• TRYGG I BARNEHAGEN: Å begynne i barnehagen, eller på ny avdeling, kan være en stor overgang. Men med god tilvenning blir barna raskt trygge.

10 tips til en vellykket barnehagestart

You are here

Hverdagen er på vei, og det er tid for å starte i barnehagen. Enten det er første gang eller oppstart etter ferie, kan det være greit å få noen tips til hvordan man takler overgangen.

1) Sett dere godt inn i velkomstbrevet

Fortell barnet navnene på dem som jobber i barnehagen, og vis bilder hvis det følger med. Ta gjerne en tur og besøk avdelingen på forhånd, dette er faktisk fint å gjøre sommerstid, da er det færre barn i barnehagen og de voksne har som regel litt mer tid til dere. Ring og få en avtale. Skriv gjerne ned ting du lurer på og ta med deg lappen i barnehagen en av de første dagene.

2) Sett av nok tid til tilvenning

Tre dager skal i utgangspunktet være nok for de fleste, men alle barn har individuelle behov. Ofte er det sånn at de tre første dagene går fint, men når poden etter noen dager skjønner at dette er den nye tilværelsen, kan reaksjonene komme. Dette er helt normalt, og da kan det være godt å ha litt kortere dager i begynnelsen for å gjøre barnet trygt.

3) «Ha det!» er viktig

Ikke prøv å unngå opprivende avskjedsscener ved å snike deg ut når barnet er opptatt med noe annet. Det vil bare skape mer utrygghet. Gjør avskjeden kort og klar, og vis barnet at du er trygg på å gå fra det. (Så kan du eventuelt gråte en skvett utenfor porten når småen ikke ser deg.)

4) Regn med gråt

Vit at det er ingen som synes du er en dårlig mor selv om du går fra et hylende barn i barnehagen. Ring, spør og sørg for at du er trygg på at barnet ditt har det bra. Å ringe barnehagen etter en litt vond avskjed er ikke å mase, du viser at du bryr deg om hvordan barnet ditt har det. Stort sett vil du få beskjed om at gråten ga seg rett etter at du gikk, og så kan du slappe av og fokusere på jobb. Og vær tilgjengelig. Si ifra til personalet hvor fleksible dere er på jobb. Da vet de om du kan komme og hente hvis noe skjer, eller bare ringe for å fortelle at alt går bra med småen.

5) Sørg for riktig utstyr

Pass på at barnet ditt har alt det trenger av klær og utstyr i barnehagen. La de fineste klærne bli igjen hjemme – praktisk er stikkordet her. Husk også at lang dag betyr ekstra mat i sekken. Ta med et middagsglass eller grøt hvis du vet at dagen i barne­hagen blir lang.

Netboard will be here

6) Ta med noe til trøst

Ta med et «overgangsobjekt» – en smokk, et koseteppe, bamse eller lignende. Gjerne også bilder av familie, bamse, huset eller kjæledyr. Dette kan hjelpe til å roe ned barnet dersom det gråter ved separasjon/avskjed.

7) Regn med å bli syk

Nye omgivelser og flere barn betyr også nye bak­terier og virus for småtasser – noe som også betyr økt risiko for at de voksne i familien blir smittet. Snørr og feber preger ofte det første barnehageåret. Vær ekstra obs på å behandle syke barn og å holde barna hjemme når de får smittsomme plager som øyekatarr, omgangssyke og lus. Se mamma.no for hvor lenge du
bør holde barna hjemme når de ulike sykdommene dukker opp.

8) Barna har viktige gjøremål

Pass på at barnet ditt får vært med på det som skal skje i barnehagen selv om du kan sove litt lenger og levere senere en dag. De fleste barnehager er fleksible med hensyn til levering og henting, men unngå å bryte inn i viktige tidspunkter som måltider, soving og aktiviteter.

9) Informer om allergi og medisin

Skal barnet ha medisiner i løpet av dagen, oppbevares de i barnehagen. Du skriver et medisinskjema sammen med en barnehageansatt, og gir dem instruksjoner om hvordan og når medisin skal gis.

10) Ha respekt for personalet og andre barn og foreldre

Selv om barnet ditt selvfølgelig er det aller viktigste for deg, må du også være forberedt på at gullungen nå blir del av en større barneflokk. Det betyr at barnet ditt ikke får uforbeholden oppmerksomhet og at du ikke kan beslaglegge tiden til de voksne i barnehagen i lang tid slik at ikke andre foreldre slipper til ved levering og henting.

Kilder: Erfarne barnehagepedagoger og barnehagemammaer

Stats read: 
6 408
Stats like: 
16
↓ Artikkelen fortsetter under