet, noen dekker alt hår, mens andre dekker ansiktet bortsett fra øynene og de mest konservative dekker hele ansiktet, men da med et stoff som tillater at man kan se gjennom. Hos mange kvinner kan man dessuten se velstelte og fargerike hender og tær, glitrende sko og nøye lagt sminke. Detaljene teller!

Arabiske menn kler seg i Kandura, eller dishdash, som det også kalles. Dette er en lang hvit drakt, som ofte blir båret sammen med et hodeplagg som kalles Guthra. Det finnes ulike versjoner og farger av tilbehør.

EN HVIL I SKYGGEN: Det er behagelig med en hvil i skyggen etter en travel morgen på stranden.

BARNEVENNLIG, ROSA TAXI.

Det er strenge regler for salg av alkohol i Dubai og det er kun mulig å nyte alkohol i restauranter som er tilknyttet hoteller. Dette viste seg imidlertid ikke å være det største problemet, da mange av restaurantene og barene er tilknyttet et hotell på en eller annen måte. Det er likevel gode muligheter for en fest dersom man ønsker det, men å rave gatelangs tydelig beruset, er kanskje ikke det smarteste du gjør.

Sikre bilseter til de minste barna er ofte et problem når man er på reisefot. I Dubai kan du bestille en «Pink Taxi». Foruten at alle sjåførene er kvinner, bilen og uniformen er rosa (!), har samtlige biler barnesete til de aller minste. De rosa taxiene ble opprettet som et tilbud til kvinner med barn, ettersom det er forbudt for ugifte kvinner og menn å være alene sammen, noe som vanskeliggjør en vanlig taxi som stort sett kjøres av menn. Taxiene brukes av lokale og vestlige småbarnsfamilier og turister. Vi testet ut konseptet, og var stort sett fornøyd, men et godt tips er å bestille i god tid før du skal ut døren, da det er stor etterspørsel og ikke like mange biler.

Man kan også leie en rosa taxi en halv eller en hel dag, noe som kan være en fordel dersom man vil komme seg litt rundt – det er vanskelig å spasere selv korte avstander i Dubai. Du vil mest sannsynlig finne en rosa taxi på flyplassen når du lander – de er ikke akkurat vanskelige å få øye på.

Vil du være sikker på at du kommer deg rundt trygt med de aller minste – ta med eget bilsete. Taxi er billig og lett å få tak i, så leie av bil er ikke en nødvendighet. Mange vil likevel synes en leiebil er det enkleste valget dersom man ikke vil ta med eget barnesete, men vær obs på at trafikken i Dubai kan være aggressiv.

KONTRASTENES BY.

«Allahu akbar!» Gud er størst! Muslimer er pålagt bønn fem ganger om dagen, og rett som det er runger bønnen over høyttalere om du befinner deg på et offentlig sted, ofte på kjøpesentrene. Sentrene er noen av de flotteste du kan tenke deg med butikker som glitrer, blankpolerte gulv, designervarer og vestlige merker ispedd arabiske interiør- og klesbutikker. Det minner deg om at til tross for at Dubai er ultramoderne og til og med føles mer vestlig enn hjemlandet til tider, befinner man seg i et muslimsk land hvor religion og tro står sterkt. Dubai er kontrastenes by, og en ferie byr på så mye at det frister til gjentakelse!

Reisefakta

★ Dubai: Et emirat i den føderale republikken i  De Forente arabiske emirater. Storbyen Dubai er hovedstad og den største byen i emiratet.

★ Antall innbyggere: Byen Dubai har rundt   2,1 millioner innbyggere. Dubai er multikulturelt: Under 20 prosent er innfødte, mens de resterende 80 prosent er innflyttere, hoved­sakelig fra India, Pakistan og Filippinene. En rekke vestlige selskaper har avdelinger i Dubai.

★ Språk: Arabisk er offisielt språk, men det snakkes også engelsk, urdu, hindu og persisk.

★ Valuta: Dirham. 100 dirham = 160 NOK.

★ Klima: Ekstremt varme somre med temperaturer over 40 grader. Beste tiden å reise på er mellom november og mars/april.

★ Hvordan komme seg dit: Norwegian flyr direkte fra Oslo, og er du ute i god tid, kan du få svært gode priser på billettene. Andre flyselskaper som flyr til Dubai, med mellomlanding: SAS, Emirates, KLM, Air France, Lufthansa og Qatar Airways.

★ Følg reglene dersom du vil unngå problemer: Det er forbud mot å kysse i offentlighet, og man kan kun holde hender dersom man er gift. Kle deg anstendig; Dekk til skuldre og knær på offentlige steder, ikke for ettersittende eller utfordrende klær, samt bruk av badetøy kun på stranden eller i badeland.

★ De store supermarkedene i Dubai har det meste du kan tenke deg – det er ingen grunn til å ta med mat eller bleier til babyen eller minsten hjemmefra.

MAGISK: I de enorme akvariene svømmer fisker i alle regnbuens farger. Magiske opplevelser står i kø for de små. På Dubai Mall er det også haitunnell.

Topp tips med småfolk i Dubai:
 • Atlantis hotell på «The Palm»: Hotellområdet er spekket med aktiviteter og er åpent for både gjester og besøkende. Se det imponerende akvariet eller få den fulle og fortryllende opplevelsen i «The Lost Chambers»; en undervannsverden laget rundt temaet ruinene fra Atlantis. Hovedattraksjonen er kanskje «Aquaventure», en enorm vannpark med områder og sklier både for de minste, de litt større og de aller største. Man kan bade med delfiner i «Dolphin Bay» eller mate store rokker i «Shark Lagoon».
 • Wild Wadi Waterpark: Alt av sklier og aktiviteter, alternativ til Aquaventure.
 • Dubai Dolphinarium: Se et spektakulært show med delfiner og seler.
 • Leke, grave, svømme, sole seg på en av de mange flotte sandstrendene.
 • Piknik og lek i Safa-parken eller i en av de mange andre grønne lungene.
 • Fredagsbrunsj på et hotell. Husk  å sjekke hvilke som er barnevennlige. Andre kan bli fuktige.
 • Dubai Fountain: Få med deg det flotte vannfonteneshowet utenfor Dubai Mall. Dette er noe både store og små blir imponert av!
 • Ta med deg de små til godteributikken Candylicious på Dubai Mall. NB: Du kommer kanskje aldri ut igjen!
 • Dubai Mall akvarium: Hevder å være verdens største innendørs akvarium. Her har de også en flott haitunell.
 • Mall of Emirates: Enormt shoppingsenter med stor lekebutikk, kino og skitrekket «Ski Dubai». Skisenteret har eget område for de minste hvor man også kan ake. Klær kan leies!
 • Dubai Zoo: Myndighetene har besluttet at en ny «Dubai Safari» skal bygges grunnet plassmangel og dårlige forhold i Dubai Zoo, så gjør dine egne vurderinger om du ønsker å besøke dyrehagen. Dubai Safari forventes å være ferdig i 2014. Alternativt kan man dra til Al Ain Zoo halvannen time utenfor Dubai.
Hvis du har noen timer uten barn:
 1. Dra til «Gold and Diamond park» eller «Dubai gold souk» for en hyggelig gull- og diamanthandel. Regn med å spare 25-40 prosent av norske priser. Her kan man prute, evt. be om avslag dersom man handler mer samme sted.
 2. Nyt en fredagsbrunsj uten barn. Disse kan bli en fuktig – og artig – affære.
 3. Shop til you drop på Mall of Emirates og Dubai Mall, to av verdens største kjøpesentre. Ibn Battuta Mall er et mindre, men annerledes senter, inspirert av reisene til den arabiske oppdageren ved samme navn. Battuta dro til Andalusia, Tunisia, Egypt, Persia/Iran, India og Kina, og dette reflekteres i arkitekturen i ulike deler av kjøpesenteret.
 4. Besøk souk Madinat Jumeirah: Rusle rundt i de små, koselige butikkene og spis middag på en av flere restauranter på området. Dette kan også være et koselig område å ta med de større barna.
 5. Tilbring en ettermiddag i «soukene»: Her kan du kjøpe alt fra gull og diamanter, stoff, krydder, vesker, sko, elektroniske artikler og klær. Husk å prute!
 6. «Afternoon tea» på verdens eneste 7-stjerners hotell Burj al-Arab: Koster litt, men er verdt det!
 7. Besøk Dubai Museum for litt historie.
 8. Omvisning i Jumeirah Mosque, den eneste moskeen i Dubai som åpner dørene for publikum. Kvinner må dekke til håret, så ta med et sjal.
Og noen tips for de litt eldre barna:
 1. Ta turen opp Burj Khalifa, verdens høyeste bygg på 829 meter. Billetter kan kjøpes på forhånd, så slipper du å stå i den verste køen.
 2. Global Village: Shopping, kultur, underholdning og musikk fra over 25 land. Åpen kun deler av året, så sjekk åpningstider når du drar. En dag i uken er satt av til familier.
 3. Festival City: Dette er et kjøpesenter, men har  et koselig uteområde med mange restauranter langs en opplyst kanal. Her er også diverse kulturell underholdning, kino og bowling.
 4. Få en 1001-natt-følelse og tilbring kvelden på restauranten Al Hadheerah som er tilknyttet Bab Al Shams hotell, rundt 40 minutter utenfor Dubai sentrum. Restauranten ligger under åpen himmel, serverer en arabisk buffet for en fast pris, og kommer komplett med lokal underholdning.
 5. Ørkensafari: En reise ut i ørkenen med «ørkenrally» i sanddynene. Spis middag i en beduinleir og opplev lokal underholdning.
 6. Hesteløp på Dubai Racing Club: Gambling er ulovlig i Dubai, så dette er uskyldig moro! Er, ifølge kjennere, en av verdens flotteste løpebaner med noen av verdens beste hester.

LYSE DAGER: Solen varmer bar hud, og lyse dager er deilig når det er vinter hjemme.

Stats read: 
19 413
Stats like: 
28
↓ Artikkelen fortsetter under