Mallorca – barnefamiliefavoritten

You are here

Alcudia er ikke noe eksotisk eventyr, men deilig, avslappende og perfekt tilrettelagt for barnefamiliene.

Reise med barn til Mallorca:

Det var hit de dro, noen av de aller første charterturistene på 1960-tallet. Mallorca var selve eventyret, noe nytt, urørt og eksotisk. På 80- og 90-tallet fikk den spanske øya et noe frynsete rykte på grunn av alle partyturene til Magaluf og Palma, hvor fulle nordmenn og svensker satt skrålende på barene bortover. Enkelte steder er det nok slik fortsatt, men Mallorca har fått et realt oppsving de siste årene, og det er absolutt fortjent.

– Dette er helt perfekt! sa Emma (8), etter noen dager i Alcudia – på den spanske vidunderøyas charterstripe.

Her ligger badehotellene tett i tett, menyene står på norsk og svensk og det er solbrente skandinaver og engelskmenn så langt øyet kan se. Ving-hotellet vårt har alt charter har å by på av Lolloer og Bernier som raust deler ut klemmer, det er minidisco og kveldsshow og karikaturtegnere og hårflettere. Det er basseng på basseng og fotballbane og hesteridning og nye venner og nok hamburgere og pommes frites til å mette et kontinent.

Mallorca er ikke lenger et eksotisk og urørt eventyr, men vi har med barn og vi vil ha sol og strand og vi vil at ting skal være enkelt og at det skal fungere. Og det gjør det i Alcudia.

DEILIG FERIE: Anette Brubak og lille Mathilda koser seg på den fine barnevennlige stranden i Alcudia.

✪ Alcudia

Dette er et barnefamilieparadis, med den lange, fine sandstranden hvor du omtrent kan gå til Ibiza før vannet rekker deg til livet, og hvor det er perfekt «bygge slott»-sand. Byen har en koselig havn og en fin gamleby som er verdt noen besøk.


GØY I HAVNEN: I havnen i Alcudia finnes gode restauranter som ikke er dyrere enn de fettete hamburgerstedene rundt hotellene, bare mye, mye bedre og hyggeligere. Og bonus: karuseller, trampoliner og hyggelige salgsboder.

✪ Spise

Velg havnen eller gamlebyen når dere skal ut og spise, i stedet for de fettede burgersjappene langs hovedveiene rundt hotellene. Prisene er omtrent de samme som du betaler for de overprisete hamburgerne og den dårlige pizzaen, men maten er så uendelig mye bedre og omgivelsene så mye hyggeligere.

Havnen er et eldorado for barna på kveldstid. Her er hoppeslott, karuseller, trampoliner («med syyykt bra sprett») og boder med smykker, gode olivenoljer og krydder, men uten pågående og masete selgere. Barna kan også kjøpe fiskemat som de mater de store havnefiskene med. Og, for ikke å glemme: Store trampoliner med sele hvor man spretter helt til himmels. Veldig stas!


DEILIG SKINKE: Kan man ta med litt serranoskinke hjem, tro? Det er flere ting som frister på marked i Alcudia!

✪ Marked i Alcudia

Gamlebyen er uansett verdt et besøk, men spesielt på tirsdager og søndager når det er marked. Her selges alt fra deilig manchego-ost og serranoskinke, til sko, smykker og klær. Du kan selvsagt komme over både «Calvino Kleen»-undertøy og «Gukki»-lommebøker, men også nydelige skinnvesker i godt håndverk til en god pris. Skinker og ost er ikke akkurat grisebillig, men stemningen og opplevelsen er verdt det. Selgerne er overraskende lite pågående og masete, noe som også bidrar til den positive opplevelsen.

Det er mye gøy å se på for de litt større barna, men det kan være en idé å la far bli igjen ved bassenget med i alle fall de minste barna, for det er tett med folk, og vanskelig å komme frem med barnevogn. Spesielt gjelder dette når været er overskyet. Dessuten er det jo ekstra deilig å få handle i fred.


VANNLAND: På Mallorca finnes flere badeland-alternativer. Vi besøkte lille Hidro Park og fikk akkurat det vi ønsket.

✪ Vannland og annen moro

Mallorca er som alle andre turistfeller: det florerer med vannparker og delfinshow, piratshow, stupeshow og annet som skal ta pusten fra en gjennomfrossen nordboer. I Alcudia har du også et realt kobbel av muligheter for utflukter og temaparker, det er bare å velge fra øverste hylle – og åpne lommeboken. Vi nøyde oss med et besøk på lille Hidro park som lå i nærheten av hotellet. Denne parken har alt en vannpark skal ha i form av sklier i alle lengder og former, og plaskemuligheter for de små. Her var også hoppeslott, husker og minigolf, blant annet. Et stort og kjedelig minus er selvsagt at man ikke får lov til å ta med så mye som en vannflaske inn, alt må kjøpes på stedet, og det koster. Men alt i alt et helt greit vannland med noe gøy for alle aldre.


PALMA: Hovedstaden på Mallorca byr ikke bare på fantastiske shoppingmuligheter, men også severdigheter det er vel verdt å få med seg. Her et bilde av Majorca-katedralen i Palma by.

✪ Palma

Hvis du bor i Alcudia og skal inn til Palma på shopping, er det enkleste alternativet å ta bussen. Den går en gang i timen, kjører direkte og bruker cirka 40 minutter.

I Palma er det bare å la shoppinggenet få fri utfoldelse, her ligger småbutikkene på rekke og rad, noe dyrt og eksklusivt, annet billig og dårlig – og en hel masse midt imellom.
Skaff deg et kart over byen, eller følg turiststrømmen og få med deg de mest populære shoppinggatene.

Palma sentrum er ikke større enn at du kan få med deg det meste på en dag, men husk at mange av butikkene er stengt mellom kl. 14 og 17 – da er det bare å sitte rolig i skyggen og spise deilig tapas i stedet.

Byen kryr av folk som vil tjene penger på  å være utkledd som romerske statuer, Svampebob og andre artige skikkelser: Litt i overkant for oss voksne, men barna synes det er strålende å møte en ny Disney-figur på hvert gatehjørne. Den spennende Bellver-borgen er også verdt et besøk, og utsikten er fantastisk.

✪ Shopping

Rett før Palma (når du kommer fra Alcudia), ligger shoppingsenteret med det fristende navnet «Festival Park – outlet and fun». Dette er et digert shoppingsenter hvor mange av de store merkene har sine outlet-butikker. Her er det også kafeer, og alt er lagt opp til at du skal tilbringe noen timer. Absolutt et sted for å gjøre noen kupp.

✪ Til fjells

«Dra opp i fjellene», sa alle, og det gjorde vi. Vi leide bil, tok turen mot Palma og videre mot Valdemossa oppe i fjellsiden. Tanken var å kjøre motorvei først, for så å komme tilbake til Alcudia over fjellet.

Det ble et fint stopp i Valdemossa, en nydelig gammel klosterby, riktignok smekkfull av turister, men veldig koselig.

Det var kanskje her vi burde snudd og tatt samme turen tilbake igjen. Men nei, vi satte videre, mot byene Deia, Soller, Lluc … Nydelig tur, nydelige byer, men å, så mye svinger! Denne turen kan altså ikke anbefales hvis man har barn som lett blir bilsyke. For vår del ble det noen stopp, og vi skal ikke gå mer detaljert inn på akkurat dét.

For andre som er litt mer hardføre: Langs denne veien finnes fine avstikkere man kan ta, både til vakre strender og fine utsiktspunkter.

Tips:

SHOPPING i byen Inca (midt mellom Alcudia og Palma) har Camper en egen fabrikk og outlet.


POPULÆRT FAMILIEREISEMÅL: På den lange stranden i Alcudia er det alltid plass til flere. Her er Emma (8) på vei ut i det deilige vannet.
Stats read: 
38 691
Stats like: 
45
↓ Artikkelen fortsetter under