• SLOTTSFERIE: Barna løp rundt i slottshagen og sov som prinser og prinsesser på natten. Hit vil vi tilbake!

Flott på slott – i Sverige!

You are here

Det finnes mange muligheter for herregårds- og slottsferie i Sverige. Vi reiste til Tjolöholm slott rett sør for Göteborg, og vi ville slett ikke hjem igjen.  

REISE MED BARN PÅ SLOTTSFERIE I SVERIGE:

Vi har ikke sånt i Norge. Gamle, ærverdige slott med prakthager hvor hver busk og hvert gresstrå er klippet med en nøyaktighet bare slottsgartnere kan. Hvor rommene er store med ringeklokker ned til kjøkkenet og med høye malerier av gamle menn som følger deg med øynene. Ja, ok, akkurat dét har vi kanskje i Norge, men man kan ikke bo der!

SLOTTSFERIE

  • Tjolöholm slott sto ferdig i 1904. Det ligger 40 minutter sør for Gøteborg, følg E6, ta av mot Fjärås/Tjolöholm (avkjøring 58) og følg skilt.
  • Hele slottet ble renovert i 2004, og er et populært sted for bryllupsfester.
  • For barna: I sommer er det flere oppsetninger for barn, blant annet forestillinger om «kammarjungfrun Ottilia» og «Mamma Mu». Og i skoleferien er det egne barneaktiviteter hver onsdag. I Storstugan, stedets kafé, har de egen barnemeny. Man kan også bestille piknikkurv og ta lunsjen i det fri.
  • Nettside: tjoloholm.se
  • For slott og herregårder: slottsbokning.sesmultronstallen.se

BOR I ARBEIDERNES «STUGOR».
Etter å ha ankommet Tjolöholm, ojet oss over det flotte slottet og konstatert at det var dumt at vi ikke hadde med en fotball (store, endeløse gressletter), kom vi inn i Johan Birgers hus hvor vi skulle overnatte.

På Tjolöholm bor man i små, røde «stugor» hvor slottets arbeidere bodde før i tiden. Vi ble møtt av et nydelig fat med hjemmebakte rundstykker, te og kaffe, og i kjøleskapet sto et fat med deilig dandert frokostpålegg. De høye sengene var redd opp i nystrøkne, knitrende dynetrekk, og det var fristende og gå og legge seg umiddelbart. Men vi måtte ut og utforske.


LØPER I KONGENS HAGE: Ungene kan løpe, løpe og løpe! Et tips: Ta med fotballen! 

BEGEISTRING OG ROMANSE.
Det er noe med å komme til slike steder. En magisk eikeskog, en dam hvor det vakes ivrig, en sandstrand med skjell og en slottshage hvor man bare kan løpe og løpe og løpe.

Barna blir begeistret, og vi voksne, vi blir nødvendigvis litt mer romantiske i slike omgivelser (i tillegg til at det selvsagt er en bonus at barna bare løper og aktiviserer seg selv. Sånt blir man også glad av).


SPENNENDE OMVISNING: Marie viser oss rundt på slottet, og barna følger nøye med når hun forteller om Kongens besøk!

KONGENS GULLPOTTE I SKAPET.
Etter å ha sovet prinsessesøvnen vår i vår deilige, nymalte og skinnende rene røde «stuga», fikk vi omvisning på slottet av søte Maria som ivrig viste oss rundt. Vi fikk se Kongens eget soverom, som han pleide å bruke når han var på besøk, og hans gullpotte som sto i et skap ved sengen. Vi så barnerommet, hvor fire små gutter holdt til på begynnelsen av 1900-tallet, vi fikk se lekene deres og klærne deres og høre historier om hvor rampete de var. Vi fikk se slottsfrue Blanche Dicksons spa-aktige dusjer, helt spesielle for tiden hun levde i.

Netboard will be here

RO I SLOTTSPARKEN.
Vi ville ikke reise derfra. På Tjolöholm er ingen høylytte, tutende karuseller. Her er ikke lekerom, eller barnebuffet, eller en stor kaninfigur som går rundt og klemmer på barna. Men her er magi og hjemmebakt og en ro som ikke bare tar oss voksne, men som også sniker seg inn og tar plass i barna – så fort de har fått utforsket ferdig og løpt fra seg.

Her kunne vi gjerne vært i en uke. Bare gått tur i skogen. Lekt «boksen går» i slottshagen. Snakket om prinsesser og konger. Eller bare vært. Helt i ro. Sammen.

mammafavoritter 

Roen, de vakre omgivelsene og alle de små tingene som gjør at man føler seg spesielt verdsatt som gjest: Deilig te i løsvekt i en fin glasskrukke, ferske rund-stykker i en søt kurv – det er ikke så mye som skal til, men det betyr så mye!

minifavoritter 

Omvisningen på slottet («Kongen hadde fin potte!»), skogen og gresslettene («Vi skulle tatt med fotball, mamma»).

 
DRØMMEFERIE: Hvem vil vel ikke bo slik? På et digert slott, rett ved havet ...

Stats read: 
6 891
Stats like: 
18
↓ Artikkelen fortsetter under