• MED BARNA PÅ FYRFERIE: Ta med barna på en ferie i havgapet og overnatt på et nedlagt fyr.

Fyrferie er gøy for barna

You are here

En ferie på et nedlagt fyr er et spennende, hyggelig og rimelig feriealternativ for barnefamilier.

Reise med barn på fyrferie: Å bo på et fyr er både spennende og utrolig vakkert. Og absolutt noe av det beste ferie-Norge kan by på.

Langs hele kysten i Norge ligger fyrene som perler på en snor. Mange av dem står tomme, men mange er også satt i stand av ivrige kystlag, og står klare for å ta imot sommergjester. Det er riktignok ingen hotelltilværelse som venter dem som ønsker å overnatte på et fyr, for kystlagene tar utgangspunkt i Den Norske Turistforenings idé om hytter med enkel standard og selvlaget mat. Medlemmer av lagene gjør en frivillig innsats som vertskap, og sørger for at eventyrlystne besøkende får informasjon og hjelp. Dette gjør at oppholdet på fyret blir et rimelig ferietilbud. Foruten flott natur og gode opplevelser, kan man forvente rene rom, trivelige sengeplasser og muligheten for å lage medbrakt mat.

TØFFER UT I BÅT.
Vi valgte oss Svenner fyrstasjon utenfor Stavern i Vestfold. Fra Dampskipskaia i den idylliske sommerbyen går det ferge to ganger om dagen, og turen ut tar cirka 20 minutter.

Vi tøffer utover på stille vann i strålende solskinn. Bølgene skvulper mot ripa, lukten av salt sjø er herlig forfriskende, og både små og store passasjerer venter spent på å komme frem til fyret. Allerede på båten etableres nye bekjentskaper, og muntre samtaler kommer raskt i gang når man bokstavelig talt befinner seg i samme båt.  Etter hvert som vi nærmer oss målet, kan vi konstatere at vi har valgt oss ut et spennende feriested. Her er store steiner og glatte svaberg, og selve fyrtårnet ruver stolt på øyas høyeste punkt. Bebyggelsen ellers består av et par små rød- og hvitmalte hus.

FERIE I HAVGAPET.
På brygga blir vi møtt av nysgjerrige barneansikter. Noen skal reise tilbake til fastlandet med fergen, andre skal bli noen dager til og speider ivrig etter nye lekekamerater.

For oss nyankomne er det bare å snuse inn sjøluften og glede oss til rolige dager på en øy i havgapet. Vi har bestilt sengeplasser, noen skal slå opp telt og andre er bare på dagstur. Vi blir hilst velkommen av en barføtt, solbrun og blid vertinne som viser oss opp til Steinhuset – den gamle fyrvokterboligen med 19 soveplasser og to felleskjøkken.

– Kunstutstillingen er åpen, og grillen tennes klokka sju, får vi vite. Soveposer og ryggsekker blir slengt i en køye før vi går på oppdagelsesferd på varme svaberg. Ungene orienterer seg raskt, og er godt i gang med krabbefiske i de grunne buktene før noen rekker å finne frem redningsvester, solkrem og formaninger om sjøvett og solvett.

FORLATT PÅ EN ØY.
Det er en god følelse å stå igjen når fergen returnerer mot Stavern. Det er en egen ro over å bli forlatt på en øy. Her er ingen severdigheter som må oppsøkes, eller utfarter som skal gjennomføres med slitne, motvillige barn på slep. Her er bare blått hav og natur som venter på å utforskes.
Og det ser ut til at denne perlen har noe for enhver smak. Gå en tur i det vakre og spennende terrenget, nyt lyden av bølgesus fra fluktstolen eller ta et bad i den friske sjøen - det er flere bukter og strender å velge mellom. På den fine stranden på den andre siden av øya finner vi både dagsbesøkende og teltgjester, og det tar ikke lang tid før barna har funnet sine ferievenner.


HAR DU LYST PÅ FYRFERIE?
ET RIMELIG ALTERNATIV.
I en fluktstol på stranden fordypet i et ukeblad finner vi mamma Anne Mona som er overnattingsgjest på fyret.

– For oss som ikke har hytte eller båt er det så flott med denne muligheten til å være ved sjøen. Det er dessuten et rimelig alternativ til underholdningsparkene som med én natt på hotell og andre utgifter blir en svært dyr opplevelse. Her kan vi jo kose oss i flere dager for samme prisen, sier hun fornøyd.

Sønnen Lukas er i full sving med å bygge sandslott med sine nye venner.
– Det er klart jeg vil tilbringe mye tid med Lukas når vi er på ferie, men det er jo deilig at han aktiviserer seg så godt på egen hånd også, jeg får faktisk lest ut et helt blad! ler Anne Mona, som tror mange barnefamilier vil ha stort utbytte av en ferie som dette.

– Det er en blanding av spenning og ro her. Det er veldig sosialt hvis man ønsker det, men foretrekker man å være mest for seg selv er jo ikke det noe problem heller, sier hun.

– Vi har vært her to somre på rad, forteller Lukas ivrig, og skynder seg å legge til:
– Mamma, vi MÅ komme tilbake neste år også!

Stats read: 
7 078
Stats like: 
10
↓ Artikkelen fortsetter under